Στην πρώτη γραμμή προστασίας του περιβάλλοντος βρίσκεται εδώ και χρόνια η Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου. Η δραστήρια βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής γνωρίζει καλά πως ο πόλεμος με την κλιματική κρίση δεν μπορεί να κερδηθεί αν δεν υπάρχει συνέργεια όλων: Του κράτους, των ιδιωτών και του κάθε πολίτη ξεχωριστά. Ειδικά μάλιστα για τις συνέπειες των ακραίων φυσικών φαινομένων, αναγνωρίζει τον ρόλο που μπορεί να παίξει η ασφαλιστική αγορά τόσο ως θεσμικός επενδυτής όσο και ως πάροχος εξειδικευμένων καλύψεων.
Η κα Αυγερινοπούλου σε συνέντευξή της στην «Οικονομική Ασφαλιστική» και τη Δέσποινα Κονταράκη, σημειώνει ότι η ασφάλιση του κλιματικού ρίσκου είναι ένας αναδυόμενος τομέας, ο οποίος πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω στην Ελλάδα και μιλά, μεταξύ άλλων, για τη θωράκιση του ΕΣΥ στην περιφέρεια, την προστασία του αγροτικού προϊόντος, αλλά και την εθνική υπόθεση του επαναπατρισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα.
► Κυρία Αυγερινοπούλου, είστε Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής. Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Επιτροπή; Υπάρχει διακομματική συναίνεση στα περιβαλλοντικά θέματα;
Η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής είναι μια διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή, της οποίας το αντικείμενο είναι ιδιαίτερα εκτεταμένο, καθώς παρακολουθεί και αξιολογεί την κατάσταση του περιβάλλοντος στη χώρα, ενώ υπάρχει διακομματική συναίνεση στα περιβαλλοντικά ζητήματα. Η Επιτροπή Περιβάλλοντος έχει την ευελιξία να φέρνει προς συζήτηση ειδικότερα ζητήματα, τα οποία αφενός αναδεικνύει και, αφετέρου, επισπεύδει τις εξελίξεις επ’ αυτών. Αναδεικνύει καινοτόμες προσεγγίσεις και τεχνολογίες, οι οποίες μπορούν να δώσουν λύσεις σε χρόνια περιβαλλοντικά ζητήματα. Κατά τον προηγούμενο κύκλο εργασιών της, η Επιτροπή ασχολήθηκε, μεταξύ άλλων, με τις πράσινες χρηματοδοτήσεις, την πρόληψη και αποκατάσταση των δασικών οικοσυστημάτων, τις νέες τεχνολογίες για την πρόληψη και αντιμετώπιση των φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών, τη βιώσιμη ναυτιλία και τον Εθνικό Κλιματικό Νόμο.
Η Επιτροπή Περιβάλλοντος αφιερώνει το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών της σε δύο πολύ σημαντικούς τομείς, όπου αναζητείται σοβαρή πρόοδος και εξεύρεση οριστικών λύσεων και εφαρμογών της. Η πρώτη δέσμη ζητημάτων θα διερευνήσει ζητήματα που αφορούν σε βιώσιμα μοντέλα παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας, με εστίαση στις ΑΠΕ, ενώ ο δεύτερος τομέας έχει να κάνει με την κυκλική οικονομία και τη διαχείριση αποβλήτων.
► Οι καταστροφικές συνέπειες από τα ακραία φυσικά φαινόμενα είναι τεράστιες, με τους πολίτες και το κράτος να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Πιστεύετε ότι θα έπρεπε να υποστηριχθεί η διείσδυση της ιδιωτικής ασφάλισης στην ασφάλιση περιουσίας ώστε να μοιραστεί το κόστος;
Το διακύβευμα που απορρέει από την προϊούσα κλιματική κρίση είναι σπουδαίο και σήμερα πρέπει, ακόμη πιο δυναμικά, να επιταχύνουμε την κλιματική δράση, καθώς, σύμφωνα με τα υπάρχοντα σενάρια, φαίνεται ότι προχωράμε σχεδόν σε διπλάσια αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας έως το 2050. Ήδη στην Ελλάδα οι δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης κάνουν έντονη την παρουσία τους, κυρίως με την έκφανση των φυσικών καταστροφών και των ακραίων καιρικών φαινομένων, αλλά και τα φαινόμενα αργής έναρξης, όπως η διάβρωση των ακτών. Επιπτώσεις, οι οποίες βαίνουν ολοένα αυξανόμενες και εντονότερες και εντείνουν την ανάγκη για μετριασμό και προσαρμογή στην κλιματική κρίση, αλλά και αύξηση της «ανθεκτικότητας» της χώρας μας.
Με δεδομένο, λοιπόν, ότι οι φυσικές καταστροφές, κατά τα επόμενα χρόνια, θα ενταθούν, ούτε τα ευρωπαϊκά κονδύλια αλλά ούτε και οι εθνικοί πόροι θα επαρκούν για την αποζημίωση των πολιτών και την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών. Οι ασφαλιστικοί οργανισμοί θα μπορούσαν να συμβάλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, τόσο ως θεσμικοί επενδυτές σε βιώσιμες και πράσινες επενδύσεις όσο και ως πάροχοι ασφαλιστικών καλύψεων έναντι καταστροφών από φυσικά γεγονότα που επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή. Η ασφάλιση του κλιματικού ρίσκου είναι ένας αναδυόμενος τομέας, ο οποίος πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω στην Ελλάδα.
► Το αγροτικό προϊόν είναι εξαιρετικά ευάλωτο στην κλιματική αλλαγή. Παράλληλα ο πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση έχουν εκτινάξει το κόστος παραγωγής. Ποια είναι τα μέτρα στήριξης που προωθεί η κυβέρνηση για τους αγρότες;
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει αποδείξει και συνεχίζει να αποδεικνύει εμπράκτως ότι ο πρωτογενής τομέας είναι η ραχοκοκαλιά ανάπτυξης της εθνικής μας οικονομίας, η οποία στηρίζεται με πρόγραμμα, συνέπεια και πράξεις. Η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης για αγροτική χρήση, η επιδότηση του πετρελαίου κίνησης, η ενίσχυση των αγροτών ύψους 60 εκατ. ευρώ για τα λιπάσματα, οι πρόσθετοι πόροι ύψους 100 εκ. ευρώ στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών και η ενεργοποίηση 100 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους για την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής είναι μόλις μερικά από τα μέτρα που συνθέτουν το εκτεταμένο δίχτυ προστασίας και στήριξης των αγροτών που «απλώνει» η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Σημαντική είναι και η προτεραιότητα που δίνει η Κυβέρνηση στην υλοποίηση αγροπεριβαλλοντικών μέτρων και δη μέτρων ενεργητικής προστασίας.
► Ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης είναι και η αναδιάρθρωση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης Υγείας. Ως βουλευτής Ηλείας τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει για την ενίσχυση του ΕΣΥ στην περιφέρεια;
Θα ξεκινήσω με την ρήση «πρώτα από όλα η υγεία». Μια ρήση που πρεσβεύει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία έχει πραγματοποιήσει τομές στη δημόσια υγεία για τη στήριξη του ΕΣΥ, όπως την αναδρομική αναμόρφωση του Ειδικού Μισθολογίου των γιατρών του ΕΣΥ με αύξηση των αποδοχών και των επιδομάτων ευθύνης.
Αναβαθμίζονται οι υποδομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και σχηματίζονται υποστηρικτικές δομές σε όλη τη χώρα, όπως η λειτουργία Μονάδας Ψυχικής Υγείας και αντιμετώπισης της άνοιας, του Alzheimer και άλλων ψυχικών και γηριατρικών υπηρεσιών στο Γενικό Νοσοκομείο – ΚΥ Κρεστένων με στόχο την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας προς τους συμπολίτες μας.
Μεγάλη τομή συνιστά και η δυνατότητα απασχόλησης γιατρών του ιδιωτικού τομέα που θα δώσει πρόσθετη ενίσχυση του ΕΣΥ και στα Περιφερειακά Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, καθώς και η σύσταση για πρώτη φορά μονάδων ανακουφιστικής φροντίδας εντός των νοσοκομείων, σύμφωνα με το σχετικό νομοσχέδιο που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Η Ηλεία μπορεί μέσα από αυτό να αποκτήσει μια Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας Ασθενών, στο πλαίσιο λειτουργίας του Νοσοκομείου Αμαλιάδας, για να παρέχονται σε δευτεροβάθμιο επίπεδο φροντίδας υγείας υπηρεσίες ανάλογα με τις ανάγκες των ασθενών που είναι πολλές. Είναι, ακόμη, σημαντικό να δημιουργηθούν μονάδες παροχής υπηρεσιών κατ’ οίκον εξειδικευμένης ανακουφιστικής φροντίδας σε εξωτερικούς ασθενείς, οι οποίες λειτουργούν σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ειδικά εξωτερικά ιατρεία ή Κέντρα Ημερήσιας Ανακουφιστικής Φροντίδας Ασθενών, τα οποία θα λειτουργούν σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, καθώς και Ξενώνες Ανακουφιστικής Φροντίδας Ασθενών.
► Πριν από λίγο καιρό υποδεχθήκατε στην Αθήνα την Αμερικανίδα Κάρολιν Μαλόνι, Μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, και την ενημερώσατε για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Βλέπετε μια μεταστροφή του διεθνούς κλίματος υπέρ του ελληνικού αιτήματος;
Ο επαναπατρισμός των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι ένα ζήτημα με το οποίο ασχολούμαι εδώ και είκοσι χρόνια, όταν ήμουν στις ΗΠΑ, ενώ θα επιθυμούσα να μπορούσαμε να διεκδικήσουμε, στο πλαίσιο της ακεραιότητας των μνημείων, όλα τα τμήματα των ναών μας που βρίσκονται σε μουσεία του εξωτερικού, όπως του Ναού του Επικούριου Απόλλωνος. Παρ’ όλα αυτά, σε εθνικό επίπεδο δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα. Κάτι, το οποίο η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στηρίζει διαχρονικά και ενθέρμως και για το οποίο βρίσκεται σε συνεχείς συνεννοήσεις στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο, όπως η συνάντηση του Πρωθυπουργού μας, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Βασιλιά Κάρολο Γ΄ του Ηνωμένου Βασιλείου.
Σε αυτό το πάγιο αίτημα του Ελληνικού λαού βρίσκουμε συνεχώς πολλούς υποστηρικτές διεθνώς, όπως η κα Μαλόνι, η οποία επισκέφθηκε την Ελλάδα επί τούτου και συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κ. Τζορτζ Τσούνη, αλλά και τον Πρόεδρο του Μουσείου της Ακρόπολης. Η διεθνής στήριξη είναι σημαντική για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών και πράγματι υπάρχει μια μεταστροφή του διεθνούς κλίματος υπέρ του ελληνικού αιτήματος. Ενδεικτικό είναι ότι η UNESCO, με το επιπλέον κείμενο-απόφαση που ψήφισε ομόφωνα το 2021, ανήγαγε σε διακρατικό το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, ενώ όλες οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει για το θέμα στη Μεγάλη Βρετανία δείχνουν ότι η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα είναι μια κίνηση που στηρίζεται από τον βρετανικό λαό. Αναμένουμε, λοιπόν, θετικές εξελίξεις στον πολυπόθητο επαναπατρισμό, καθώς πρόκειται για ένα δίκαιο αίτημα.
► Είστε αισιόδοξη για τη νέα χρονιά που ξεκίνησε;
Είμαι πολύ αισιόδοξη για την Ελλάδα, καθώς η χώρα μας έχει βγει επιτυχώς από τη δεκαετή οικονομική κρίση και έχει αντιμετωπίσει με επιτυχία τα μεταναστευτικά ζητήματα, αλλά και όσα θέματα ανέκυψαν, λόγω της COVID-19. Βρίσκεται στην 1η θέση μεταξύ 82 χωρών στη βελτίωση του Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος, στην 1η θέση ως καλύτερος τουριστικός προορισμός στην Ευρώπη και ως καλύτερος Ευρωπαϊκός προορισμός κρουαζιέρας και στην 8η θέση παγκοσμίως στην προσέλκυση συνεδρίων, ενώ καταγράφει σημαντικό άλμα στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων.
Στον Νομό Ηλείας υλοποιούνται σημαντικά έργα, όπως το Πάτρα – Πύργος, ο εκσυγχρονισμός και η υπογειοποίηση των αρδευτικών δικτύων των ΤΟΕΒ, αλλά και το μεγάλο έργο της θωράκισης και της αξιοποίησης της Λίμνης Καραμανλή και του φράγματος Πηνειού, το οποίο θα επιφέρει στην ευρύτερη περιοχή πολλαπλά περιβαλλοντικά, οικονομικά και τουριστικά οφέλη σε όλο τον ορεινό όγκο της Ηλείας. Ιδιαίτερο βάρος έχει δοθεί, ακόμη, στον εκσυγχρονισμό και την επέκταση του σιδηροδρόμου, τη βιώσιμη διαχείριση των ιαματικών πηγών, αλλά και στο σχέδιο ανασυγκρότησης της Αρχαίας Ολυμπίας.