Χατζηδάκης προς αντιπολίτευση: Εσείς είστε με τα δόγματα και τις συντεχνίες και εμείς με τους 6,5 εκατ. ανυπεράσπιστους ασφαλισμένους

Σάββατο, 12 Φεβρουαρίου 2022 02:48
Χατζηδάκης προς αντιπολίτευση: Εσείς είστε με τα δόγματα και τις συντεχνίες και εμείς με τους 6,5 εκατ. ανυπεράσπιστους ασφαλισμένους

«Παρακολουθώντας την αντιπολίτευση να μιλά για το νομοσχέδιο εκσυγχρονισμού του ΕΦΚΑ, διερωτώμαι αν πρόκειται για ακόμη μια έκφραση λαϊκισμού ή απλώς βρίσκεται στον κόσμο της, αφού ενώ καταγγέλλει την κατάσταση στον ΕΦΚΑ, στην πραγματικότητα ζητά να παραμείνουμε στην κατάσταση που καταγγέλλει !». Αυτό τόνισε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου.

«Από τη μια μεριά έχουμε προσπάθειες για ουσιαστικές αλλαγές στον ΕΦΚΑ και από την άλλη εμμονή στον λαϊκισμό και τα αραχνιασμένα δόγματα. Η πολιτική που ακολουθήθηκε στον ΕΦΚΑ και τους προκατόχους του από όλες τις κυβερνήσεις έχει αποδειχθεί αναποτελεσματική και γι αυτό ο Φορέας συγκεντρώνει μόνος του το 48% των παραπόνων που αφορούν σε όλους τους φορείς του δημόσιου τομέα», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, αναφερόμενος στη συνέχεια στην κατάσταση που παρέλαβε.

«Παραλάβαμε 1.059.000 ασφαλιστικές εκκρεμότητες από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ένα βουνό εκκρεμών συντάξεων. Σας ενοχλεί, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα Από 123.000 κύριες συντάξεις που εκδόθηκαν το 2019 και 161.000 το 2020, φτάσαμε στις 225.000 το 2021 που είναι ρεκόρ όλων των εποχών, χρησιμοποιώντας σύγχρονα εργαλεία πληροφορικής και μάνατζμεντ αλλά και τους πιστοποιημένους δικηγόρους και λογιστές που έχον αρχίσει να βοηθούν σε αυτή την προσπάθεια. Αντιμετωπίσαμε επίσης την ντροπή των κατεβασμένων τηλεφώνων με τον Ενιαίο Αριθμό 1555, που έχει υποδεχθεί σε λίγους μήνες 1 εκατομμύριο κλήσεις με ποσοστό εξυπηρέτησης των πολιτών πάνω από 80%.

Δεν μας αρκούν όμως αυτά τα αποτελέσματα, ούτε στις συντάξεις, ούτε στην εξυπηρέτηση του κόσμου. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα καινούριο ΕΦΚΑ, πιο γρήγορο, πιο αποτελεσματικό, πιο φιλικό στους 6,5 εκατ. ασφαλισμένους. Η προτεραιότητά μας είναι ο ανυπεράσπιστος Έλληνας πολίτης ! Εσείς είστε με τα δόγματα και τις συντεχνίες και εμείς με τους πολλούς, τους ανυπεράσπιστους πολίτες!», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανέλυσε τους τρεις βασικούς άξονες του νομοσχεδίου:

- Πρώτον, την χορήγηση κινήτρων και ελέγχων σε όλα τα επίπεδα. Όπως εξήγησε, «Δίνουμε κίνητρα για την προσέλκυση ικανών στελεχών στον ΕΦΚΑ και δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να ελέγχουμε τα στελέχη, και αυτούς που θα έρθουν και αυτούς που είναι εκεί. Γιατί αυτό ζητάει ο ασφαλισμένος. Να μπορεί να επιβραβευθεί αυτός που επιτυγχάνει τους στόχους και παράλληλα να ελέγχεται αυτός που δεν κάνει καλά τη δουλειά του και είναι αδιάφορος απέναντι στον πολίτη. Πάμε κόντρα στη λογική της ισοπέδωσης, του λαϊκισμού και του χαϊδέματος αυτιών !»

- Δεύτερον, την επιτάχυνση των μακρόσυρτων διαδικασιών που εμποδίζουν μεταξύ άλλων την έγκαιρη προμήθεια αναλώσιμων ταλαιπωρώντας υπαλλήλους και ασφαλισμένους

- Και, τρίτον, την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ, το πιο πολύτιμο κομμάτι της οποίας έχει αφεθεί να ρημάζει, προς όφελος των ασφαλισμένων αφού θα παράγει περισσότερα έσοδα για τον Φορέα.

«Δεν μπορεί να μένει κανείς αδιάφορος απέναντι σε έναν οργανισμό που συγκεντρώνει τα μισά παράπονα όλου του Δημοσίου, ούτε να περιμένει ότι θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα χωρίς ειδική παρέμβαση. Εσείς προτείνετε μόνο προσλήψεις. Θα προχωρήσουμε με προσλήψεις συμβασιούχων που θα βοηθήσουν στις συντάξεις και μονίμων υπαλλήλων, κυρίως στελεχών πληροφορικής και οικονομολόγωνι. Αν ήταν να λυθεί συνολικά το πρόβλημα με προσλήψεις, τότε το Δημόσιο θα πετούσε! Όταν όμως έχεις να κάνεις με έναν πολυτραυματία όπως ο ΕΦΚΑ χρειάζεται μια σφαιρική προσέγγιση των προβλημάτων! Πέρυσι βγήκαν πολύ περισσότερες συντάξεις από κάθε άλλη χρονιά ! Γιατί άλλαξε το μάνατζμεντ, η προσέγγιση, η μέθοδος, που είναι λέξεις ξένες σε εσάς. Δεν έχετε καταλάβει πόσο αγανακτισμένοι είναι οι πολίτες με όλο το 0ολιτικό σύστημα και χαϊδεύοντας κάποιες μειοψηφίες υπαλλήλων αποξενώνεστε από την ευρεία κοινωνική πλειοψηφία. Βέβαια, μας κάνετε χάρη!», συνέχισε ο κ. Χατζηδάκης και κατέληξε:

«Εσείς θα μείνετε με το τροπάριο και εμείς θα κάνουμε τη μεταρρύθμιση. Όπως κάναμε την παρέμβαση για τη διάσωση της ΔΕΗ, με τον ίδιο τρόπο θα προχωρήσουμε σε μια παρέμβαση ριζικού εκσυγχρονισμού του ΕΦΚΑ, με ρυθμίσεις κοινής λογικής για να αναταχθεί ο πιο προβληματικός οργανισμός της χώρας!: Υποστηρίξατε όλοι μαζί ότι το νομοσχέδιο αυτό πλήττει δήθεν το δημόσιο συμφέρον και τον κοινωνικό χαρακτήρα του ΕΦΚΑ και της κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα μας. Το νομοσχέδιο αυτό θέλει να αντιμετωπίσει τα μακροχρόνια προβλήματα του ΕΦΚΑ και να τον βάλει σε ράγες που θα τον οδηγήσουν προς τα εμπρός και θα τον κάνουν πιο φιλικό προς τους εργαζόμενους και προς τους συνταξιούχους. Αυτό που πλήττει το δημόσιο συμφέρον είναι ο λαϊκισμός σας. Και αυτό που πλήττει τον κοινωνικό χαρακτήρα της πολιτικής που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, ήταν ο νόμος Κατρούγκαλου που εσείς ψηφίσατε και εμείς τροποποιήσαμε. Είναι το μπάχαλο που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την ενοποίηση του ΕΦΚΑ και οδήγησε σε 1.059.000 ασφαλιστικές εκκρεμότητες. Είναι οι απόψεις που εκφράζετε διαχρονικά και ακόμη περισσότερο σήμερα. Αυτές οι απόψεις και αυτή η πολιτική είναι που ζημιώνουν τον ΕΦΚΑ, τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους. Αντίθετα, η πολιτική που πάμε να εφαρμόσουμε είναι πολιτική που πάει να βάλει σε άλλη τροχιά τα πράγματα και θα κάνει την κυβέρνηση να είναι εντάξει στο τέλος της τετραετίας, με τις δεσμεύσεις της για αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης και ειδικότερα του ΕΦΚΑ», υπογράμμισε κλείνοντας ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok