Άδ. Γεωργιάδης: «Ήδη ο ΕΦΚΑ, με δική μου προσωπική εντολή, δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην έκδοση των συντάξεων στη Θεσσαλία, στον Έβρο και στη Ρόδο»

Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου 2023 14:26
Άδ. Γεωργιάδης: «Ήδη ο ΕΦΚΑ, με δική μου προσωπική εντολή, δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην έκδοση των συντάξεων στη Θεσσαλία, στον Έβρο και στη Ρόδο»

Σημεία συνέντευξης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνι Γεωργιάδη στην ενημερωτική εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» με τους δημοσιογράφους Άννα Λιβαθυνού και Γιώργο Παγάνη, στο Action 24

Για την κακοκαιρία «Daniel»:
«Στο νομό Μαγνησίας έπεσε μόνον σε δύο μέρες η ποσότητα του ύδατος που πέφτει ένα χρόνο σε ολόκληρη τη Γερμανία. Στη Ολλανδία που έχει την καλύτερη αντιπλημμυρική προστασία στον κόσμο, έριξε 50 ml βροχής στο Μάαστριχτ και πλημμύρισαν οι δρόμοι και τα νοσοκομεία, ενώ σταμάτησαν τα τρένα. Για να καταλάβει ο κόσμος, στη Θεσσαλία το αντίστοιχο νούμερο είναι 1000 ml. Η διαφορά είναι πολύ μεγάλη».

Για τα μέτρα που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας μετά την κακοκαιρία «Daniel»:
«Το Υπουργείο Εργασίας έβγαλε την ίδια μόλις μέρα που δημοσιεύτηκε ο χάρτης των πληγεισών περιοχών, απόφαση για την αναστολή των συμβάσεων εργαζομένων και την παροχή επιδόματος 534 ευρώ για έως τρεις μήνες. Την επόμενη μέρα βγάλαμε απόφαση για την ασφαλιστική κάλυψη όλων των κατοίκων της Θεσσαλίας, ασχέτως αν χρωστάνε ή όχι στα ταμεία, έτσι ώστε να τους εξασφαλίσουμε την ανεμπόδιστη πρόσβαση στην υγεία, χωρίς καμία ταλαιπωρία, γιατί εκεί τίθενται και ζητήματα δημόσιας υγείας. Μέσα σε διάστημα 24ώρου όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του το Υπουργείο Εργασίας για την ανακούφιση των συμπολιτών μας στη Θεσσαλία έχουν τεθεί σε λειτουργία. Ήδη ο ΕΦΚΑ, με δική μου προσωπική εντολή, δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην έκδοση των συντάξεων στη Θεσσαλία, στον Έβρο και στη Ρόδο, στις πληγείσες περιοχές δηλαδή. Ακριβώς για να δείξουμε ότι το κράτος αναγνωρίζει ότι εκεί οι άνθρωποι έχουν αυξημένες ανάγκες».

Για τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων στις πληγείσες περιοχές:
«Οι εργαζόμενοι που μπαίνουν σε αναστολή θα λαμβάνουν 534 ευρώ για έως τρεις μήνες. Το κράτος πληρώνει τις ασφαλιστικές τους εισφορές 100% στον ονομαστικό τους μισθό, για να μη χάσουν τίποτα από τη σύνταξή τους και από τις παροχές που δικαιούνται. Αν χρειαστεί να επεκταθεί το μέτρο θα το διαπιστώσουμε  στο τέλος του τριμήνου, δεν μπορώ να σας το πω αυτό τώρα. Στόχος μας είναι να εξασφαλίζουμε όλες τις θέσεις εργασίας. Δεν θα χαθεί καμία θέση εργασίας στις πληγείσες περιοχές λόγω αυτής της καταστροφής».

Για τις νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν στη Θεσσαλία:
«Η γνώμη μου είναι αν κινηθούμε γρήγορα, καίρια και αποτελεσματικά όπως έχουμε μάθει να  κάνουμε στο παρελθόν δεν θα υπάρξει βλάβη στην οικονομία μας. Εάν τα χρήματα πάνε γρήγορα στον κόσμο και η αποκατάσταση ξεκινήσει γρήγορα η οικονομία θα πάρει μπρος. Μια τέτοια καταστροφή δημιουργεί ανάγκες αναστήλωσης υποδομών και έργων στην περιοχή. Άρα, πολλά χρήματα θα πέσουν στην περιοχή για να ανοικοδομηθεί. Αυτό από μόνο του θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και νέο κύκλο οικονομικής δραστηριότητας. Όλα θα κριθούν από το πόσο γρήγοροι και αποτελεσματικοί θα είμαστε εμείς. Και εκεί πραγματικά ο κόσμος θα έχει κάθε δίκιο να μας κρίνει αυστηρά.  Αλλά να μας κρίνει σε αυτά που γίνονται, όχι σε αυτά που δεν γίνονται».

Για τη στήριξη της Κυβέρνησης στους αγρότες:
«Και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα δώσει αντίστοιχες ενισχύσεις. Στους αγρότες θα δοθούν πολλά χρήματα στις περιοχές αυτές. Είναι κρίσιμο για το μέλλον της χώρας η αγροτική παραγωγή στη Θεσσαλία να ξαναπάρει μπρος όσο γίνεται πιο γρήγορα. Η Θεσσαλία είναι η καρδιά της αγροτικής παραγωγής της Ελλάδος. Δεν θέλω να υποκριθώ ότι έχουμε εύκολο δρόμο μπροστά μας. Αντιμετωπίζουμε μία πρωτοφανούς μεγέθους καταστροφή».

Για τη βοήθεια της Κυβέρνησης στους ανθρώπους που καταστράφηκαν οι περιουσίες τους:
«Για τους ανθρώπους που έχουν υποστεί αυτήν την τεράστια καταστροφή, συναισθάνομαι και την οργή τους και τον πόνο τους και τις φωνές τους και τα πάντα, γιατί όποιος έχει βρεθεί σε αυτή τη θέση, ότι και να πει έχει δίκιο. Έχω να πω μόνο ένα πράγμα. Και το λέω με μεγάλη ειλικρίνεια. Δεν υπάρχει περίπτωση να σας αφήσουμε μόνους σας. Όλες οι δυνάμεις του κράτους, και δεν είναι λίγες, θα έχουν ως κεντρικό στόχο ο κάθε ένας συμπολίτης μας που καταστράφηκε, να μπορέσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα να ξαναβάλει μπρος τη ζωή του. Ήδη όσα μέτρα άμεσα μπορούσαν να ληφθούν τα λάβαμε. Έχουμε δώσει και αναστολή πληρωμής στον ΕΦΚΑ για όλη την περιοχή αυτή ώστε να μην έχουν πρόβλημα με τις συντάξεις τους, με τις εισφορές τους, με τα χρέη τους, με τα δάνεια και τα λοιπά.  Και θα είμαστε από πάνω 24 ώρες το 24ωρο. Είναι πραγματικά δική μας ευθύνη να μη μείνει κανένας μόνος του πίσω».

Για το αποτύπωμα του «Daniel» στην οικονομική πολιτική:
«Η πρόθεση της Κυβερνήσεως είναι να μείνουμε συνεπείς, όσο είναι εφικτό, σε όλες μας τις δεσμεύσεις. Όμως, όσο αποκαλύπτεται το μέγεθος αυτής της καταστροφής μην έχετε αμφιβολία ότι σε ένα βαθμό θα επηρεάσει τις ζωές όλων μας. Και άμεσα, με την έννοια ότι μέτρα ανακούφισης που θα μπορούσε να πάρει η Κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να τα πάρει γιατί τα χρήματα θα πρέπει να πάνε στην αποκατάσταση της περιοχής αλλά και έμμεσα, γιατί ως πρώην Υπουργός Ανάπτυξης θέλω να σας το πω να το ξέρετε, είναι αδύνατον αυτή η καταστροφή να μην φέρει αύξηση στις τιμές των τροφίμων στην Ελλάδα. Είναι τόσο μεγάλο το μερίδιο παραγωγής τροφίμων στη Θεσσαλία σε σχέση με το σύνολο της αγοράς στην Ελλάδα που είναι βέβαιον ότι η έλλειψη αυτής της παραγωγής θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών σε όλη την υπόλοιπη παραγωγή».

Για το ζήτημα της ακρίβειας:
«Η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα πρόβλημα στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας χωρίς καμία συζήτηση. Δεν είναι τόσο εύκολο να καταπολεμηθεί. Αν ήταν εύκολο θα την είχαν αντιμετωπίσει και τα υπόλοιπα κράτη.  Σήμερα βλέπετε ότι παντού γίνεται χαμός.  Εμάς μας έτυχε και αυτό τώρα, και θα δώσει μια πίεση μεγαλύτερη. Αλλά δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις εδώ».

Για την εισαγγελική παρέμβαση για τις πλημμύρες:
«Η δικαιοσύνη κάνει έρευνα και αλίμονο αν δεν έκανε. Έχουμε νεκρούς, έχουμε καταστροφές, έχουμε πλημμύρες, έχουμε διακοπή κυκλοφορίας, έχουμε όλα αυτά.  Η δικαιοσύνη οφείλει να κάνει έρευνα».

Για το αν υπήρξε δυσλειτουργία στο επιχειρησιακό σκέλος:
«Δεν υπάρχει ζήτημα γνώμης και άποψης σε αυτό. Αλίμονο αν ο καθένας μας είτε από το σπίτι του είτε από το γραφείο του μπορεί να έχει γνώμη σε επιχειρησιακά ζητήματα. Ας εμπιστευτούμε και λίγο τους ειδικούς στο να κάνουν τη δουλειά τους. Αφού λήξει αυτή η ιστορία, οι αρμόδιοι θα κρίνουν τι πήγε καλά και τι πήγε λάθος. Όμως, δεν είναι τόσο αυτονόητη η απάντηση όπως τη νομίζουμε εμείς».

Για το αν πρέπει να γίνουν διορθωτικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα:
«Αυτή είναι δουλειά μόνο ενός ανθρώπου, του Κυριάκου Μητσοτάκη. Εάν ο κάθε Υπουργός βγαίνει σε μια συνέντευξη και λέει «είμαι ικανοποιημένος» ή «δεν είμαι ικανοποιημένος», θα γίνουμε σκορποχώρι.  Εμείς δεν είμαστε σκορποχώρι, είμαστε μια Κυβέρνηση, δηλαδή μια σφικτή ομάδα. Ο Πρωθυπουργός  έχει την ευθύνη της ομάδας.  Εάν πρέπει να γίνουν αλλαγές  θα το κρίνει εκείνος, εάν δεν πρέπει να γίνουν αλλαγές πάλι θα το κρίνει εκείνος. Το τελικό αποτέλεσμα πρέπει να είναι καλύτερη ζωή για τον ελληνικό λαό. Γιατί για αυτό έχουμε εκλεγεί, για να κάνουμε τη ζωή των συμπολιτών μας καλύτερη».

Για τις ημέρες καριέρας της ΔΥΠΑ στη Θεσσαλονίκη:
«Κάνουμε ένα γιγαντιαίο γεγονός αύριο, στο ξενοδοχείο ΜΕΤ, στη Θεσσαλονίκη που μπορεί να αλλάξει τη ζωή πολλών ανθρώπων.  Η  ΔΥΠΑ έχει κάνει συμφωνία με 115 επιχειρήσεις. Προσφέρονται 2.700 καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας και καλούμε τον κόσμο να έρθει να κάνει συνεντεύξεις με τις εταιρίες εκεί, να δώσουν τα χέρια και να προσληφθούν επιτόπου. Θα μπαίνεις  στο ξενοδοχείο άνεργος και θα φεύγεις με δουλειά. Υπάρχουν ηλεκτρονικές πλατφόρμες,  όπου μπορείς να μπεις και να κλείσεις ραντεβού την Παρασκευή, το Σάββατο ή την Κυριακή για να βρεις δουλειά. Στο τέλος της ημέρας, πρέπει να κάνουμε τη ζωή των ανθρώπων καλύτερη.  Και αν τους βρούμε δουλειά θα τους δώσουμε αξιοπρέπεια, θα τους δώσουμε καλύτερη διαβίωση, θα τους δώσουμε λύση στα προβλήματα τους. Αυτό θέλει ο κόσμος τώρα, λύση στα προβλήματά του».

Videos

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

  • Watch Video

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

  • Watch Video

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

  • Watch Video

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

  • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok