Brexit: Την τροπολογία Λέτουιν υπερψήφισε το βρετανικό Κοινοβούλιο που υποχρεώνει τον Τζόνσον να ζητήσει νέα παράταση

Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2019 22:52

Η τροπολογία του πρώην Συντηρητικού βουλευτή, Όλιβερ Λέτουιν, πέρασε τελικά με πλειοψηφία 16 ψήφων (322 ναι και 306 όχι) από το βρετανικό κοινοβούλιο, η οποία προβλέπει ότι ακόμη και εάν το Κοινοβούλιο εγκρίνει τη νέα συμφωνία, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ζητήσει παράταση στο Brexit μέχρι να ολοκληρωθεί η νομοθεσία για την αποχώρηση και από τα δύο σώματα της Βουλής.

Της ψηφοφορίας προηγήθηκε η ομιλία του υπουργού αρμόδιου για τις προετοιμασίες για το Brexit, Μάικλ Γκοβ, με την οποία ολοκληρώθηκε η συζήτηση στο κοινοβούλιο επί της πρότασης της κυβέρνησης για την έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης.

Η ευκαιρία για μία κρίσιμη ψηφοφορία για τη συμφωνία του Brexit πέρασε, δυστυχώς, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας για την τροπολογία Λέτουιν, που ζητά την ενεργοποίηση της αποχώρησης μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης της νομοθεσίας για την έξοδο από την ΕΕ.

Εφόσον εγκρίθηκε η τροπολογία Λέτουιν, δεν διεξήχθη η κρίσιμη ψηφοφορία για έγκριση της συμφωνίας του Μπόρις Τζόνσον σήμερα, όπως ήταν προγραμματισμένο. 

Πλέον ο Βρετανός πρωθυπουργός καλείται να ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα επόμενα βήματά του και μάλιστα «το ταχύτερο δυνατό», όπως ανέφερε σε ένα τουίτ η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, λίγα λεπτά μετά από την ήττα που υπέστη ο Βρετανός πρωθυπουργός στο Κοινοβούλιό του.

«Δεν θα διαπραγματευτώ με την ΕΕ μία καθυστέρηση και ούτε ο νόμος με υποχρεώνει να το κάνω», είπε από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός και ανακοίνωσε ότι η νομοθεσία για την Αποχώρηση θα τεθεί στο κοινοβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε ελπίζει ότι οι βουλευτές θα αποδεχτούν τη συμφωνία του με «σημαντικό αριθμό».

«Εξακολουθώ να προτείνω αυτή τη συμφωνία στη Βουλή», κατέληξε. 

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα δείχνει τη βούληση του σώματος και ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει τώρα να συμμορφωθεί με τον νόμο (που του υπαγορεύει να ζητήσει παράταση στο Brexit) και να σταματήσει να εκβιάζει τους βουλευτές με την απειλή μιας εξόδου χωρίς συμφωνία. Κάλεσε επίσης τον Μπόρις Τζόνσον να ξανασκεφτεί τη δήλωσή του ότι δεν πρόκειται να ζητήσει μία παράταση. Ο πρώην Συντηρητικός βουλευτής, Όλιβερ Λέτουιν, που πρότεινε την τροπολογία που ενέκρινε η Βουλή σήμερα, δήλωσε ότι θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας με την πρόθεση το ΗΒ να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, και ότι τώρα μπορεί να το κάνει με την βεβαιότητα ότι εάν δεν περάσει έγκαιρα η νομοθεσία της αποχώρησης, η Βρετανία δεν θα φύγει με άτακτο τρόπο.

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok