Στους 2.122 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από τον ισχυρό σεισμό στο Μαρόκο, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση στον νεότερο απολογισμό της τραγωδίας, καθώς άλλα 100 άτομα προσθέθηκαν σήμερα το απόγευμα στους ήδη καταγεγραμμένος από τις προηγούμενες ημέρες.
Παράλληλα ο αριθμός των τραυματιών φτάνει τους 2.421 εκ των οποίων οι μισοί τουλάχιστον νοσηλεύονται σε σοβαρή κατασταση, από την σεισμική δόνηση των 7 βαθμών που σημειώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής και το επίκεντρο της οποίας βρισκόταν στην επαρχία αλ Χαούζ, νοτιοδυτικά της τουριστικής πόλης Μαρακές.
Οι διασώστες συνεχίζουν να αναζητούν και σήμερα επιζώντες, αλλά δυσκολεύονται να φτάσουν στις πλέον πληγείσες περιοχές, στα δύσβατα χωριά στην οροσειρά του Άτλαντα, όπου πολλά σπίτια έχουν καταρρεύσει. Μεγάλα κομμάτια βράχου έσπασαν και έπεσαν στον δρόμο κοντά στη μικρή πόλη Μουλάι Μπραχίμ, κλείνοντας εν μέρει τον δρόμο που ενώνει το Μαρακές με την οροσειρά του Άτλαντα.
«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι ακόμη κάτω από τα ερείπια. Άνθρωποι ακόμη αναζητούν τους γονείς τους», δήλωσε κάτοικος της περιοχής Άσνι. «Πολλοί δρόμοι είναι κλειστοί», πρόσθεσε ο ίδιος.
Στην ίδια πόλη έχουν στηθεί αυτοσχέδιες σκηνές σε ένα σκονισμένο γήπεδο ποδοσφαίρου, όπου μένουν όσοι έχουν χάσει τα σπίτια τους ή όσοι φοβούνται να επιστρέψουν σε αυτά.
Στην επαρχία αλ Χάουζ, όπου ήταν το επίκεντρο του σεισμού, έχουν καταγραφεί οι περισσότεροι θάνατοι, 1.293, ενώ ακολουθεί η επαρχία Ταρουντάντ με 452 νεκρούς. Σε αυτές τις περιοχές, που βρίσκονται νοτιοδυτικά του Μαρακές, ολόκληρα χωριά έχουν ισοπεδωθεί από τον σεισμό. Οι αρχές του Μαρόκου έχουν κηρύξει τριήμερο εθνικό πένθος και ο βασιλιάς Μοχάμεντ Στ’ ζήτησε να πραγματοποιηθούν σήμερα προσευχές για τους νεκρούς σε όλα τα τεμένη της χώρας.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι επηρεάστηκαν από την καταστροφή. «Οι επόμενες 24 με 48 ώρες θα είναι κρίσιμες για τη διάσωση ανθρώπων», δήλωσε η Κάρολαϊν Χολτ διευθύντρια επιχειρήσεων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου.
Σύμφωνα με την ίδια, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, όπως και στην παροχή περίθαλψης στους επιζώντες, ενώ υπογράμμισε τη σημασία να παρασχεθεί στους κατοίκους ασφαλές, πόσιμο νερό.
Πρόκειται για τον φονικότερο σεισμό που έχει σημειωθεί στο Μαρόκο από τις 29 Φεβρουαρίου 1960, όταν σεισμική δόνηση είχε καταστρέψει την Αγκαντίρ, στις δυτικές ακτές της χώρας, και είχε κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 12.000 ανθρώπους, σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού της πόλης.
Το 2004 σεισμός μεγέθους 6,3 βαθμών συγκλόνισε την επαρχία αλ Χοσέιμα, 400 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Ραμπάτ, προκαλώντας τον θάνατο 628 ανθρώπων και σοβαρές υλικές ζημιές.
Πολλές χώρες, ανάμεσά τους το Ισραήλ, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, οι ΗΠΑ και η Τουρκία δήλωσαν έτοιμες να προσφέρουν βοήθεια στο Μαρόκο. Ακόμη και η γειτονική Αλγερία, που διατηρεί τεταμένες σχέσεις με το Μαρόκο, άνοιξε τον εναέριο χώρο της, κλειστό εδώ και δύο χρόνια, στις πτήσεις που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στην πληγείσα χώρα.
Η Παγκόσμια Τράπεζα επεσήμανε ότι προσφέρει «πλήρη υποστήριξη στη χώρα». Σύμφωνα όμως με τον Ερυθρό Σταυρό, οι ανάγκες του Μαρόκου είναι τεράστιες: «Δεν θα είναι υπόθεση μίας ή δύο εβδομάδων (…) Υπολογίζουμε μήνες, ή ακόμη και χρόνια», προειδοποίησε ο Χόσαμ Ελσαρκάουι διευθυντής για την Εγγύς Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου.
Επέστρεψαν σώοι στην Ελλάδα 108 Έλληνες
Επέστρεψαν σήμερα από το Μαρακές στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» οι 108 επιβάτες της ειδικής πτήσης επαναπατρισμού της Aegean, η οποία δρομολογήθηκε χθες από την εταιρεία σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών.
Στο Μαρόκο παρέμεινε μικρός αριθμός Ελλήνων πολιτών που αποφάσισαν να παρατείνουν τη διαμονή τους στις τουριστικές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο Εξωτερικών.
Η πρεσβεία της Ελλάδας στο Ραμπάτ συνεχίζει να ενημερώνει διαρκώς τους Έλληνες πολίτες για την κατάσταση στη χώρα, προσφέροντας κάθε είδους προξενική συνδρομή.
Υπενθυμίζεται πως χθες με εντολή του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Γιώργου Γεραπετρίτη, οι υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών κινήθηκαν συντονισμένα για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στο Μαρόκο.