ΠΟΜΙΔΑ: Να καταργηθεί ο συμπληρωματικός φόρος του ΕΝΦΙΑ

Τρίτη, 07 Σεπτεμβρίου 2021 19:52
ΠΟΜΙΔΑ: Να καταργηθεί ο συμπληρωματικός φόρος του ΕΝΦΙΑ

Την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ ζήτησε η ΠΟΜΙΔΑ να εισηγηθεί στον Πρωθυπουργό η πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ, ενόψει της ομιλίας του στη Δ.Ε.Θ.

Στην επιστολή της η ΠΟΜΙΔΑ επεσήμανε τις σύμφωνες θετικές εισηγήσεις του ΙΟΒΕ και της Επιτροπής Πισσαρίδη ως προς την άμεση ευεργετική επίδραση της κατάργησής του συμπληρωματικού φόρου στην ανοικοδόμηση, την Εθνική Οικονομία και την κοινωνία γενικότερα, αλλά και τη δημοσιονομική δυνατότητα κατάργησής του που πηγάζει από την αύξηση και την επέκταση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών σε πάμπολλες περιοχές της χώρας. Έτσι θα περιοριστεί εν μέρει η σφοδρή λεηλασία της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, που εκδηλώνεται και στη φορολογία εισοδήματος και με πολλές άλλες και συνεχώς αυξανόμενες επιβαρύνσεις.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταΐκούρα
Τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Θόδωρο Σκυλακάκη
Τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο

ΘΕΜΑ: Κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ.

Αξιότιμοι κοι Υπουργοί,

Ενόψει της ομιλίας του κ. Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, θεωρούμε απόλυτα αναγκαίο να εισηγηθεί το Υπουργείο σας τον τερματισμό μιας από τις σημαντικότερες στρεβλώσεις του φορολογικού μας συστήματος: Την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ από το έτος 2022, και τη μετατροπή του σε μονό και όχι διπλό φόρο επί των ακινήτων.

Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών στις περισσότερες περιοχές της χώρας, η επέκτασή τους σε πολλές νέες περιοχές, αλλά και η δυνατότητα ορθολογικής φορολόγησης της εκτός σχεδίου ιδιοκτησίας, όχι τόσο της καθαρά αγροτικής, όσο αυτής που λόγω θέσης και εμβαδού έχει ως προορισμό την οικιστική και τουριστική αξιοποίηση, δίνουν στο Υπουργείο σας τη μοναδική ευκαιρία να απαλλάξετε την οικονομία και την κοινωνία μας από τη «γάγγραινα» του συμπληρωματικού φόρου, αφού το ποσό που αποδίδει θα υπερκαλυφθεί από τους παραπάνω αυξημένους πόρους!

Οπως προκύπτει και από τις σχετικές μελέτες του ΙΟΒΕ, αλλά και την πρόταση της Επιτροπής Πισσαρίδη, η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ, και η μετατροπή του σε πραγματικά ΕΝΙΑΙΟ φόρο ακινήτων (ένας φόρος ανά ακίνητο και όχι δύο), σε συνδυασμό με τα κατάλληλα φορολογικά και διοικητικά κίνητρα, θα οδηγήσει ΑΜΕΣΑ σε μια απογείωση της οικοδομικής δραστηριότητας και των συναλλαγών επί ακινήτων, οι οποίες θα φέρουν στο Κράτος υγιή φορολογικά έσοδα και απασχόληση και τζίρο σε τεράστιους κλάδους της βιομηχανίας, βιοτεχνίας, εμπορίου και ελευθέρων επαγγελμάτων και ανάκαμψη της οικοδομικής και επενδυτικής δραστηριότητας και της Εθνικής Οικονομίας μας γενικότερα.

Με την κατάργηση του ελπίζουμε να περιοριστεί η λεηλασία της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, η οποία οφείλεται και στην παράλογη κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, αλλά και σε σειρά άλλων νέων και ακατασχέτως αυξανομένων επιβαρύνσεων, πιστοποιητικών, «ταυτοτήτων», επιθεωρήσεων, κ.λπ.

Τέλος, ζητούμε να κληθούμε για να ακουστούν οι απόψεις μας από την Επιτροπή για τη Μεταρρύθμιση του ΕΝΦΙΑ που έχετε συστήσει στο Υπουργείο σας».

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok