Κινητοποιήσεις εξήγγειλαν οι εργαζόμενοι στον ΟΛΘ - Αντιδρούν οι Ναυτικοί Πράκτορες

Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2019 15:40

Σε κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης από σήμερα, προχωρούν οι εργαζόμενοι στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι με ανακοίνωσή τους γνωστοποιούν ότι θα απέχουν από την εργασία τους τα Σαββατοκύριακα και δεν θα κάνουν υπερωρίες. Διεκδικούν την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας της εργασιακής σχέσης συναδέλφου τους που απολύθηκε προ διμήνου, αλλά και τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου άλλων 100 εργαζομένων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.

«Ο αυταρχισμός και η προσπάθεια δημιουργίας εργαζόμενων διαφορετικών ταχυτήτων, με διαφορετικές αμοιβές και δικαιώματα, δεν θα περάσει», επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους, επισημαίνοντας ότι «αυτό που έχει να επιλέξει η Διοίκηση της ΟΛΘ ΑΕ είναι εάν θα προχωρήσει συντεταγμένα με νομιμότητα μέσα από διάλογο και σε κλίμα εργασιακής ειρήνης στην επίλυση των σοβαρών εργασιακών θεμάτων που εκκρεμούν ή αν συνεχίζοντας την αυταρχική συμπεριφορά, τις παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, θα βάλει το λιμάνι, τους εργαζόμενους και τους χρήστες σε περιπέτειες. Με τις καθυστερήσεις στη Συλλογική διαπραγμάτευση της Συλλογικής Σύμβασης, τον αυταρχισμό και με απαξίωση των θεμάτων που θέτουν οι εργαζόμενοι δεν κερδίζουν χρόνο, επιδεινώνουν την κατάσταση». 

Κατηγορηματικά αντίθετος με την απόφαση των Σωματείων των εργαζομένων του ΟΛΘ εμφανίζεται ο Σύλλογος Ναυτικών Πρακτόρων Θεσσαλονίκης (Σ.Ν.Π.Θ.), κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις αρνητικές επιδράσεις που θα έχουν οι κινητοποιήσεις στο λιμάνι και τον κίνδυνο απώλειας πελατών και φορτίων, αλλά ακόμη και για τους εργαζόμενους των εταιρειών-χρηστών του λιμανιού, όπως έχει γίνει στο παρελθόν. 

Ο Σ.Ν.Π.Θ. καλεί τους εργαζόμενους του ΟΛΘ να διεκδικήσουν δικαστικά όποια αιτήματα έχουν και να μην προβούν στις κινητοποιήσεις, επισημαίνοντας συγκεκριμένα σε σχετική ανακοίνωση:

«Σύμφωνα με την ανακοίνωση των υπαλλήλων της ΟΛΘ ΑΕ αναφορικά με την αποχή από υπερωριακές εργασίες αρχής γενομένης από την Παρασκευή 06/09/2019, ως Σύλλογος Ναυτικών Πρακτόρων Θεσσαλονίκης, χρήστες του λιμένος από τις αρχές του 19ου αιώνα, δηλώνουμε ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι με αυτήν την απόφαση τους.

Είναι γνωστό σε όλους ότι ανέκαθεν ο Σύλλογος δεν συνηγορεί με αυτές τις πρακτικές οι οποίες λαβώνουν το λιμάνι ανεπανόρθωτα. Μαζί με το λιμάνι όμως λαβώνονται και οι επιχειρήσεις μας διότι η μείωση των φορτίων θα φέρει και μείωση των θέσεων εργασίας του προσωπικού μας.

Μεγάλος ο αγώνας μας για την επανάκαμψη του απολεσθέντος Βαλκανικού φορτίου από τις απεργίες του 2007-2008, το οποίο με τις νέες αναγγελθείσες κινητοποιήσεις, δυστυχώς θα απολεσθεί πάλι. Και δυστυχώς εμείς επωμιζόμαστε όλα τα αρνητικά αποτελέσματα στην διεθνή αγορά είτε αυτά είναι κόστος είτε φήμης.

Σίγουρα το ίδιο το λιμάνι και όλη η επιχειρηματική κοινότητα, δηλ. Ναυτ. πράκτορες, εκτελωνιστές, έμποροι, εισαγωγείς, εξαγωγείς, βιομηχανίες, βιοτεχνίες και όλοι οι εργαζόμενοι τους δεν θα έπρεπε να εξαρτώνται από τέτοιου είδους αποφάσεις της ΟΜΥΛΕ και να κλιμακώνεται η ένταση εναντίον της εργασιακής ειρήνης παρασύροντας όλους τους εργαζόμενους σε δύσκολα μονοπάτια για θέματα όπως αναφέρονται στην ανακοίνωσή τους.

Αντί αυτής της κίνησής τους θα μπορούσαν να αποτανθούν στα Δικαστήρια για την επίλυση του θέματος. Δηλαδή για σοβαρότερα θέματα που ενδεχομένως προκύψουν τι μέλει γενέσθαι;

Μετά την ιδιωτικοποίηση το λιμάνι με την συνηγορία της Διοίκησης, των χρηστών και φυσικά των ίδιων των εργαζομένων βελτιώθηκε σημαντικά σε απόδοση και αποτελέσματα διακίνησης όγκου φορτίων και οικονομικά.

Δεν πρόκειται να απαγκιστρωθούμε από παλιές τακτικές που κωλυσιεργούν την πρόοδο του λιμένος; Παραμένουμε αγκιστρωμένοι σε διαδικασίες δημόσιου χαρακτήρα;

Τι μπορεί ενδεχομένως να κρύβεται σε μια απόφαση σαν αυτή και επιπλέον σε περίοδο εγκαινίων της Εκθέσεως;

Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη;

Το λιμάνι πλέον είναι μια επιχείρηση που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και τέτοιου είδους κινήσεις ανήκουν στο παρελθόν που είχαμε την εντύπωση ότι είχε παρέλθει. Πρέπει αυτό το παρελθόν να αποταχθεί.

Σας καλούμε και προτείνουμε να επιδείξετε σωφροσύνη και να αποφευχθεί άμεσα μια τέτοια κίνηση για το καλό όλων, μεταξύ των οποίων είναι και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της ΟΛΘ ΑΕ».

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok