Ομιλία Γ. Πλακιωτάκη κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής Αρχηγείας Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής

Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2019 14:09

«Άνδρες και γυναίκες του Λιμενικού Σώματος,

Κυρίες και Κύριοι,

H Ελληνική ναυτιλία αποτελεί τον πιο εξωστρεφή τομέα της ελληνικής οικονομίας και έναν από τους σπουδαιότερους συντελεστές ισχύος της πατρίδας μας, με διεθνές στρατηγικό κύρος.
Καθοριστικός παράγοντας για την παρουσία και πολύ περισσότερο για την ανάπτυξη της, ήταν, είναι και θα είναι, το Λιμενικό Σώμα.
Είναι το Λιμενικό σώμα που διασφαλίζει τη νομιμότητα στις Ελληνικές θάλασσες.
Είναι το Λιμενικό Σώμα που καταπολεμά κάθε παράνομη πράξη στην θάλασσα.
Είναι το Λιμενικό Σώμα που εγγυάται την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.
Είναι το Λιμενικό Σώμα που εκπροσωπεί την ναυτιλία μας στα διεθνή ναυτιλιακά φόρα, με στελέχη έμπειρα και ικανά στο χειρισμό των σύνθετων ναυτιλιακών προκλήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Την ίδια στιγμή, καθοριστική είναι η συμβολή του Λιμενικού Σώματος σε τομείς κρίσιμους εθνικά και καθοριστικούς για την ίδια τη ζωή, αλλά και την ποιότητά της.
Είναι το Λιμενικό Σώμα που συμβάλλει αποφασιστικά στη διατήρηση της εθνικής κυριαρχίας, με την επιτήρηση και φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων της χώρας μας, που είναι συνάμα και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είναι το Λιμενικό Σώμα που σώζει ζωές, συχνά σε πολύ δύσκολες συνθήκες, με επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.
Είναι το Λιμενικό Σώμα που προστατεύει το θαλάσσιο περιβάλλον, ελέγχοντας την τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
Και, βεβαίως, είναι το Λιμενικό Σώμα που βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στην πρώτη γραμμή, κυριολεκτικώς στην πρώτη γραμμή, της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, ενός μεγάλου και κρίσιμου προβλήματος όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη.
Με την άρτια εκπαίδευση, την πολύ μεγάλη εμπειρία, πάνω απ’ όλα με αίσθημα ευθύνης, την αυτοθυσία αλλά και τον ανθρωπισμό, όλα τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, ηγεσία, αξιωματικοί, υπαξιωματικοί, λιμενοφύλακες, επιχειρούν καθημερινά σε όλο το φάσμα του εύρους των αρμοδιοτήτων τους.
Ξεπερνούν συχνά επικίνδυνες συνθήκες και διακινδυνεύουν τη σωματική τους ακεραιότητα.
Επιχειρούν με γνώση, θάρρος και αποφασιστικότητα και είναι γι’ αυτό που επιτυγχάνουν τους στόχους τους.

Κυρίες και κύριοι, 

Είναι όλα αυτά που περιέγραψα, είναι η λαμπρή ιστορία 100 χρόνων προσφοράς, είναι η ευσυνειδησία και το θάρρος, είναι η υψηλή αποτελεσματικότητα, που αποδεικνύουν και δικαιώνουν την πεποίθηση μου:
Το Λιμενικό Σώμα δεν ανήκει στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Το Λιμενικό Σώμα είναι το ίδιο το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Κυρίες και Κύριοι,

Η σημερινή τελετή πραγματοποιείται σε μία κρίσιμη καμπή για το Λιμενικό Σώμα.
Ήρθε ή ώρα να κάνουμε όσα πρέπει και με την ταχύτητα που πρέπει, για να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η υψηλή επιχειρησιακή δυνατότητα των στελεχών του Λιμενικού Σώματος.
Ήρθε η ώρα να το ενισχύσουμε με όλα τα μέσα που απαιτούνται, υλικά και άυλα.
Ήρθε η ώρα να εργαστούμε συστηματικά ώστε να εμπεδωθεί στις τάξεις των στελεχών του αίσθημα ασφάλειας, αξιοκρατίας, δίκαιης αντιμετώπισης και αναγνώρισης του σημαντικού και πολυεπίπεδου έργου τους.
Ακριβώς γι' αυτό εργαζόμαστε συστηματικά ώστε να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ για το εξοπλιστικό πρόγραμμα του Λιμενικού Σώματος, κινητοποιώντας πόρους από το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Άμυνας & Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Την ίδια στιγμή μελετάμε τους δρόμους που πρέπει να ακολουθήσουμε ώστε να πετύχουμε την αναβάθμιση των προσόντων των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, μέσα από κατάλληλα, διαρκή και εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα με απώτερο σκοπό να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο το υψηλό επίπεδο επάρκειας που τα διακρίνει τόσο στο ναυτιλιακό όσο και στο επιχειρησιακό χώρο ευθύνης τους.

Κυρίες και κύριοι,

Θέλω να ευχαριστήσω τον απερχόμενο Επίτιμο Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, Ναύαρχο ε.α. Σταμάτη Ράπτη, για τις προσπάθειες που κατέβαλε, σε μία πραγματικά δύσκολη περίοδο. Του εύχομαι να είναι υγιής και δημιουργικός.
Θέλω να ευχηθώ στο νέο Αρχηγό, Αντιναύαρχο Θεόδωρο Κλιάρη, κάθε επιτυχία στο έργο που αναλαμβάνει.
Κύριε Αρχηγέ, προσβλέπω στη στενή μας συνεργασία, προκειμένου να υλοποιηθούν οι πολιτικές που θα οδηγήσουν στην ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Λιμενικού Σώματος, στη διαρκή αναβάθμιση των στελεχών του, στην εμπέδωση της αξιοκρατίας, αλλά και στη δημιουργία μίας ακόμα πιο στενής σχέσης του Λιμενικού με την Ελληνική κοινωνία.
Γνωρίζω καλά ότι δεν σας πτοούν οι δυσκολίες. Είμαι βέβαιος, ότι συνεργαζόμενοι καθημερινά και ουσιαστικά, θα πετύχουμε ιδιαιτέρως θετικά αποτελέσματα.
Το οφείλουμε στη λαμπρή ιστορία των 100 χρόνων του Λιμενικού Σώματος, το οφείλουμε στους άνδρες και τις γυναίκες που υπηρετούν στις τάξεις του, το οφείλουμε στην Ελληνική κοινωνία».

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok