Βραβείο Διεθνούς Κύρους για το Green C Ports που υλοποιείται με τη συμμετοχή του λιμένα του Πειραιά

Τρίτη, 07 Ιουλίου 2020 15:50
Βραβείο Διεθνούς Κύρους για το Green C Ports που υλοποιείται με τη συμμετοχή του λιμένα του Πειραιά

Στο ευρωπαϊκό έργο Green C Ports απονεμήθηκε Βραβείο «Αειφορίας Λιμένων του Κόσμου 2020» της Διεθνούς Ένωσης Λιμένων (IAPH), σε τελετή απονομής που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 24 Ιουνίου, με τη συμμετοχή λιμενικών αρχών από όλο τον κόσμο και εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και του ίδιου του έργου. Συγκεκριμένα το Green C Ports διακρίθηκε στην κατηγορία που αφορά στην ανθεκτικότητα των υποδομών.

Το Green C Ports, που υποστηρίζεται από το πρόγραμμα Connecting Europe Facility της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υλοποιείται από δώδεκα διακρατικούς εταίρους από τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, και προσβλέπει στη δημιουργία μιας πλατφόρμας μέτρησης της περιβαλλοντικής απόδοσης των λιμένων. Η πλατφόρμα αυτή μέσα από τη χρήση αισθητήρων και τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης, θα επεξεργάζεται μεγάλους όγκους δεδομένων, επιτρέποντας την παρακολούθηση της περιβαλλοντικής ρύπανσης από τις λιμενικές εγκαταστάσεις και τα πλοία στο αστικό περιβάλλον, αλλά και την ενημέρωση αρχών και πολιτών για τις κύριες περιβαλλοντικές επιπτώσεις που προκαλούν οι λιμενικές υπηρεσίες.
Για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των λιμένων, μάλιστα, οι εταίροι του έργου θα δοκιμάσουν σειρά καινοτόμων λύσεων για τη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης, τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, τη μείωση των επιπέδων θορύβου, την πρόβλεψη της παραγωγικότητας των γερανογεφυρών και τη μέτρηση των εκπομπών σε πραγματικό χρόνο στους λιμένες του Πειραιά, της Βαλένθιας, της Βρέμης, της Βενετίας και του Βίλχελμσχαφεν.

Για τις πιλοτικές δράσεις στον Λιμένα του Πειραιά υπεύθυνοι είναι το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), ο Οργανισμός Λιμένων Πειραιώς (ΟΛΠ) και ο Δήμος Πειραιά, ενώ στην υλοποίηση συμμετέχουν και οι εταιρείες ΖΕΝ TRAVEL Ltd και Global Maritime Enterprises LTD.

«Στον λιμένα του Πειραιά θα υλοποιηθούν δύο ιδιαίτερα σημαντικές πιλοτικές δράσεις για το έργο αλλά και την ίδια την πόλη του Πειραιά, σε συνεργασία με το ΕΠΙΣΕΥ του ΕΜΠ και τον Δήμο Πειραιά.
Οι πιλοτικές δράσεις περιλαμβάνουν την εγκατάσταση από τον ΟΛΠ σε στρατηγικά σημεία εντός του λιμανιού, ενός δικτύου περιβαλλοντικών και μετεωρολογικών αισθητήρων, καθώς και αισθητήρων μέτρησης επιπέδων θορύβου.

Παρόμοιοι αισθητήρες θα εγκατασταθούν και από τον Δήμο Πειραιά κοντά στα όρια του λιμανιού, ενώ προβλέπεται εγκατάσταση και από τις εταιρείες ΖΕΝ TRAVEL Ltd

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok