Απάντηση Αδ. Γεωργιάδη σε επίκαιρη Ερώτηση του Π. Κουρουμπλή για τις χρεώσεις των τραπεζών

Παρασκευή, 03 Σεπτεμβρίου 2021 14:24
Απάντηση Αδ. Γεωργιάδη σε επίκαιρη Ερώτηση του Π. Κουρουμπλή για τις χρεώσεις των τραπεζών

Απάντηση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, σε επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, για τις χρεώσεις των τραπεζών:

«Ευχαριστώ τον κύριο Κουρουμπλή για την Ερώτηση και κυρίως για την τελευταία του αναφορά για πρόστιμο που πρόσφατα μπήκε από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, με τελικό υπογράφοντα εμένα, πράγματι σε τραπεζικό ίδρυμα.

Και λέω ευχαριστώ, διότι οφείλω να ενημερώσω τον ελληνικό λαό για  κάτι που είναι πραγματικότητα και αποδεικνύεται από τα στοιχεία. Η μόνη περίοδος τα τελευταία χρόνια που σταθερά το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Καταναλωτή δεν έχει διστάσει να επιβάλει πρόστιμα στα τραπεζικά ιδρύματα, είναι επί θητείας μου. Δεν βρήκα κανένα προηγούμενο πρόστιμο. Δεν θέλω να πω περισσότερα.

Χαίρομαι που το αναφέρετε όμως, γιατί πράγματι είπατε ότι ο πολίτης αισθάνεται απροστάτευτος, πιθανόν αυτό να είναι αλήθεια. Θέλω όμως από το ιερό βήμα της Βουλής να πω σε κάθε συμπολίτη μας, να μην αισθάνεται έτσι. Διότι αν κάνει συγκεκριμένη καταγγελία στο 1520 και η καταγγελία αυτή είναι τεκμηριωμένη, είναι πραγματική, δεν υπάρχει καμία περίπτωση εμείς να διστάσουμε να εφαρμόσουμε το νόμο.

Και καλώ και τον τελευταίο συμπολίτη μας να μας ενημερώσει, έτσι ώστε και εμείς να μπορούμε να εφαρμόσουμε το νόμο. Πέραν όμως των κινήσεων που θα κάνει ο κάθε πολίτης μόνος του, έχουμε δράσει επί θητείας μου και εξαιρετικά συντεταγμένα.

Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι επί της Υπουργίας μου ξεκίνησε έρευνα για καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζικών ιδρυμάτων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Τον Νοέμβριο του 2019 είχαμε τη γνωστή έφοδο της Επιτροπής Ανταγωνισμού στα τραπεζικά ιδρύματα. Δεν μπορώ να γνωρίζω τις λεπτομέρειες αυτής της έρευνας, καθόσον είναι απόρρητη και με πολύ βαριές  κυρώσεις και από την Εθνική και από την Ενωσιακή νομοθεσία. Μπορώ όμως να σας  πω ότι ως εποπτεύων Υπουργός έχω ζητήσει την κατά το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση της έρευνας, για να διαπιστώσουμε στα αλήθεια εάν όντως υπάρχουν ή δεν υπάρχουν αυτές οι καταχρηστικές πρακτικές και η έννοια της μεταξύ τους συνεννοήσεως.

Μέχρις ότου όμως υπάρξει κάποιου τέτοιου τύπου πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού και συγκεκριμένα στοιχεία, δεν μπορώ να δεχθώ ότι αυτή πρακτική ισχύει, γιατί αυτό θα ήταν απολύτως παράνομο. Εάν όμως η Επιτροπή Ανταγωνισμού καταλήξει σε ένα τέτοιο συμπέρασμα, θα είμαστε εδώ για να εφαρμόσουμε εκ νέου το νόμο.

Όσον αφορά στην ουσία της Ερωτήσεώς σας για επιπλέον χρεώσεις, θα ήθελα να μου τις αναλύσετε, αν μπορείτε, στη δευτερολογία σας ποιες είναι αυτές στις οποίες αναφέρεστε.

Με την υπηρεσία ελέγξαμε τις προηγούμενες μέρες μία προς μία τις χρεώσεις των τραπεζικών ιδρυμάτων. Δεν βρήκαμε καμία αύξηση σε κανένα από το προηγούμενο διάστημα. Δεν υπάρχει καινούρια δηλαδή αύξηση χρέωσης υπηρεσίας από καμία τράπεζα.

Σε μία τράπεζα, δεν θα πω το όνομά της γιατί θα της κάνω διαφήμιση, υπάρχει μία καινούρια χρέωση αλλά για μία καινούρια υπηρεσία και συγκεκριμένα τη δυνατότητα να κάνουν ανάληψη με την τραπεζική τους πιστωτική κάρτα στο εξωτερικό από άλλα τραπεζικά ιδρύματα. Και αυτό πράγματι δεν υπήρχε ως υπηρεσία. Μπήκε ως υπηρεσία, άρα χρεώνεται για πρώτη φορά και βεβαίως αφορά σε πολύ μικρό αριθμό χρηστών αν θυμάμαι καλά τον αριθμό που μου έδωσε η υπηρεσία, 350 πελάτες της συγκεκριμένης τράπεζας που έχουν κάνει χρήση δηλαδή αυτής της υπηρεσίας.

Όμως, εάν έχει υπάρξει κάποια συγκεκριμένη αύξηση χρέωσης συγκεκριμένης τράπεζας θα ήθελα πολύ να τη μάθω γιατί εμείς δεν τη βρήκαμε».

Δευτερολογία:

«Δεν είχα σκοπό να αναφερθώ, το θέμα με τον ναύαρχο έχει λήξει. Εντάξει, δεν έχασε και η Βενετιά βελόνι, θα βρεθεί κάποιος άλλος να κάνει αυτή τη δουλειά.

Ως προς την επικαιρότητα, θα προτιμούσα και ήταν απρέπεια που δεν το έκανα προηγουμένως και ζητώ συγγνώμη, να αναφερθώ και να εκφράσω και τη δική μου θλίψη και τα συλλυπητήριά μου για το θάνατο του μεγάλου Μίκη Θεοδωράκη. Αυτό νομίζω είναι πιο επίκαιρο από όλα τα υπόλοιπα.

Τώρα, όσον αφορά στην ουσία της Ερωτήσεως εκ νέου του κυρίου Κουρουμπλή. Ίσως δεν έγινα αντιληπτός. Όλες οι καταγγελίες και της ΕΚΠΟΙΖΩ και των υπολοίπων οργανώσεων και θεσμών ασφαλώς και έχουν ληφθεί υπόψη από τη Γραμματεία Καταναλωτή και έχουν εξεταστεί.

Άλλωστε και το πρόστιμο στο οποίο αναφερθήκατε και το οποίο βάλαμε πριν από λίγες μέρες από μια τέτοια καταγγελία ξεκίνησε. Δεν σημαίνει όμως, κύριε Πρόεδρε, ότι κάθε καταγγελία είναι και αληθής.

Σας είπα ότι δουλέψαμε πολύ για να βρούμε ποια τράπεζα και ποια υπηρεσία αύξησε το κόστος και μάλιστα χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του καταναλωτού. Γιατί, προσέξτε, να αυξήσει το κόστος έχει δικαίωμα η τράπεζα. Έχουμε ελεύθερη αγορά και μεταξύ τους ανταγωνισμό. Να το αυξήσει κρυφά δεν έχει δικαίωμα.

Παρά ταύτα δεν βρήκαμε καν αύξηση σας λέω σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη περίοδο. Και είπα, όχι αν έχει καταγγελίες τις οποίες ήδη έχουμε και εμείς, αν έχει να μας πει παραδείγματος χάρη ότι η χρέωση της εκδόσεως πιστωτικής κάρτας στην τάδε τράπεζα μέχρι 1η Ιουλίου έκανε 1 ευρώ τώρα κάνει 2. Αυτό ζήτησα.

Δεν το έχουμε βρει, μπορεί να κάνουμε λάθος εμείς. Η μεταφορά χρημάτων από τη μια τράπεζα στην άλλη έχει κόστος αναλόγως του τρόπου με τον οποίο γίνεται.  Αν γίνεται δηλαδή ηλεκτρονικά ή από το κατάστημα αλλά δεν βρήκαμε και σε αυτή την υπηρεσία αύξηση με το παρελθόν.

Όσον αφορά γενικά στο ύψος των τραπεζικών χρεώσεων στην Ελλάδα, έχουμε αναφερθεί και σε προηγούμενες ερωτήσεις στη Βουλή των Ελλήνων, δεν προκύπτει από πουθενά - και υπάρχουν σχετικές απαντήσεις και από την αρμόδια Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ενώσεως-  ότι στην Ελλάδα έχουμε κάποια υπερβολική διαφορά σε σχέση με τα υπόλοιπα τραπεζικά ιδρύματα των υπολοίπων ευρωπαϊκών κρατών.

Επειδή ζούμε σε μια εποχή όπου υπάρχει πια αύξηση του πληθωρισμού λόγω της διεθνούς αυξήσεως των τιμών τόσο στα καύσιμα και στην ενέργεια εν γένει, όσο και στα ναύλα αλλά και στις πρώτες ύλες και το οποίο δεν είναι στη δικαιοδοσία της ελληνικής κυβερνήσεως να το ελέγξει καθόσον δεν έχουμε αρμοδιότητα στον πλανήτη παρά μόνο στην ελληνική επικράτεια.

Θα έλεγα ότι θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο για όσους ενδιαφέρονται στα αλήθεια για την τσέπη του καταναλωτή να πούμε για άλλη μια φορά ότι έχουμε φτιάξει μια υπηρεσία επί των ημερών μου στο Υπουργείο Ανάπτυξης κάνοντας χρήση των τεχνολογιών. Ο κάθε συμπολίτης μας μπορεί να κατεβάσει στο κινητό του τηλέφωνο την εφαρμογή e-katanalotis και πριν πάει να κάνει το πρωί τα ψώνια του, να πατήσει το κουμπί με τα αγαθά που θέλει να αγοράσει και η εφαρμογή αυτομάτως να τον κατευθύνει στη γειτονιά του, στο σημείο που θα έχει καλύτερες τιμές.

Και εκεί η διαφορά σας διαβεβαιώ, επειδή εγώ κάνω χρήση του e-katanalotis, δεν είναι 0,40 λεπτά, 1 ευρώ και 2 ευρώ - που και αυτά φυσικά έχουν τη σημασία τους που είπε ο κύριος Κουρουμπλής-, αλλά μπορεί να έχει δεκάδες ευρώ διαφορά το ίδιο καλάθι.

Και άρα, λοιπόν, πρέπει να ενημερώσουμε σωστά τους συμπολίτες μας ότι το κράτος, η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Ανάπτυξης δούλεψε και τους έχει δώσει το εργαλείο για να κερδίζουν καθημερινά όσα περισσότερα χρήματα γίνεται υπό τις παρούσες συγκυρίες επαναλαμβάνω της διεθνούς αυξήσεως των τιμών.

Για να μην λέμε μόνο τα άσχημα, να πω ότι αισθάνομαι μεγάλη υπερηφάνεια που προχθές ανακοινώθηκε ο διεθνής δείκτης ΡΜΙ της μεταποιητικής δραστηριότητας για όλη την Ευρώπη και για την Ελλάδα είχαμε την καλύτερη παραγωγική και εξαγωγική μας επίδοση όλων των εποχών.

Άρα, η Ελλάδα δεν είναι μόνο μια χώρα υπηρεσιών αλλά σιγά, αργά και σταθερά διαμορφώνεται σε μια χώρα παραγωγικής δραστηριότητας και εξαγωγών.  Και αυτό δεν είναι επιτυχία μόνον του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και της κυβερνήσεως Μητσοτάκη - τα οικονομικά μέτρα της οποίας αποδίδουν και αυτό επιβραβεύεται και από τις αγορές όπως είδαμε από το επιτόκιο των ομολόγων που δανειστήκαμε προχθές- αλλά είναι μια συνολική επιτυχία του ελληνικού λαού.  Επαναλαμβάνω, παρά τον θόρυβο από τα έδρανα της αντιπολιτεύσεως, αυτός είναι επίσημος διεθνής δείκτης, δεν ελέγχεται από καμία Κυβέρνηση και βάσει αυτού τοποθετούνται και οι επενδυτές.

Η Ελλάδα τον Αύγουστο του 2021 πέτυχε τη μεγαλύτερη παραγωγική της δραστηριότητα όλων των τελευταίων δεκαετιών».

Δείτε ολόκληρη την απάντηση

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok