Τα διεθνή ΜΜΕ για την υπογραφή της συμφωνίας στις Πρέσπες

Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2018 09:07

Το ενδιαφέρον των διεθνών μέσων ενημέρωσης κέδισε η είδηση της τελετής για την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ για την επίλυση του Σκοπιανού.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων κάνει λόγο για «ιστορική συμφωνία», η οποία δίνει τέλος σε μια πολιτική διένεξη που διήρκησε 27 χρόνια. Μάλιστα, χαρακτηρίζει κομβικής σημασίας για τις σημερινές εξελίξεις την εκλογή του Ζόραν Ζάεφ στην πρωθυπουργία της ΠΓΔΜ το 2017. Παράλληλα, μεταδίδει ότι περίπου 5.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Μοναστήρι (Μπίτολα), στη νοτιοδυτική ΠΓΔΜ, έπειτα από κάλεσμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE.

Το πρακτορείο Reuters χαιρετίζει την υπογραφή της συμφωνίας για την επίλυση του Σκοπιανού, κάνοντας αναφορά και στην πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης.

Για «ιστορική συμφωνία» κάνει λόγο και η γερμανική FAZ, η οποία τονίζει ότι η εξέλιξη ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του, το Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων επίσης χαρακτηρίζει τη συμφωνία «ιστορική» και σημειώνει ότι δίνει λύση σε ένα πρόβλημα που διαιωνιζόταν επί δεκαετίες.

Το ρωσικό δίκτυο RT, ταυτόχρονα, εξαίρει τη συμβολή του Ζόραν Ζάεφ στην επίλυση του προβλήματος, καθώς «διαδέχτηκε τον δεξιό εθνικιστή πρωθυπουργό, Γκρουέφσκι», ενώ, μεταξύ άλλων, επισημαίνει και τις ανησυχίες των Ευρωπαίων για τη ρωσική επιρροή στην περιοχή.

«Kαθώς μια ελληνική περιφέρεια ονομάζεται Μακεδονία, η γειτονική χώρα, η ΠΓΔΜ, θα πρέπει να μετονομαστεί. Μόνο η μία χώρα διατηρεί σκέτο το όνομα Μακεδονία», αναφέρει από την πλευρά της η γερμανική εφημερίδα Die Ziet.

«Η Αθήνα και τα Σκόπια υπογράφουν ιστορική συμφωνία για το ονοματολογικό» είναι ο τίτλος του εκτενούς ρεπορτάζ της εφημερίδας Le Monde.

«Η ΠΓΔΜ συμφώνησε να αλλάξει το όνομά της βάζοντας τέλος στη μακροχρόνια διένεξη με την Ελλάδα» είναι ο τίτλος του βρετανικού Guardian. Στο άρθρο επισημαίνεται ότι «έπειτα από σχεδόν τρεις δεκαετίες, μία από τις πλέον δυσεπίλυτες διαμάχες τερματίζεται στις όχθες μιας λίμνης, καθώς η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ υπέγραψαν μια συμφωνία που επίσημα προοιωνίζει μια νέα εποχή ειρήνης».

Η εφημερίδα Independent αναφέρει και αυτή σε άρθρο της ότι Ελλάδα και ΠΓΔΜ υπέγραψαν μια ιστορική συμφωνία αλλαγής του ονόματος έπειτα από μια διένεξη δεκαετιών.

«Η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ υπέγραψαν μια ιστορική συμφωνία για τον τερματισμό της διένεξης για το όνομα» είναι ο τίτλος της βρετανικής Telegraph. Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι με την υπογραφή της συμφωνίας «τερματίζεται μια διένεξη που δηλητηρίαζε τις σχέσεις μεταξύ των δύο γειτόνων από το 1991».

Στην ανταπόκρισή του το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων dpa αναφέρει: «Η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ υπέγραψαν μια ιστορική συμφωνία ώστε να τερματιστεί η διαμάχη τους για το όνομα της ΠΓΔΜ, ανοίγοντας τον δρόμο για την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να προσεγγίσει την πιθανότητα ένταξης στην Ε.Ε.».

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok