Ακροδεξιά ατοπήματα

Τρίτη, 21 Μαΐου 2019 09:50
Ακροδεξιά ατοπήματα

Οι διάφορες «σωτήρες» των λαών της Ευρώπης είναι βουτηγμένοι μέσα στην ξεφτίλα και τη διαπλοκή.

Του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Χ. ΠΑΠΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ 

Κατά πρώτον οι ακροδεξιοί «σωτήρες» της Ευρώπης κάπου την πάτησαν με την υπόθεση του Αυστριακού αντικαγκελλαρίου. Οι σχέσεις του Χάντζ Κρίστιαν Στράχε με τη Ρωσία, τους ολιγάρχες της και τους ανθρώπους του Πούτιν, δεν αφορούν μόνον την Αυστρία. Φέρνουν στο προσκήνιο τις σχέσεις των ευρωπαϊκών ακροδεξιών και ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων με τη Ρωσία, αλλά και με άλλες διεθνείς οργανώσεις που επιδιώκουν τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μια διάλυση την οποίαν, ο τέως σύμβουλος του Ντόναλντ Τράμπ και νυν ιεραπόστολος του εθνικο-λαϊκισμού, Στήβ Μπανον, την διατύπωσε ξεκάθαρα σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «La Parisien», αλλά και με δήλωσή του στον υπογράφοντα.

Απαντώντας στην ερώτησή μας για το ποιοι είναι οι στόχοι του στην Ε.Ε. όπου δραστηριοποιείται δύο χρόνια τώρα, ο πρώην σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου, μας είπε: «Η σημερινή Ένωση δεν έχει μέλλον. Οι χώρες - μέλη που την συνθέτουν στην ουσία δεν θέλουν να προχωρήσουν στην πολιτική της ένωση. Πρέπει λοιπόν να εγκαταλειφθεί η ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης. Για τον σκοπό αυτόν είναι ανάγκη να προωθηθεί μια νέα ιδέα για το έθνος - κράτος. Η καθημερινή πρακτική μας δείχνει ότι τα μεγάλα σύνολα είναι δυσκίνητα και αναποτελεσματικά. Σε παγκόσμιο επίπεδο έτσι έχουμε μια άτυπη σύγκρουση του έθνους - κράτους με παγκοσμιοποιημένες δομές που κοστίζουν πανάκριβα. Υπό αυτήν την έννοια καλόν είναι η σημερινή Ευρώπη να διαλυθεί…».

Και το εργαλείο για τον σκοπό αυτόν, πιστεύει ο Steve Bannon, είναι ο εθνικο-λαϊκισμός και τα κόμματα που τον εκφράζουν στην Ε.Ε. «…Τα κόμματα που πιστεύουν σε μια άλλη Ευρώπη…» ευελπιστεί ότι θα πιασουν συνολικά πάνω από 30% στις ευρωεκλογές. «…Αν αυτό συμβεί, τότε ένα σημαντικό πρώτο βήμα θα έχει γίνει…», τόνισε στην «Parisien» ο Αμερικανός λομπίστας, ο οποίος καυχάται για το παρελθόν του στη μεγάλη Τράπεζα Goldman Sachs. Μια τράπεζα, εξάλλου, που κατά τον Bannon συμμερίζεται τις θέσεις και απόψεις του και ενδεχομένως γι' αυτόν το λόγο χρηματοδοτεί και κάποιες ενέργειες του παλαιού της συνεργάτη.

Σε γενικές γραμμές, όπως προκύπτει από τις διάφορες συζητήσεις που ο Stephen Bannon έχει με Ευρωπαίους ευρωσκεπτικιστές, τους υπόσχεται αμερικανική στήριξη, στο μέτρο που θέλουν πραγματικά «να συμβάλλουν ουσιαστικά και επίμονα στη διάλυση της πολιτικής Ευρώπης…». Όπως μας αποκάλυψε μέλος της ομάδας εργασίας που πλαισιώνουν τον Αμερικανικό λομπίστα, η διοίκηση Τράμπ θεωρεί τη Γαλλία ως τον αδύναμο κρίκο της σημερινής Ένωσης, αντιπαθεί τον πρόεδρο Εμμ. Μακρόν και δεν είναι διόλου αμέτοχη στο φαινόμενο των «κίτρινων γιλέκων».

Είναι κατάδηλο, επίσης, ότι ο ίδιος ο Ντόναλντ Τράμπ δεν θέλει σε καμμιά περίπτωση να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική, γιατί αυτό θα σήμαινε περαιτέρω ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας ήδη δεινού ανταγωνιστή της αντίστοιχης αμερικανικής. Πίσω από την ευρωπαϊκή ενοποίηση, λοιπόν, παίζεται ένα πρόστυχο γεωπολιτικό και εμπορικό παιχνίδι, στο οποίο κάποιοι θέλουν και μια εντελώς αδύναμη Ελλάδα, την ώρα που η Τουρκία κάνει επιδείξεις δυνάμεως. Και υπάρχουν εδώ στη χώρα μας κάποιοι γελοίοι απάτριδες καιροσκόποι, έτοιμοι να θυσιάσουν τα πάντα, μπας και επιβιώσουν σ’ ένα ήδη θολό πολιτικό πεδίο. Δυστυχως δε οι τύποι αυτοί υποστηρίζονται και από τους μισούς Νεοέλληνες, που νομίζουν ότι φτύνοντας την Ευρώπη η ζωή τους θα γίνει καλύτερη. Αυτός και αν είναι υψηλός βαθμός ευφυΐας!!!

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok