Πούτιν - Ερντογάν, τα Αποκαλυπτήρια

Σάββατο, 14 Μαρτίου 2020 16:04
Πούτιν - Ερντογάν, τα Αποκαλυπτήρια

Ένας ιός και μια υγειονομική κρίση, μπορεί να οδηγήσουν σε κατάρρευση τα σχέδια δύο αυταρχικών ηγετών.

Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Η πιο αντιδημοκρατική και αντευρωπαϊκή συμμαχία με αφορμή τη νόσο Covid-19 απειλείται με κατάρρευση. Πούτιν, Ερντογκάν και οι μουλάδες του Ιράν έχουν σήμερα δύο προβλήματα. Πρώτον, όσο και αν κρύβουν τις πραγματικές διαστάσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στις χώρες τους, η πραγματικότητα είναι αμείλικτη και σε κάποια στιγμή θα την φάνε στα μούτρα τους. Το κόστος της πανδημίας για τις τρεις αυτές χώρες, θα είναι βαρύ και ασήκωτο. Γι' αυτό η αυταρχική συμμαχία μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνη.

Η κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου θα πλήξει δύο οικονομίες, οι οποίες τόσα χρόνια δεν κάνουν τίποτε για να διαφοροποιήσουν την παραγωγική τους βάση. Τόσο η Ρωσία όσο και το Ιράν, επενδύουν περισσότερα στην προπαγάνδα, στη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και στην αποσταθεροποίηση της Δύσης, παρά στο καλό των λαών τους. Πιστεύουν ότι τους τελευταίους μπορούν ασταμάτητα να τους ποτίζουν με βλακεία, χυδαίο εθνικισμό/λαϊκισμό, μίσος και δήθεν «κατορθώματα» διεφθαρμένων ηγετών τους.Καποια στιγμή όμως πάντα ερχεται αμείλικτη η πραγματικότητα.

Είναι θλιβερό το θέμα των μουλάδων να ζητούν 5 δις δολλάρια βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τη στιγμή που το καθεστώς τους έχει δαπανήσει τα διπλάσια για να δημιουργήσει ένα οπλοστάσιο με στόχο την εξαφάνιση του Ισραήλ και του λαού του.

Τεράστιες θα είναι και οι δυσκολίες του Πούτιν στη Ρωσία. Μπορεί ο ίδιος, όπως λέγεται, να είναι, μέσω αχυρανθρώπων, δισεκατομμυριούχος,όμως κατά κεφαλήν εισόδημα στη χώρα του παραμένει χαμηλό, στάσιμο και ακόμα χειρότερα το προσδόκιμο ζωής υποχωρεί. Αυτό σημαίνει ότι η λαϊκή υγεία δεν πάει καθόλου καλά και η πανδημία θα μπορούσε να την διαλύσει. Είναι πολύ πιθανόν ετσι, μετά μία οξεία υγειονομική κρίση, το καθεστώς Πούτιν να γνωρίσει πολύ σοβαρές δυσκολίες από κόσμο που δεν θα έχει και πολλά πράγματα να χάσει. Πανδημία και οικονομική εξαθλίωση είναι μια κοινωνική βόμβα που κανένας ολιγάρχης και καμμία υπηρεσία ασφάλειας δεν μπορεί να απασφαλίσει. Παράλληλα στο κενό πέφτουν και όλες οι προϋποθέσεις του δίδυμου Πούτιν-Ερντογκάν να προκαλέσει ενδοευρωπαϊκές αντιπαραθέσεις.Οι προσπάθειες δεν αποδίδουν.

Τον τελευταίο καιρό, οι δυο αυταρχικοί ηγέτες, στην Ευρώπη έχουν καταφέρει ακριβώς το αντίθετο. Οι εκβιασμοί και οι φοβέρες του Τούρκοι προέδρου, από τη μια αποκαλύπτουν ποιος είναι πραγματικά, από την άλλη δε, φέρνουν πιο κοντά τους Ευρωπαίους. Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες γνωρίζουν πλέον ότι ο Τούρκος συνομιλητής τους, μετατρέποντας την Τουρκία από πρωθυπουργική σε προεδρική δημοκρατία, με τον ίδιο να έχει δεσποτικές εξουσίες, δεν έχει καμμιά σχέση με θεσμούς και αρχές που ισχύουν στη Γηραιά Ήπειρο. Επίσης, η σύμπλευση του με το Ισλαμικό Κράτος, μόνον προβλήματα και μέσα στην Τουρκία θα του δημιουργήσει.

Ο αδίστακτος τρόπος με τον οποίο χρησιμοποίησε τους Σύρους και άλλους πρόσφυγες δείχνει τα προβλήματα που έχει για εμάς η γειτονία του. Ο Πρώτος εκβιασμός του στην Ευρώπη επί του θέματος πέτυχε και του άνοιξε την όρεξη. Ο δεύτερος όμως δεν αποδίδει.

Πώς αυτό θα εξελιχθεί όταν ένας όλο και περισσότερο πιεσμένος εσωτερικά και εξωτερικά Ερντογκάν αποφασίσει να βρει μια δυναμική λύση;

Θα ταλαιπωρήσει και το εσωτερικό και το εξωτερικό. Όμως, στο σημείο αυτό, ο νέος ιός μπορεί να του χαλάσει τη σούπα. Είναι εύκολα αντιληπτό ότι αν η Τουρκία γνωρίσει την πανδημία, σε παρόμοια έκταση με το γειτονικό της Ιράν για παράδειγμα, τότε ο τουρισμός της θα σβήσει. Πολύ σύντομα, θα ακολουθήσουν η βιομηχανία και η ήδη υποτιμημένη λίρα, με αποτέλεσμα να προκληθούν αμέτρητες χρεωκοπίες. Ας μην μας διαφεύγει ότι επιχειρήσεις και ιδιώτες είναι… υπερχρεωμένοι. σε ευρώ και σε δολάρια. Αν συμβεί ατύχημα, μόνο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα μπορούσε να συνδράμει, αλλά λόγω της συγκυρίας και αυτό είναι πολύ συζητήσιμο σε σχέση με την αποτελεσματικότητα της όποιας παρέμβασης. Αν έρθει πανδημία και έχοντας στο έδαφος της περίπου 4.500.000 εκατομμύρια πρόσφυγες και λαθρομετανάστες, θα καταρρεύσει όλο το σύστημα υγείας. Ταυτόχρονα είναι εκτεθειμένη στον πόλεμο της Συρίας και εύκολα θα μπορούσαν να γίνουν όλη κόλαση στο εσωτερικό της. Ο Ερντοκάν έχει σίγουρα τεράστια αγωνία και θέλει να «εξαγάγει» όσο γίνεται περισσότερους λαθραίους στην Ελλάδα. Ξέρει ότι αν διαχειριστεί εσωτερικά μόνο την πανδημία, οι επιπτώσεις θα είναι τραγικές και τότε όλο το προσωποπαγές σύστημα που έχει οικοδομήσει με αντιδημοκρατικές πρακτικές θα καταρρεύσει. Δεν αποκλείεται να σκεφθεί έτσι, όπως ο Σαμψών. Στην πτώση του, δηλαδή, να πάρει μαζί του δίκαιους και άδικους.
Αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος για Ελλάδα και Ευρώπη και όσο το γεγονός αυτό συσπειρώνει τους «αλλόθρησκους», τόσο η κατάσταση αυξάνει να επικινδυνότητα. Ας το έχουν υπόψη τους οι φύλακες.

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok