Σαρλ Μισέλ: Σχέδιο Μάρσαλ για την Ευρώπη

Τρίτη, 24 Μαρτίου 2020 13:04
Σαρλ Μισέλ: Σχέδιο Μάρσαλ για την Ευρώπη

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αισιοδοξεί ότι τελικά η γενιά του, παρά τη δραματική υγειονομική κρίση που πλήττει την Ευρώπη, θα βγει πιο δυνατή από αυτήν.

*Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Δεν είναι λίγοι οι παρατηρητές των ευρωπαϊκών πραγμάτων, που υποστηρίζουν ότι η νόσος Covid-19 μπορεί να σταθεί μοιραία για το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και ως εκ τούτου να πλήξει αυτή την ίδια την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι όμως έτσι η μπορεί να συμβεί ακριβώς το αντίθετο; Η κρίση να γίνει καταλύτης για περισσότερη και σαφώς καλύτερη Ευρώπη; Ιδιαιτερα δε σήμερα που η πέραν του Ατλαντικού υπερδύναμη και σύμμαχος της Ευρώπης περί αλλα τυρβάζει και σαφώς βρίσκεται σε πολιτική παρακμή. Έχοντας στο παθητικό της και κάπου 24 τρις δολάρια χρέος.

Ο Βέλγος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πρώην πρωθυπουργός της χώρας του, κ. Σάρλ Μισέλ, 44 ετών, μιλώντας στο γαλλόφωνο βελγικό κρατικό τηλεοπτικό κανάλι RTBF, δήλωσε ότι δεν συμμερίζεται την εκτίμηση της διάλυσης της Ευρώπης, που θα ήταν όνειδος για τη γενιά του. Αντιθέτως πιστεύει ότι η σημερινή κρίση θα προσφέρει νέα επιχειρήματα συνέχισης της διαδικασίας ευρωπαϊκής ενοποίησης θα φέρει στο προσκήνιο νέες ευρωπαϊκές πολιτικές, ιδιαίτερα στους τομείς της υγείας, της έρευνας και της ιατρικο-βιολογικής τεχνολογίας και παρά τα όσα συμβαίνουν σήμερα με το κλείσιμο των συνόρων κ.λπ., θα τονώσει την ενδοευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Αποδεχόμενος ότι η ΕΕ κατελήφθη εξ απήνης, αλλά στη συνέχεια χρειάστηκε να καταπολεμήσει εθνικούς εγωισμούς, ο Σαρλ Μισέλ υπογράμμισε ότι είναι έτοιμο προς εφαρμογή ένα νέο Σχέδιο Μάρσαλ, ικανό να αντιμετωπίσει την κατάσταση εκτάκτων αναγκών, όχι μόνον στην υγεία, αλλά και στον κρίσιμο τομέα της οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να διαθέσει 750 δισ. ευρώ συνάδει με τα αιτήματα του Κοινοβουλίου, τα μέτρα της Επιτροπής, τις δράσεις των κρατών μελών, καθώς και άλλες πιθανές πρωτοβουλίες, όπως η κινητοποίηση άλλων 500 δις. απο τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), δηλαδή από το λεγόμενο μηχανισμό διάσωσης. Μιλάμε για μια παρέμβαση η οποία, στο σύνολό της, αφορά σχεδόν δύο τρις ευρώ. «Δεν έχουμε ξαναδεί μεγαλύτερη επίδειξη της δύναμης της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης – μεγαλύτερη και από το Σχέδιο Μάρσαλ, το οποίο μας επέτρεψε να ανοικοδομήσουμε την Ευρώπη από τα ερείπια του Β΄ ΠΠ», τόνισε ο κ. Σαρλ Μισέλ.

Σημειώνουμε ότι το συνολικό ποσό που σε πρώτη φάση η ΕΕ διαθέτει για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, αντιπροσωπεύει ούτε λίγο ούτε πολύ πάνω από δέκα φορές το ελληνικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) και είναι υπερδιπλάσιο από το αντίστοιχο που ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανήγγειλε για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και αν στο ποσό αυτό προστεθούν μόνον οι εθνικές γαλλογερμανικές παρεμβάσεις, τότε φθάνουμε στα 4,3 τρις ευρώ, νούμερο αστρονομικό!!

Ασφαλώς, δε, στο ευρωπαϊκό Σχέδιο Μάρσαλ θα πρέπει να συνυπολογιστούν και οι απελευθερωμένες πλέον από τις ευρωπαϊκές δημοσιονομικές ρυθμίσεις εθνικές κρατικές δαπάνες. Δαπάνες βέβαια που θα εκτινάξουν στα ύψη τα εθνικά δημόσια χρέη και εν τέλει θα θέσουν στο τραπέζι το πρόβλημα μιας εκ βάθρων αναθεώρησης της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Και αυτό βέβαια θα συμβεί σε μια Ευρώπη αισθητά αλλαγμένη από τη δραματική και υψηλού κόστους σε ανθρώπινες ζωές κρίση του κορωνοϊού. Μια κρίση που, όπως είπαμε και στην αρχή, μπορεί να διαψεύσει πλήρως τις Κασσάνδρες του αντιευρωπαϊσμού και μικρόψυχης αντίληψης.

Όσο για την Ελλάδα, ευτυχώς που βρίσκεται στην ΕΕ, γιατί διαφορετικά ισως οι ιστορικοί να έψαχναν να την βρούν.

Videos

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

  • Watch Video

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

  • Watch Video

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

  • Watch Video

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

  • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok