Με εκρηκτικά βούλιαξαν το ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ - Παραμένει το ασφαλιστικό δικαίωμα, λένε νομικοί

Κυριακή, 14 Απριλίου 2019 18:34

Ένα ακόμα πόρισμα δείχνει προς την εκδοχή της δολιοφθοράς στην υπόθεση του ναυαγίου της Αγίας Ζώνης ΙΙ. Αυτήν τη φορά πρόκειται για πόρισμα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είχε τοποθετηθεί βόμβα στα δεξιά του πλοίου. Θυμίζουμε ότι πριν από λίγους μήνες και η Υπηρεσία Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας είχε εμμέσως διαπιστώσει ότι το ναυάγιο προκλήθηκε λόγω δολιοφθοράς, καθώς σημείωνε πως «μετά την αξιολόγηση των στοιχείων που συλλέχθηκαν, κρίθηκε ότι το περιστατικό δεν χρήζει περαιτέρω τεχνικής διερεύνησης από την Υπηρεσία, καθόσον δεν εμπίπτει στην έννοια του ναυτικού ατυχήματος». Τα νέα δεδομένα δρομολογούν νέες διαδικασίες, ωστόσο όχι εις βάρος των δικαιούχων ασφαλιστικής αποζημίωσης.

Συγκεκριμένα στο πολυσέλιδο πόρισμα του ΕΜΠ, που βρίσκεται στη δικογραφία της Εισαγγελίας Πειραιά, σημειώνεται ότι «από όλες τις εκθέσεις επιθεωρήσεως, καθώς και τα πιστοποιητικά του πλοίου που ελέγχθηκαν, ουδεμία έλλειψη ή παρατυπία εντοπίστηκε. Το πλοίο συντηρείτο ενδελεχώς και ήταν αξιόπλοο», ενώ διαπιστώνει ότι «με βάση τα αποτελέσματα των εκ του σύνεγγυς επιθεωρήσεων, απορρίπτεται η πιθανότητα να κατακλύστηκε το μηχανοστάσιο του πλοίου από διαρροή λόγω φθοράς στο δίκτυο θαλάσσης του πλοίου ή στα ελάσματα των πλευρών και του πυθμένα. Επίσης, αποκλείστηκε και η πιθανότητα κατάκλυσης του μηχανοστασίου λόγω λειτουργίας των αντλιών θαλάσσης του πλοίου».

Για το ρήγμα στη δεξιά πλευρά οι ερευνητές του ΕΜΠ καταλήγουν ότι «από τα ευρήματα της μελέτης των ελασμάτων του μεγάλου ρήγματος στη δεξιά πλευρά του πλοίου και από συγκριτική αντίστοιχη μελέτη υλικού από έλασμα ευρισκόμενο μακριά του ρήγματος αυτού, συμπεραίνεται πως η επίμαχη περιοχή­ φέρει χαρακτηριστικά αστοχίας που σχετίζονται με θραύση εξαιτίας πολύ μεγάλου ρυθμού παραμόρφωσης των ελασμάτων της, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από μελέτη της διεθνούς βιβλιογραφίας». Δείχνουν, δηλαδή, ξεκάθαρα συνθήκες «εκρηκτικής φόρτισης». Πάντως, ο εκρηκτικός μηχανισμός δεν έχει βρεθεί και η έρευνα συνεχίζεται.

Σύμφωνα με νομικούς που εκπροσωπούν επιχειρηματίες και αλιείς που υπέστησαν ζημία από την οικολογική καταστροφή που προκάλεσε το ναυάγιο, η αποζημιωτική ευθύνη των ασφαλιστών παραμένει ισχυρή έναντι των ζημιωθέντων. Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι αφού αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει δόλος του πλοιοκτήτη αλλά τρομοκρατική ενέργεια, η ασφαλιστική εταιρεία καλύπτει τους ζημιωθέντες. Βέβαια, η εταιρεία θα μπορούσε να στραφεί εναντίον εκείνου που αποδειχθεί ότι έδρασε­ με δόλο και προκάλεσε την εσκεμμένη βύθιση του πλοίου. Υπενθυμίζουμε ότι το Αγία Ζώνη ΙΙ ήταν ασφαλισμένο για κινδύνους από ρύπανση και για τη μετακίνηση του ναυαγίου, μέχρι ύψους 5 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, η ασφαλιστική εταιρεία του δεξαμενόπλοιου έχει υποβάλει στο Πρωτοδικείο Πειραιώς δήλωση περιορισμού ευθύνης για το ποσό των 5.409.925,40 ευρώ. Όμως οι απαιτήσεις που έχουν κατατεθεί στο τοπικό γραφείο έγερσης αιτημάτων αποζημίωσης ανέρχονται στα 90 εκατ. ευρώ. Άρα απομένει ένα πολύ μεγάλο ποσό αποζημιώσεων που θα πρέπει να καλυφθεί εκτός ασφαλιστικής εταιρείας, και πολλοί δικαιούχοι έχουν ήδη στραφεί στον Διεθνή Οργανισμό των Κεφαλαίων αποζημίωσης για ζημίες ρύπανσης από πετρέλαιο (IOPC Funds). Άλλωστε, βασικός ρόλος των Ταμείων IOPC παγκοσμίως είναι η καταβολή αποζημίωσης σε εκείνους που υπέστησαν ζημιά από ρύπανση πετρελαίου σε ένα Κράτος-μέλος, οι οποίοι δεν δύνανται να λάβουν πλήρη αποζημίωση για την εν λόγω ζημιά από τον πλοιοκτήτη.

Videos

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

  • Watch Video

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

  • Watch Video

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

  • Watch Video

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

  • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok