Υποχρεωτική διαμεσολάβηση: Αναστολή των διατάξεων μέχρι τέλος Νοεμβρίου

Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2019 23:59

Την αναστολή της ισχύος των διατάξεων για την υποχρεωτική διαμεσολάβηση μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2019 προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

Σύμφωνα με την τροπολογία, η έναρξη ισχύος του άρθρου 182 του ν. 4512/2018, το οποίο αφορά στην υποχρεωτική υπαγωγή στη διαδικασία της διαμεσολάβησης αναστέλλεται μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2019, καθότι το χρονικό διάστημα μέχρι την 16η Σεπτεμβρίου 2019 είναι ανεπαρκές για την ενσωμάτωση των απαιτούμενων αλλαγών, αναφορικά με τις υπαγόμενες στην υποχρεωτικότητα διαφορές.

Θυμίζουμε ότι ανάμεσα στις διαφορές που υπάγονται στην υποχρεωτική διαμεσολάβηση περιλαμβάνονται και αυτές που αφορούν σε απαιτήσεις αποζημίωσης οποιασδήποτε μορφής για ζημίες από αυτοκίνητο, ανάμεσα στους δικαιούχους ή τους διαδόχους τους και εκείνους που έχουν υποχρέωση για αποζημίωση ή τους διαδόχους τους, όπως και σε απαιτήσεις από σύμβαση ασφάλισης αυτοκινήτου, ανάμεσα στις ασφαλιστικές εταιρείες και τους ασφαλισμένους ή τους διαδόχους τους, εκτός αν από το ζημιογόνο συμβάν επήλθε θάνατος ή σωματική βλάβη. 
Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, θα ακολουθήσει διαβούλευση που θα ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα και θα γίνει προσπάθεια να συγκεραστούν απόψεις και προτάσεις όλων των εμπλεκομένων.
«Πρέπει σε βασικά ζητήματα που αφορούν το συμφέρον των πολιτών να συνεννοηθούμε και να αντιληφθούμε ότι οι μεγάλες καθυστερήσεις έχουν δημιουργήσει τεράστια ζητήματα. Πρέπει όλοι να συναισθανθούμε τις ευθύνες μας και να μην μείνουμε σε στείρα αντιπαράθεσην χωρίς να βλέπουμε το πραγματικό συμφέρον», επεσήμανε. 
Για το θέμα αυτό έγινε συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπείας του ΟΠΕΜΕΔ στην οποία συμμετείχε και ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης με μοναδικό θέμα συζήτησης τη Διαμεσολάβηση. 
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Κώστας Τσιάρας, ο υφυπουργός, κ. Δημήτρης Κράνης, και ο Γενικός Γραμματέας, κ. Πάνος Αλεξανδρής, συζήτησαν με την αντιπροσωπεία του ΟΠΕΜΕΔ τις προτάσεις του Οργανισμού για το θέμα της εναλλακτικής επίλυσης διαφορών και κυρίως για την υποχρεωτικότητα της διαμεσολάβησης, καθώς μπορεί να βοηθήσει στον απεγκλωβισμό εκατοντάδων χιλιάδων περιπτώσεων οι οποίες καθυστερούν χαρακτηριστικά να εκδικαστούν (ο μέσος χρόνος αναμονής ξεπερνά τα 4 έτη).
Το θέμα της επίλυσης διαφορών αποτελεί μείζον πρόβλημα και τροχοπέδη στην άσκηση της επιχειρηματικότητας και στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Ο κ. Τσιάρας τάχθηκε υπέρ της πρότασης του ΟΠΕΜΕΔ για την υποχρεωτικότητα της διαμεσολάβησης και των αποτελεσμάτων που μπορεί να δώσει στη γρήγορη επίλυση διαφορών που απαιτούν οι ανάγκες στην Ελλάδα της κρίσης.

Videos

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

  • Watch Video

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

  • Watch Video

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

  • Watch Video

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

  • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok