Εθνική Ασφαλιστική: Απάντηση σε δημοσίευμα περί δίωξης στελεχών της

Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2019 09:21
Εθνική Ασφαλιστική: Απάντηση σε δημοσίευμα περί δίωξης στελεχών της

Άμεση ήταν η απάντηση της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ στο δημοσίευμα της Real News περί ποινικής δίωξης τουλάχιστον 10 στελεχών της Εθνικής Ασφαλιστικής και της ΕΤΕ για πράξεις ή παραλείψεις τους, οι οποίες ζημίωσαν την εταιρεία κατά 100 εκατ. ευρώ. 

Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ απαντά ότι για όλες τις περιπτώσεις που καταγγέλλονται δρομολογήθηκαν νομικές ενέργειες και διεκδικήθηκαν τα οφειλόμενα ποσά βάσει διαδικασιών που είχαν θεσπισθεί. Συγκεκριμένα, σε άμεση ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Με αφορμή πρόσφατο δημοσίευμα περί δίωξης στελεχών της Εθνικής Ασφαλιστικής διευκρινίζουμε ότι: Το 2017, κατόπιν εσωτερικού ελέγχου, διαπιστώθηκε ότι πρώην διευθυντικό στέλεχος της Εταιρείας διέπραξε σε βάρος της τα εγκλήματα της κακουργηματικής απάτης και απιστίας και δη κατ’ εξακολούθηση, ζημιώνοντας την περιουσία της κατά το ποσό των 456.519,70 €. Το Διοικητικό Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε την καταγγελία της σύμβασης του, καταγγελία η οποία έχει ήδη κριθεί έγκυρη από τα Δικαστήρια. Σε βάρος του έχουν κατατεθεί τρεις εγκλήσεις και ήδη έχει ασκηθεί εναντίον του ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για τα τελεσθέντα κατ’ εξακολούθηση εγκλήματα της απιστίας και της απάτης. Προς αποκατάσταση της ζημίας της περιουσίας της Εταιρείας από τις εγκληματικές σε βάρος της πράξεις του, έχει ήδη ασκηθεί αγωγή ενώπιον των πολιτικών Δικαστηρίων.

Το σύνολο των καταγγελλομένων από το πρώην διευθυντικό στέλεχος είναι ψευδή και δεν αποτελούν τίποτα άλλο παρά μια απεγνωσμένη κίνηση αντιπερισπασμού προκειμένου ο ανωτέρω να εμφανίσει εαυτόν ως δήθεν θύμα και να κατασκευάσει χαλκευμένα υπερασπιστικά επιχειρήματα στην εναντίον του ποινική διαδικασία.

Η αλήθεια είναι ότι όλες οι υποθέσεις, τις οποίες ατελώς παρουσιάζει η -κατά τα άλλα- έγκριτη εφημερίδα Real News, τελούσαν και συνεχίζουν να τελούν υπό διαχείριση με τις θεσμοθετημένες διαδικασίες της Εταιρείας και του Ομίλου και όχι μ’ εκείνες που αντιθεσμικά ακολουθούσε το σε βαθμό κακουργήματος διωκόμενο πρώην διευθυντικό στέλεχος. Όλα όσα ψευδώς έχει αναφέρει στις μηνύσεις του έχουν αποτελέσει αντικείμενο Εσωτερικού Ελέγχου που διεξήχθη με πρωτοβουλία της Διοίκησης της Εταιρείας από την Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου του μετόχου της. Όλα τα βιβλία και στοιχεία της Εταιρείας έχουν ελεγχθεί από ανεξάρτητους ορκωτούς ελεγκτές. Το πόρισμα όλων των ελέγχων είναι ότι η Εταιρεία λειτουργεί συννόμως και ουδέν μεμπτόν έχει διαπραχθεί.

Είναι λυπηρό ότι το πρώην διευθυντικό στέλεχος βρίσκει τόσο εύκολα βήμα προκειμένου να συνεχίζει να συκοφαντεί και να σπιλώνει εκείνους που αποκάλυψαν και ανέκοψαν την εγκληματική του δράση και μάλιστα σε μια χρονική στιγμή, όπου έχει ξεκινήσει η διαδικασία αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Εταιρείας, τα δε οικονομικά και παραγωγικά της αποτελέσματα βελτιώνονται θεαματικά.

Τα θιγόμενα στελέχη της Εταιρείας ήδη προβαίνουν σε έγερση αγωγών προς αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστησαν από την συκοφαντική σε βάρος τους καταμήνυση».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το δημοσίευμα της Real News, ποινική δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα ασκήθηκε σε πάνω από 10 άτομα, διευθυντικά στελέχη της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ και ανώτατα στελέχη του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ) για πράξεις ή παραλείψεις τους που φέρονται να προκάλεσαν ζημία στην ασφαλιστική εταιρεία η οποία αγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα για τα αδικήματα της απιστίας από κοινού και κατ' εξακολούθηση, της πλαστογραφίας από κοινού μετά χρήσεως και της υπόθαλψης εγκληματία από κοινό. 

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα: «Αφορμή για την προκαταρκτική έρευνα που κατέληξε στις διώξεις αποτέλεσε μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλε ο πρώην Προϊστάμενος των Νομικών Υπηρεσιών της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ τον Ιανουάριο 2018.

Σε αυτήν, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως:

- Τον Νοέμβριο του 2016, κατόπιν τυχαίου γεγονότος, βρήκε κοντά 3.800 δικαστικούς φακέλους με δικαστικές αποφάσεις, που αν και επιδίκαζαν υπέρ της εταιρείας συνολικό ποσό άνω των 63.000.000 ευρώ, από το 1995 έως το 2013, εν τούτοις είχαν «ενταφιασθεί» και αρχειοθετηθεί στο Τμήμα Αναγωγικών Απαιτήσεων του Κλάδου Αυτοκινήτων και δεν είχαν κατανεμηθεί σε δικηγόρους για είσπραξη. Η ολιγωρία αυτή, κατά τον μηνυτή, έδωσε την ευκαιρία στους οφειλέτες να μεταβιβάσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και έτσι να είναι αδύνατη η είσπραξη των απαιτήσεων σήμερα. Παράλληλα, όπως σημειώνει, διαπίστωσε ότι οι παραπάνω απαιτήσεις ήταν άγνωστες και δεν είχαν εγγραφεί στα οικονομικά βιβλία και στους ισολογισμούς της εταιρείας, ως στοιχείο του ενεργητικού της, γεγονός που συνιστά όχι μόνο αξιόποινη πράξη και παράλειψη, αλλά και σοβαρότατη φορολογική παράβαση.

- Υπήρξαν απαιτήσεις της εταιρείας άνω των 20.000.000 ευρώ συνολικά από ασφάλιστρα που υπεξαίρεσαν ασφαλιστές της και οι οποίες αν και είχαν επιδικασθεί υπέρ της με δικαστικές αποφάσεις, ουδέποτε είχε επιδιωχθεί η είσπραξή τους. Για τα υπεξαιρεθέντα αυτά ασφάλιστρα, που ανά περίπτωση έφθαναν και τα 3.700.000 ευρώ, δεν είχαν καν υποβληθεί μηνύσεις. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση που αναφέρει για οφειλέτη μεγαλοασφαλιστή, ο οποίος «εξαφάνισε» το 1999 ασφάλιστρα άνω των 3.500.000 ευρώ. Η μήνυση εναντίον του υποβλήθηκε το 2015 και καταδικάσθηκε δύο χρόνια μετά σε 12ετή κάθειρξη.

- Έγιναν παράτυπες και παράνομες πληρωμές νοσηλίων ή αποζημιώσεων από τον Κλάδο Ζωής σε ασφαλισμένους που έπασχαν από προϋπάρχουσες της ασφάλισης ασθένειες ή από μη καλυπτόμενες ασθένειες, συνολικού ποσού εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, για τις οποίες περιπτώσεις υποβλήθηκαν και γραπτές αναφορές από υπάλληλο που χειριζόταν τους σχετικούς φακέλους.

- Υπήρξε συγκάλυψη υπαλλήλων της εταιρείας που συμμετείχαν σε σπείρα φανοποιών, οι οποίοι βάση πορίσματος εσωτερικού ελέγχου, εξαπατούσαν την εταιρεία και εισέπρατταν αποζημιώσεις από τροχαία ατυχήματα.Το πόρισμα εκδόθηκε το 2012 από την Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου της ΕΤΕ, κοινοποιήθηκε στον τότε Διευθυντή Εσωτερικού Ελέγχου και την Νομική Υπηρεσία της ΕΤΕ καθώς και στην Νομική Υπηρεσία της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ. Όμως αντί να σταλεί στον εισαγγελέα αρχειοθετήθηκε με συνέπεια να μην λογοδοτήσουν οι εμπλεκόμενοι.

- Έγινε πληρωμή 3.500.000 ευρώ από λάθος των Οικονομικών Υπηρεσιών της εταιρείας το 2012 στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ασφαλιστικών Εταιρειών χωρίς μέχρι το 2015 που ασκήθηκε αγωγή να διεκδικηθεί το ποσό. 

Όπως καταγγέλλει, ωστόσο, ο νομικός σύμβουλος, προ του κινδύνου όλα τα παραπάνω να αποκαλυφθούν στους υποψήφιους αγοραστές της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ που στις 5 Οκτωβρίου 2017 εμφανίσθηκαν και ανακοίνωσαν την τοποθέτηση τοποτηρητών στο Δ.Σ. και την έναρξη ελέγχου των νομικών υποθέσεων, τα εμπλεκόμενα διοικητικά στελέχη της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ, μεθόδευσαν την απομάκρυνσή του. Λόγω και της άρνησής του να παραιτηθεί την 6η Οκτωβρίου 2017 με μεγάλη αποζημίωση και άλλες παροχές , έλυσαν τη σύμβαση μαζί του λίγες ημέρες μετά, με «αβάσιμη, ανυπόστατη και ψευδή καταγγελία» κατά της οποίας έχει προσφύγει δικαστικά. 

Στο μεταξύ τον Νοέμβριο 2017 ο Νομικός Σύμβουλος επέστρεψε στα καθήκοντά του με προσωρινή διαταγή του Πρωτοδικείου Αθηνών. 

Κατά τον μηνυτή η μεθόδευση συνεχίσθηκε με την σύνταξη εκ των υστέρων, δηλαδή τον Δεκέμβριο 2017, Πορίσματος Εσωτερικού Ελέγχου για δήθεν πληρωμές εξόδων και αμοιβών σε δικαστικούς επιμελητές και δικηγόρους, ποσού σχεδόν 250.000 ευρώ την 3ετία 2015-2017 για έρευνα ακίνητης περιουσίας των ανωτέρω οφειλετών της εταιρείας ανά την Ελλάδα και επιβολή άνω των 60 κατασχέσεων. 

Όταν, στις 15 Δεκεμβρίου 2017, ο επιστρέψας στα καθήκοντά του Προϊστάμενος των Νομικών Υπηρεσιών εισηγήθηκε γραπτά στο Δ.Σ. την υποβολή μήνυσης κατά παντός υπευθύνου για τις παραπάνω ατασθαλίες, κυρίως των 63.000.000 ευρώ, το Δ.Σ. αποφάσισε να υποβάλει μήνυση όχι κατά των φερόμενων ως υπαιτίων των ατασθαλιών, αλλά κατά του Νομικού Συμβούλου για το παραπάνω Πόρισμα. Κατόπιν αυτού, ο τελευταίος κινήθηκε νομικά και υπέβαλε στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την μήνυση, που ερευνήθηκε και κατέληξε τώρα στην άσκηση ποινικών διώξεων».

Videos

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

  • Watch Video

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

  • Watch Video

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

  • Watch Video

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

  • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok