Διοικητικό πρόστιμο 100.000 ευρώ σε ασφαλιστική εταιρεία για παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία του καταναλωτή

Πέμπτη, 28 Μαΐου 2020 12:02
Διοικητικό πρόστιμο 100.000 ευρώ σε ασφαλιστική εταιρεία για παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία του καταναλωτή

Διοικητικό πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ επιβλήθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων σε ασφαλιστική εταιρεία για παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία του καταναλωτή.

Πρόκειται, συγκεκριμένα, για τις διατάξεις που αφορούν στους γενικούς όρους, οι οποίοι διαλαμβάνονται στα ασφαλιστήρια συμβόλαια νοσοκομειακής περίθαλψης ισόβιας διάρκειας σχετικά με την αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων ιεραρχεί ως υψηλής προτεραιότητας τη διαφάνεια στους όρους και στα κριτήρια αναπροσαρμογής των ασφαλίστρων, προκειμένου να επιτρέπεται στον καταναλωτή να ελέγξει κάτω από ποιες προϋποθέσεις και σε ποια έκταση θα ακολουθήσει η αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων του, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Στόχος είναι η προστασία των καταναλωτών - ασφαλισμένων και ιδίως των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών και των οικογενειών τους. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που το υπουργείο επιβάλλει πρόστιμα σε ασφαλιστικές εταιρείες για μη τήρηση της σχετικής νομοθεσίας.

Θυμίζουμε ότι πέρυσι η ίδια υπηρεσία του υπουργείου Ανάπτυξης είχε επιβάλει διοικητικό πρόστιμο ύψους 240.000 ευρώ και πάλι σε ασφαλιστική εταιρεία για καταχρηστικό όρο σε ασφαλιστήρια συμβόλαια, επειδή συγκεκριμένα υπήρχε όρος που προέβλεπε την μονομερή αναπροσαρμογή του εκπιπτόμενου ποσού σε ισόβια ασφαλιστήρια συμβόλαια νοσοκομειακής περίθαλψης, χωρίς να καθορίζει σαφώς το πλαίσιο της αναπροσαρμογής.

Χαρακτηριστική μάλιστα είναι η απάντηση του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, στη Βουλή, όταν πριν από λίγες ημέρες ερωτήθηκε σχετικά με τις χρεώσεις των τραπεζών:

«Αν υπάρχει μία καταγγελία παρακαλώ πολύ να κατατεθεί στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και έχετε τον λόγο μου ότι θα το ψάξουμε και αν είναι παράνομο, θα μπει και πρόστιμο. Εμείς έχουμε βάλει ήδη πολλά πρόστιμα στις τράπεζες κατά το διάστημα της θητείας μου. Ίσως μέχρι στιγμής έχουν μπει και τα μεγαλύτερα πρόστιμα σε τραπεζικά ιδρύματα και σε ασφαλιστικές εταιρείες από όλους τους προηγούμενους υπουργούς ανάπτυξης για το διάστημα που είμαι Υπουργός και αναγκάστηκαν οι τράπεζες -δεν θα πω ποιες, γιατί δεν θέλω να εμπλακώ στην τραπεζική αγορά- να αναστείλουν πολλές αποφάσεις και εφαρμογές άρθρων τους που κρίθηκαν καταχρηστικά. Άρα, δεν αφήνουμε κανέναν χωρίς έλεγχο».

Videos

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

  • Watch Video

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

  • Watch Video

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

  • Watch Video

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

  • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok