Ε.Ε.Α.: Παρουσίασε την 1η Κλαδική Μελέτη για την Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση - Στοιχεία και συμπεράσματα

Πέμπτη, 08 Οκτωβρίου 2020 15:59
Ε.Ε.Α.: Παρουσίασε την 1η Κλαδική Μελέτη για την Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση - Στοιχεία και συμπεράσματα

Η παρουσίαση της 1ης μελέτης για τον Κλάδο της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης που εκπονήθηκε με πρωτοβουλία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών σε συνεργασία με την ICAP, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Τετάρτη 7/10/2020, στην διαδικτυακή εκδήλωση που είχε διοργανωθεί από το ΕΕΑ και την οποία παρακολούθησαν ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές από όλη την χώρα.

Την παρουσίαση της μελέτης, η οποία μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο «εργαλείο» για τους επαγγελματίες, χαιρέτισαν ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Αδ. Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Οικονομίας, κ. Γ. Ζαββός, και ο ΓΓ Εμπορίου και Καταναλωτή, κ. Π. Σταμπουλίδης, οι οποίοι αναγνώρισαν την σημασία της ιδιωτικής ασφάλισης για την ελληνική οικονομία, ανακοίνωσαν πρωτοβουλίες και εξήραν τις προσπάθειες του ΕΕΑ και του Προέδρου, κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου, για την Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση αλλά και για τις ουσιαστικές παρεμβάσεις του όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας.

Όπως υπογράμμισαν στις τοποθετήσεις τους, οι πρωτοβουλίες του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και οι προτάσεις που κατέθετε το δύσκολο διάστημα της πανδημίας συνέβαλαν αποφασιστικά στη διαμόρφωση των τελικών κυβερνητικών αποφάσεων και βοήθησαν σημαντικά όχι μόνο τους επαγγελματίες του κλάδου αλλά την επιχειρηματικότητα συνολικά. Την πρωτοβουλία του ΕΕΑ χαιρέτισε ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ κ. Αλ. Σαρρηγεωργίου και επεσήμανε τον πρωτεύοντα ρόλο της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης στην ιδιωτική ασφάλιση. Ο πρόεδρος ΕΑΔΕ-ΠΣΣΑΣ, κ. Ι. Τοζακίδης, επίσης επικρότησε την εκπόνηση της κλαδικής μελέτης.

Ο πρόεδρος του ΕΕΑ, κ. Ι. Χατζηθεοδοσίου, χαιρέτισε το επίτευγμα της 1ης Κλαδικής Μελέτης και τόνισε την καθοριστική σημασία που έχει για τον κλάδο και την μελλοντική του πορεία.  Τα βασικά σημεία της έρευνας παρουσίασε  ο Γενικός Γραμματέας και Πρόεδρος της Επιτροπής Διαμεσολάβησης κ. Δ. Γαβαλάκηςο οποίος εξήρε την σκοπιμότητα της μελέτης και παρουσίασε αναλυτικά τα καίρια σημεία αυτής. Εξήγησε την αναγκαιότητα που υπήρχε από μια συγκεντρωτική ποιοτική και ποσοτική προσέγγιση του κλάδου. Τόνισε ότι η έρευνα στηρίχθηκε σε συγκέντρωση στοιχείων από διαφορετικές πλευρές ΕΛΣΤΑΤ, ΑΑΔΕ,  ΚΕΕΕ, ΕΑΕΕ και βασίζονται σε:  ανάλυση Ισολογισμών εταιριών διαμεσολάβησης, ερωτηματολόγια, Φυσικών προσώπων, ερωτηματολόγια Νομικών προσώπων. Στην έρευνα συμμετείχαν  όλα τα Σωματεία του κλάδου.

Περιεχόμενο της Κλαδικής Μελέτης και χρήσιμα συμπεράσματα

Η έρευνα περιέχει ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία. Καταγράφει αριθμό ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, προσδιορίζει τους τρόπους άσκησης της δραστηριότητας (νομικές μορφές) και εμφανίζει κατηγοριοποίηση εισοδημάτων. Ακόμη, έχει στοιχεία για το μορφωτικό-εκπαιδευτικό προφίλ των επαγγελματιών του Κλάδου, προσδιορίζει την διαδικασία εισόδου των υφιστάμενων και νέων επαγγελματιών. Παρέχει πληροφόρηση, στοιχεία ισολογισμών, εκτιμήσεις των επαγγελματιών για την μελλοντική πορεία του επαγγέλματος και μια πληθώρα ακόμη στοιχείων που «ακτινογραφούν» το επάγγελμα, την παρουσία του στην αγορά, και όλα τα στοιχεία που το συνθέτουν και το εντάσσουν στους κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Δείχνει γεωγραφική κατανομή του επαγγέλματος, και περιέχει χρήσιμη πληροφόρηση και για τα περιθώρια βελτίωσης της παραγωγικότητας και του εισοδήματος των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, καθώς και για άλλες παραμέτρους που αφορούν την άσκηση του επαγγέλματος της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης. Τα ευρήματα όπως και τα συμπεράσματά της μελέτης θέτουν βάση για νέες πρωτοβουλίες. Αποτελούν σημείο εκκίνησης για την ατομική εξέλιξη του κάθε επαγγελματία και την συλλογική του κλάδου τονίστηκε από την διοίκηση του ΕΕΑ. 

Από τα συμπεράσματα της μελέτης προκύπτουν -μεταξύ άλλων- χρήσιμα στοιχεία για το θέμα των εισοδημάτων του κλάδου αλλά και του υψηλού μορφωτικού επιπέδου που διαθέτουν οι επαγγελματίες. Συγκεκριμένα:

- Το 50% των επαγγελματιών του κλάδου έχει εισόδημα έως15.000 ευρώ

- Οι μισοί επαγγελματίες είναι ηλικίας 30 έως 45 ετών

- Πάνω από το 70% των επαγγελματιών του κλάδου έχει ανώτατες και ανώτερες σπουδές, δείγμα του υψηλού μορφωτικού επιπέδου των διαμεσολαβητών

- Περίπου οι μισοί επαγγελματίες λειτουργούν εκπροσωπώντας μόνο μία ασφαλιστική εταιρεία

Σχετικά με την έρευνα ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου εταιρειών ICAP, κ. Νικήτας Κωνσταντέλλος, δηλώνει: «Σε μια περίοδο που αποτελεί «καμπή» για την ελληνική ασφαλιστική αγορά (φυσικές καταστροφές, πανδημία κορωνοϊού), η 1η Κλαδική Μελέτη για την Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση καθίσταται περισσότερο επίκαιρη και χρήσιμη από ποτέ. Θεωρώ ότι η εν λόγω μελέτη θα αποτελέσει ένα ιδιαίτερα σημαντικό συμβουλευτικό «εργαλείο» για τις μελλοντικές διεκδικήσεις του κλάδου, ενώ η αξιοποίηση των συμπερασμάτων αυτής θα συμβάλλει στην ορθή λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων».

Επαινετικά για την πρωτοβουλία της μελέτης και τη σημασία της τοποθετήθηκαν όλοι οι πρόεδροι των Σωματείων του κλάδου, του ΣΕΜΑ, κ. Μ. Τζωρτζωρής, του ΠΣΑΣ, κα Θ. Γουργούλη, της ΠΟΑΔ, κ. Τ. Μιχαλόπουλος, και της ΕΕΑΕ, κα Δ. Λύχρου

Επισυνάπτονται 2 αρχεία: η παρουσίαση της ICAP και η συνοπτική παρουσίασή της από τον κ. Γαβαλάκη

Παρουσίαση ICAP

Παρουσίαση Δ. Γαβαλάκη

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok