Οι Μουσειοσκευές ταξιδεύουν με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και τη Eurolife FFH

Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2020 12:36
Οι Μουσειοσκευές ταξιδεύουν με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και τη Eurolife FFH

Η Eurolife FFH, ως στρατηγικός συνεργάτης του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, στηρίζει ενεργά όλες τις πρωτοβουλίες του για την προώθηση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού σε ολόκληρη τη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό, με την υποστήριξή της, δύο εκπαιδευτικές μουσειοσκευές βρίσκονται ήδη στον πρώτο παιδικό σταθμό της Πάτμου και στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Ελευθερούπολης στην Καβάλα. Πρόκειται για δύο βαλίτσες, οι οποίες, με τη χρήση διαδραστικού παιχνιδιού και αντιγράφων από εκθέματα του Κυκλαδικού Πολιτισμού και από αγγεία της Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης, δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να γνωρίσουν τις συλλογές του μουσείου, να ανακαλύψουν την ιστορία και να αποκτήσουν σημαντικές γνώσεις με έναν ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο.

Στο πλαίσιο του προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της, η Eurolife FFH στηρίζει τις εκπαιδευτικές μουσειοσκευές του Μουσείου, σκοπός των οποίων είναι να μεταφέρουν τη μουσειακή εμπειρία σε διαφορετικά σημεία της χώρας, δίνοντας τη δυνατότητα σε παιδιά, ενήλικες, εκπαιδευτικούς και οικογένειες να μάθουν περισσότερα για τον Αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό. Οι μουσειοσκευές περιλαμβάνουν αντίγραφα αντικειμένων του Μουσείου, έντυπο υλικό, υλικό σε ψηφιακή μορφή και εκπαιδευτικά παιχνίδια και είναι αναμφίβολα ικανές να ζωντανέψουν το Μουσείο οπουδήποτε μεταφερθούν.

Με πρωτοβουλία της Eurolife FFH, η μουσειοσκευή με θέμα την Αρχαία Ελληνική Κεραμική βρίσκεται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ελευθερούπολης Καβάλας, απ’ όπου και είναι διαθέσιμη προς δανεισμό από μουσεία, σχολεία και άλλους φορείς της περιοχής. Παράλληλα, η μουσειοσκευή με θέμα τον Κυκλαδικό Πολιτισμό, έχει μεταφερθεί στον πρώτο παιδικό σταθμό της Πάτμου, ο οποίος εγκαινιάστηκε από τη Eurolife FFH σε συνεργασία με τον Δήμο Πάτμου, την Ομάδα Αιγαίου και τη HOPEgenesis το Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020.

Μουσειοσκευή Κυκλαδικού Πολιτισμού

Η Μουσειοσκευή με θέμα τον Κυκλαδικό Πολιτισμό του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης σχεδιάστηκε για τους μαθητές όλων των βαθμίδων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με στόχο τη γνωριμία με τον Κυκλαδικό Πολιτισμό με έναν διαδραστικό και δημιουργικό τρόπο. Ο Πρωτοκυκλαδικός πολιτισμός καλύπτει την περίοδο 3200-2000 π.Χ., περίοδος γνωστή και ως Πρώιμη Εποχή του Χαλκού, καθώς τότε άρχισε η συστηματική χρήση μετάλλων για την κατασκευή εργαλείων, όπλων και άλλων αντικειμένων. Οι πιο χαρακτηριστικές δημιουργίες της περιόδου είναι τα μαρμάρινα ειδώλια και τα περίτεχνα μαρμάρινα σκεύη.

Μουσειοσκευή Αρχαίας Ελληνικής Κεραμικής

Η Μουσειοσκευή της Αρχαίας Ελληνικής Κεραμικής του Μουσείου παρέχει πληροφορίες για τα βασικά στάδια κατασκευής ενός πήλινου αγγείου, τους πιο αντιπροσωπευτικούς κεραμικούς ρυθμούς -τον τρόπο δηλαδή διακόσμησης των αγγείων κατά τη Γεωμετρική, την Αρχαϊκή και την Κλασική περίοδο στην Αττική-, τα σχήματα και τις ονομασίες των αγγείων, καθώς και τη σχέση ανάμεσα στα διάφορα σχήματα και τη χρήση. Τα αρχαία αγγεία είναι τα αντικείμενα που συναντάμε πιο συχνά στα Μουσεία. Μόνο από την Αττική έχουν σωθεί περίπου 80.000 ακέραια διακοσμημένα αγγεία. Παρατηρώντας κανείς τις παραστάσεις πάνω σε αυτά, μαθαίνει πώς ζούσαν, ντύνονταν, διασκέδαζαν, δούλευαν και λάτρευαν τους θεούς τους οι αρχαίοι Έλληνες.

Με τις δύο αυτές μουσειοσκευές, η Eurolife FFH δίνει την ευκαιρία σε παιδιά, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, να διευρύνουν τις γνώσεις τους και με έναν πρωτότυπο τρόπο να έρθουν σε επαφή με τον Κυκλαδικό Πολιτισμό και να μάθουν για τα αρχαία ελληνικά αγγεία.

Οι ενέργειες που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας της Eurolife FFH και του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης έχουν ως στόχο να προάγουν την γνώση και τον πολιτισμό στο σύνολο της κοινωνίας. Η Eurolife FFH στηρίζει τις μουσειοσκευές, ένα μέσο που δημιουργήθηκε με σκοπό να εκμηδενίσει τις αποστάσεις και να φέρει τον κόσμο του Μουσείου κοντά σε όλους αυτούς που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές και δεν μπορούν να το επισκεφθούν.

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok