Χρ. Στυλιανίδης, ένας υπουργός που γνωρίζει τη σημασία της ιδιωτικής ασφάλισης - Τι είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στην «Οικονομική Ασφαλιστική» από τη θέση του Επιτρόπου

Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου 2021 15:27
Χρ. Στυλιανίδης, ένας υπουργός που γνωρίζει τη σημασία της ιδιωτικής ασφάλισης - Τι είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στην «Οικονομική Ασφαλιστική» από τη θέση του Επιτρόπου

Η είδηση ότι ο πρώην επίτροπος της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Χρήστος Στυλιανίδης, θα είναι ο υπουργός στο νέο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έγινε αποδεκτό με ιδιαίτερη ικανοποίηση και από τον ασφαλιστικό κόσμο της χώρας. Ο κ. Στυλιανίδης, που από το 2014 έως το 2019, επί προεδρίας Γιούνκερ στην ΕΕ, κατείχε τη θέση του επιτρόπου για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, γνωρίζει πολύ καλά τη σημασία που έχει η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, και συγκεκριμένα του ασφαλιστικού κλάδου, στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.

«Βρισκόμαστε όλοι στην ίδια βάρκα: τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, οι κρατικές υπηρεσίες και βεβαίως ο ασφαλιστικός κλάδος. Ο ασφαλιστικός τομέας μπορεί, πέραν των οικονομικών αποζημιώσεων, να προσφέρει κίνητρα για τη μείωση των κινδύνων», μάς είχε πει μεταξύ άλλων στην αποκλειστική του συνέντευξη στην ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ και την Δέσποινα Κονταράκη, σημειώνοντας τον καταλυτικό ρόλο των ασφαλιστικών επιχειρήσεων στην αντιμετώπιση ανθρωπιστικών καταστροφών.

Επιπλέον, όταν τον είχαμε ρωτήσει για το δημιούργημά του, το ευρωπαϊκό σύστημα RescEU και την συμβολή σε αυτό των ασφαλιστικών εταιρειών είχε τονίσει πως ο «ασφαλιστικός τομέας μπορεί να βοηθήσει καθοριστικά σε αυτό. Διαθέτει την εμπειρία και την τεχνογνωσία για την καλύτερη κατανόηση και τη διαχείριση των κινδύνων φυσικών και ανθρώπινων καταστροφών. Χρειαζόμαστε τις ιδέες και τις εισηγήσεις του ασφαλιστικού τομέα. Διότι αυτά που θα επενδύσουμε στην πρόληψη θα σημαίνουν μικρότερο κόστος για το κράτος. Αλλά και για τις ασφαλιστικές εταιρείες σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις για κάλυψη ζημιών από φυσικές καταστροφές. Πρέπει, λοιπόν, να ενώσουμε δυνάμεις».

Ο κ. Στυλιανίδης είχε δώσει το «παρών» και στις εργασίες της 20ής Συνάντησης Ασφαλιστών και Αντασφαλιστών που διοργάνωσε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος στο Costa Navarino τον Σεπτέμβριο του 2018. Εκεί, στο επίσημο δείπνο της 20ής Σεπτεμβρίου, ο τότε Ευρωπαίος Επίτροπος είχε αναφερθεί στο RescEU, και είχε τονίσει, μεταξύ άλλων, ότι η Ε.Ε. αναγνωρίζει ότι ο ασφαλιστικός τομέας κατέχει σήμερα μια πολύ σημαντική θέση στη μάχη κατά των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής και έχει καλύψει δισεκατομμύρια ζημιές λόγω των φυσικών καταστροφών.

Η συνέντευξη του Χρήστου Στυλιανίδη στην ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗστυλιανιδης συνεντευξη ΟΑ pdf

- Κύριε Στυλιανίδη, η Ελλάδα έζησε πρόσφατα δύο πολύνεκρες τραγωδίες. Τη φωτιά στην ανατολική Αττική και τις πλημμύρες στη Μάνδρα. Πέρα από τις αναντικατάστατες ανθρώπινες ζωές, υπήρξαν τεράστιες καταστροφές σε σπίτια, καταστήματα, δημόσιες υποδομές και στο φυσικό περιβάλλον. Θεωρείτε ότι μπορεί ο εθνικός προϋπολογισμός να αντιμετωπίσει τη χρηματοδότηση των ζημιών, χωρίς την αρωγή της ιδιωτικής ασφάλισης;

«Από την εμπειρία μου ως Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για την αντιμετώπιση κρίσεων μπορώ να πω χωρίς αμφιβολία ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη διαχείριση κρίσεων και των επιπτώσεών τους είναι αναγκαίος. Χωρίς τον ιδιωτικό τομέα η διαχείριση κρίσεων είναι ανεπαρκής. Βρισκόμαστε όλοι στην ίδια βάρκα: τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, οι κρατικές υπηρεσίες και βεβαίως ο ασφαλιστικός κλάδος. Ο ασφαλιστικός τομέας μπορεί, πέραν των οικονομικών αποζημιώσεων, να προσφέρει κίνητρα για τη μείωση των κινδύνων. Ο σημαντικός αυτός ρόλος έχει ήδη αναγνωριστεί από την ΕΕ μέσα από την Πράσινη Χάρτα του 2013 και το πλαίσιο του Σεντάι του 2015. Είναι γεγονός, ωστόσο, ότι η ασφαλιστική κάλυψη του καταστροφικού κινδύνου παραμένει χαμηλή σε πολλές χώρες της ΕΕ. Το κράτος λειτουργεί συχνά ως ασφαλιστής ύστατης λύσης. Αυτό, όμως, δεν είναι λύση. Επομένως, χρειάζεται περαιτέρω ανάπτυξη της ασφάλειας έναντι του κινδύνου καταστροφών, με επίκεντρο την πρόληψη. Αυτό αποτελεί οικονομικά ανταποδοτικό μέτρο. Θα πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο των εθνικών στρατηγικών μας για τη μείωση των κινδύνων. Και να ενσωματωθεί σε σχέδια διαχείρισης καταστροφών».

- Ποια είναι η καινοτομία και η νέα κουλτούρα πρόληψης που φέρνει το ευρωπαϊκό σύστημα RescEU και πώς μπορούν να συμβάλλουν σε αυτό οι ασφαλιστικές εταιρείες;

«Το rescEU, η πρότασή μου για αναβάθμιση του ευρωπαϊκού συστήματος αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, είναι ο ορισμός της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στην πράξη. Απαντά στις απαιτήσεις των καιρών και στις προσδοκίες του Ευρωπαίου πολίτη για καλύτερη και αποτελεσματικότερη προστασία της ζωής και της περιουσίας του. Η πρόταση αυτή βρίσκεται στο τελικό στάδιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Η πρόληψη και η ετοιμότητα είναι ο ένας από τους δύο πυλώνες του rescEU. Στόχος μας, πέραν της ενίσχυσης των μέσων αντίδρασης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο (αεροπλάνα, ελικόπτερα κ.λπ.), είναι η καλλιέργεια μιας ευρωπαϊκής κουλτούρας πρόληψης σε όλο το εύρος του κοινωνικού φάσματος. Για να ενισχυθεί η εθνική ευθύνη. Διότι η εθνική υπευθυνότητα είναι που θα καταστήσει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πιο αποτελεσματική. Γι’ αυτό μέσα από το rescEU θα δώσουμε οικονομικά κίνητρα στα κράτη-μέλη για να βελτιώσουν την πρόληψη φυσικών καταστροφών.

Ο ασφαλιστικός τομέας μπορεί να βοηθήσει καθοριστικά σε αυτό. Διαθέτει την εμπειρία και την τεχνογνωσία για την καλύτερη κατανόηση και τη διαχείριση των κινδύνων φυσικών και ανθρώπινων καταστροφών. Χρειαζόμαστε τις ιδέες και τις εισηγήσεις του ασφαλιστικού τομέα. Διότι αυτά που θα επενδύσουμε στην πρόληψη θα σημαίνουν μικρότερο κόστος για το κράτος. Αλλά και για τις ασφαλιστικές εταιρείες σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις για κάλυψη ζημιών από φυσικές καταστροφές. Πρέπει, λοιπόν, να ενώσουμε δυνάμεις. Να οικοδομήσουμε κοινή προσέγγιση και κοινή αντίληψη».

- Είναι η κλιματική αλλαγή η μεγάλη απειλή;

«Ναι, η κλιματική αλλαγή είναι μεγάλη απειλή για τον πλανήτη μας. Είναι, ίσως, η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε σε παγκόσμιο επίπεδο. Κανένας δεν μπορεί να αποφύγει τις καταστροφικές συνέπειες αυτού του φαινομένου. Αυτή είναι η σκληρή αλήθεια και δεν είναι fake news. Ασεβεί στα επιστημονικά στοιχεία και στην κοινή λογική όποιος αμφισβητεί την πραγματικότητα.

Γι’ αυτό χρειάζεται μια διεθνής απάντηση. Για την ΕΕ η εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού είναι αδιαπραγμάτευτη. Παραμένουμε προσηλωμένοι στη δέσμευσή μας να εφαρμοστεί η Συμφωνία αυτή χωρίς παρεκκλίσεις. Αυτό καταγράφεται στην πολιτική μας για τη «Στρατηγική για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή». Είναι μια στρατηγική με καθαρούς στόχους: μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους. Είναι μέσα στο πλαίσιο αυτό που κατέθεσα την πρότασή μου για δημιουργία του rescEU.

Ο χρόνος, όμως, δουλεύει εναντίον του πλανήτη μας. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια της καθυστέρησης. Πρέπει να δράσουμε σήμερα, όχι αύριο».

Videos

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

  • Watch Video

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

  • Watch Video

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

  • Watch Video

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

  • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok