Οι μεγαλύτερες προκλήσεις για την ασφαλιστική βιομηχανία

Παρασκευή, 21 Αυγούστου 2015 16:37

Οι κυβερνο-κίνδυνοι και τα επιτόκια συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο ασφαλιστικός κλάδος, σύμφωνα με νέα έρευνα που χαρτογραφεί τους κορυφαίους κίνδυνους του τομέα.

Η  είσοδος των κινδύνων αυτών, στην έρευνα «Insurance Banana Skins 2015» που διεξήχθη από το Centre For The Study Of Financial Innovation (CSFI) σε συνεργασία με την PwC, είναι ενδεικτική της ανησυχίας που επικρατεί στον ασφαλιστικό τομέα, σε σχέση με τις νέες κανονιστικές ρυθμίσεις και την ευρύτερη μακροοικονομία.

Ωστόσο, οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Κύπρο θεωρούν, την ποιότητα της διαχείρισης κινδύνων και την εταιρική διακυβέρνηση, σοβαρότερους κινδύνους απ’ ότι οι κυβερνο-κίνδυνοι, τα επιτόκια και το ανθρώπινο δυναμικό.

Στην έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε για 5η συνεχή χρονιά, συμμετείχαν 800 εργαζόμενοι και παρατηρητές (ακαδημαϊκοί, σύμβουλοι, αναλυτές κα) του ασφαλιστικού τομέα από 54 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, οι οποίοι κλήθηκαν να εκφράσουν τις απόψεις τους σχετικά με τους μεγαλύτερους κίνδυνους των επόμενων 2-3 χρόνων.

Οι κανονιστικές ρυθμίσεις αναδείχθηκαν για 3η συνεχόμενη φορά ως ο μεγαλύτερος κίνδυνος σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, γεγονός που αποτυπώνει το μέγεθος των επιπτώσεων που επιφέρει η ρυθμιστική αλλαγή. Σύμφωνα με την έρευνα, οι νέοι κανονισμοί που διέπουν τη φερεγγυότητα και η συμπεριφορά της αγοράς μπορούν ενδεχομένως να επιβαρύνουν την ασφαλιστική βιομηχανία με κόστη και προβλήματα συμμόρφωσης.

Η ευρωπαϊκή οδηγία Solvency II που αναμένεται να εισαχθεί το 2016, αναδείχθηκε ως η κύρια πηγή ανησυχίας σε διεθνές επίπεδο. Η Κύπρος αποτελεί παράδειγμα χώρας όπου ισχύουν αυστηρές ρυθμίσεις για την ασφαλιστική βιομηχανία. Σύμφωνα με τις απαντήσεις που δόθηκαν, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης γενικότερα, παρουσιάζεται συρρίκνωση της ασφαλιστικής αγοράς που δεν αφορά ασφάλειες ζωής, και των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον εν λόγω τομέα. Για τον λόγο αυτό, πολλοί από τους κινδύνους που εντοπίστηκαν από τους συμμετέχοντες στην Κύπρο αφορούν τη λειτουργία μιας επιχείρησης σε περιβάλλον με χαμηλά επίπεδα ανάπτυξης, αυξανόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις και τεχνολογικές αλλαγές.

Οι αυξημένες νομοθετικές ρυθμίσεις και ιδίως οι νέες κεφαλαιακές απαιτήσεις που περιλαμβάνονται στη σχετική Οδηγία Φερεγγυότητας αξιολογήθηκαν από τους περισσότερους συμμετέχοντες στην Κύπρο ως η κύρια πρόκληση που αντιμετωπίζει η βιομηχανία. Η εφαρμογή της οδηγίας αναπόφευκτα θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στον ασφαλιστικό κλάδο, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες.

Οι κύριοι κίνδυνοι αφορούν στην ανάγκη εξεύρεσης εναλλακτικών κεφαλαίων ούτως ώστε να είναι σε θέση να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της Οδηγίας. Πρόκειται για καταστάσεις που ενδεχομένως να είναι δυσκολότερες για μικρότερους οργανισμούς, ειδικά εν μέσω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στην Ευρωζώνη. Ωστόσο, υπήρξαν και οι συμμετέχοντες  που απάντησαν ότι, αυστηρότερες νομοθετικές ρυθμίσεις θα βοηθούσαν στην ενδυνάμωση των εταιρειών.

Πηγή: stockwatch.com.sy

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok