Ασφαλιστική αγορά: Έλλειμμα νοοτροπίας και όχι χρημάτων

Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2022 14:45
Ασφαλιστική αγορά: Έλλειμμα νοοτροπίας και όχι χρημάτων

Η εγχώρια ασφαλιστική παραγωγή θα μπορούσε να κυμαίνεται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, ακόμη και με βάση τα τρέχοντα χαμηλά εισοδήματα των νοικοκυριών, αν επικρατούσε μια διαφορετική νοοτροπία. Αυτό υποστηρίζουν τα στελέχη του ασφαλιστικού κλάδου, καλώντας τα δίκτυα των διαμεσολαβούντων να εντείνουν τις προσπάθειές τους για αύξηση της παραγωγής, κόντρα στον υψηλό πληθωρισμό που επιβαρύνει τα οικονομικά των περισσότερων Ελλήνων.

του Στέφανου Κοτζαμάνη

Ενδεικτική είναι παλαιότερη δήλωση του Νίκου Χαλκιόπουλου, μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Πίστης, ότι «καλούμαστε να πείσουμε όσους συζητούμε να αλλάξουν ιεράρχηση στις δαπάνες τους. Πρέπει τα πρώτα οικογενειακά έξοδα μετά το φαγητό και την εκπαίδευση των παιδιών να αφορούν την ασφάλιση και όχι την ταβέρνα και τα ακριβά κινητά τηλέφωνα».

Γνωστή επίσης είναι η τοποθέτηση του καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Νίκου Φίλιππα, για το πόσο λίγο σχεδιάζουμε στην Ελλάδα την απαραίτητη συνταξιοδοτική μας αποταμίευση, όταν την ίδια περίοδο πολλοί από εμάς καταβάλλουμε πολύ μεγάλα ποσά σε τομείς όπως τα τυχερά παιχνίδια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων (ΕΕΕΠ) το 2021 παίχτηκε στην Ελλάδα το ποσό των 22,5 δισ. ευρώ το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο 12% του ΑΕΠ και ήταν 35% αυξημένο σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά! Και βέβαια, μιλάμε μόνο για την επίσημη αγορά τυχερών παιχνιδιών και όχι την παράνομη. Όσο και αν τμήμα αυτών των 22,5 δισ. ευρώ περιλαμβάνει και την επανατοποθέτηση κερδών από τα παιχνίδια και δεν αφορά μόνο καθαρό χρήμα, πώς μπορεί να συγκρίνει κάποιος ένα τέτοιο ποσό με τα τέσσερα δισ. ευρώ της ετήσιας ασφαλιστικής παραγωγής; Προφανώς, αν υπήρχε μια διαφορετική νοοτροπία, κάποια από τα δισ. των τυχερών παιχνιδιών θα μπορούσαν να κατευθυνθούν στην ασφάλιση της οικογένειας και της περιουσίας της, με δεδομένο ότι οι φτωχότεροι συμπολίτες μας έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη προστασίας έναντι των κινδύνων.

Αλλά και ο τέως πρόεδρος της Χρηματιστηρίου της Αθήνας, Σωκράτης Λαζαρίδης, είχε αναφέρει σε δημόσια συζήτηση το πόσο διαφορετική είναι η νοοτροπία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, καθώς από τις πρώτες σκέψεις των νέων εργαζόμενων στην Αμερική -σε αντίθεση με αυτών της χώρας μας- είναι το πώς θα «χτίσουν» ένα αποταμιευτικό πρόγραμμα για την ενίσχυση της μελλοντικής τους σύνταξης.

Χαρακτηριστικά επίσης είναι τα όσα δήλωσε πρόσφατα και διευθύνων σύμβουλος γνωστής ασφαλιστικής εταιρείας: «Δεν είναι κυρίως θέμα χρημάτων, αλλά ζήτημα νοοτροπίας. Δεν νομίζω ότι ένα μεγάλο ποσοστό των συμπολιτών μας δεν μπορεί να διαθέσει δέκα με είκοσι ευρώ το μήνα προκειμένου να ασφαλίσει το σπίτι του για το οποίο ίδρωσε να αποκτήσει με κόπους μιας ολόκληρης ζωής. Σήμερα είναι ασφαλισμένο μόνο το 15% των κατοικιών στην Ελλάδα. Έχουν γίνει τόσο πολλές φυσικές καταστροφές τα τελευταία χρόνια, χωρίς να ουσιαστικά να επιβαρυνθούν έντονα οι ασφαλιστικές εταιρείες, επειδή η μεγάλη πλειονότητα των ζημιών αφορούσε μη ασφαλισμένα σπίτια».

Τα στελέχη της ασφαλιστικής βιομηχανίας αντιλαμβάνονται προφανώς τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν πολλά νοικοκυριά μετά από τρία μνημόνια, μια πανδημία και μια ενεργειακή κρίση που συνοδεύεται από υψηλό πληθωρισμό, ωστόσο πιστεύουν ότι οι δυσχέρειες αυτές σε καμιά περίπτωση δεν αρκούν για να δικαιολογήσουν το γεγονός ότι τα ασφάλιστρα αντιστοιχούν στην Ελλάδα μόλις στο 2% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος προσεγγίζει το 7%.

Ένα ακόμη επιχείρημα των στελεχών του κλάδου ότι η έλλειψη χρημάτων δεν αποτελεί το βασικότερο λόγο για την πολύ χαμηλή ασφαλιστική διείσδυση στην Ελλάδα αποτελεί η εξέλιξη των καταθέσεων των νοικοκυριών κατά τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος (βλ. σχετικό πίνακα), οι καταθέσεις των νοικοκυριών στις ελληνικές τράπεζες αυξήθηκαν κατά 3,78 δισ. ευρώ κατά το πρώτο φετινό εννεάμηνο και κατά 22,13 δισ. ευρώ από το τέλος του προπανδημικού έτους 2019. Μάλιστα, η τόσο μεγάλη αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών έγινε σε μια περίοδο μηδενικών ουσιαστικά προσφερόμενων επιτοκίων από τις τράπεζες ακόμη και στους προθεσμιακούς λογαριασμούς. Συνολικά, τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν κατατεθειμένα στις ελληνικές τράπεζες 139 δισ. ευρώ, πέρα από τις όποιες τοποθετήσεις αρκετών συμπολιτών μας σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού.

Καταθέσεις ελληνικών νοικοκυριών

Δεκ. 2019

116,7

Δεκ. 2020

126,28

Δεκ. 2021

135,05

Ιαν. 2022

134,72

Φεβ. 2022

134,66

Μάρ. 2022

134,87

Απρ. 2022

136,1

Μάιος 2022

135,7

Ιούνιος 2022

136,6

Ιούλιος 2022

137,4

Αύγ. 2022

137,98

Σεπτέμ. 2022

138,83

Αύξηση τελευταίου μήνα

0,85

Αύξηση 2022

3,78

Αύξηση από 31/12/2019

22,13

Τα ποσά σε δισεκατομμύρια ευρώ

Πηγή: Τράπεζα της Ελλάδος

Κατά την ίδια τριετία (2020-2022), γύρω στα δύο δισ. ευρώ «φρέσκου» χρήματος εκτιμάται ότι τοποθετήθηκαν σε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που «ανακάλυψαν» και την επιλογή των κρυπτονομισμάτων.

Δεν μπορεί επίσης να εκτιμηθεί το πόσα χρήματα έχουν διατεθεί για την απόκτηση κρυπτονομισμάτων, ωστόσο το ποσό αυτό πιθανολογείται ότι είναι μεγάλο και σε σημαντικό βαθμό προέρχεται από άτομα νέας ηλικίας που ενδεχομένως προχωρούν στη συγκεκριμένη επιλογή, αντί, για παράδειγμα, να συνάψουν ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα σε μια ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία.

Οι παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς αναγνωρίζουν ότι συμβάντα του παρελθόντος (πχ περίπτωση Ασπίς Πρόνοια) έχουν πλήξει την αξιοπιστία του κλάδου, ωστόσο τονίζουν ότι σήμερα απέχουμε μίλια από την τότε κατάσταση. Εδώ και πολλά χρόνια, υποστηρίζουν, οι ασφαλιστικές εταιρείες ελέγχονται αυστηρά σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και πως η εγχώρια αγορά αποτελείται από με πολύ ισχυρή κεφαλαιακή βάση.

Videos

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

  • Watch Video

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

  • Watch Video

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

  • Watch Video

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

  • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok