Γ. Βοτσαρίδης στους θεσμικούς επενδυτές: Αισιοδοξία για Interlife και ασφαλιστική αγορά

Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2023 11:30
Γ. Βοτσαρίδης στους θεσμικούς επενδυτές: Αισιοδοξία για Interlife και ασφαλιστική αγορά

Με θερμά λόγια για τις προοπτικές τόσο της Interlife, όσο και του ασφαλιστικού κλάδου γενικότερα, αναφέρθηκε στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης εταιρείας, Γιάννης Βοτσαρίδης. Ειδικότερα, από την παρακολούθηση της παρουσίασης ξεχωρίσαμε:

Πορεία Interlife: Μετά από ένα +12,8% στην παραγωγή του πρώτου φετινού εννεαμήνου, αναμένεται για το σύνολο της χρονιάς η αύξηση να διαμορφωθεί στο 11% και με την παραγωγή να ξεπερνά τα 92 εκατ. ευρώ. Για το 2024 ο αντίστοιχος στόχος υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ, με τις λοιπές καλύψεις για πρώτη φορά να ανεβαίνουν πάνω από το 50% των συνολικών (στο 49% ο κλάδος οχημάτων).

Απώλειες από φυσικές καταστροφές: Η ζημία από τις φετινές μεγάλες φυσικές καταστροφές για την Interlife δεν θα ξεπεράσει το ένα εκατ. ευρώ, λόγω της ύπαρξης αντασφαλιστών.

Για τη μετοχή: Η Intelife διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο της Αθήνας πολύ χαμηλότερα από το ύψος των ιδίων κεφαλαίων της.

Για τις προοπτικές του κλάδου: Για πρώτη φορά φέτος, η ασφαλιστική αγορά αναπτύσσεται πολύ ταχύτερα από το ΑΕΠ και πολύ πιθανόν να δούμε το 2024 να αυξάνεται περαιτέρω ο ρυθμός ανόδου της παραγωγής, λόγω και της θετικής εντύπωσης που προκάλεσε η σωστή και άμεση στήριξη των ασφαλισμένων στις φυσικές καταστροφές.

Για τον κλάδο ζωής: Με βάση τις τόσο υψηλές κεφαλαιακές απαιτήσεις που επιβάλλει το εποπτικό πλαίσιο, τη μικρή εγχώρια αγορά και το λανσάρισμα προϊόντων που μεταφέρουν το ρίσκο στους πελάτες, η αγορά θα συγκεντρωθεί σε δύο-τρεις μεγάλες ξένες εταιρείες.

Κάλυψη φυσικών καταστροφών: Το 10% έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ είναι πολύ χαμηλό. Θα μπορούσε να γίνει 25% χωρίς μεγάλες απώλειες φορολογικών εσόδων γιατί ένα τμήμα των περικοπών θα επέστρεφε στο κράτος με τη μορφή αυξημένων φόρων. Πιστεύω ότι η ασφάλιση των κατοικιών θα έπρεπε να υποχρεωτική με όρους που θα ορίσει η Πολιτεία και με τις ασφαλιστικές εταιρείες να δουλεύουν με ένα χαμηλό περιθώριο κέρδους. Από εκεί και πέρα το Ταμείο Αρωγής θα έπρεπε να λειτουργεί ως ένας αντασφαλιστής. Αυτό είναι ένα μοντέλο που δουλεύει ήδη στο εξωτερικό. Όσο για την υποχρέωση των εταιρειών με κύκλο εργασιών άνω των δύο εκατ. ευρώ να ασφαλιστούν, είναι πολύ λίγες οι επιχειρήσεις αυτού του μεγέθους που είναι ανασφάλιστες.

Ενδεχόμενα deals: Αλήθεια είναι ότι κάποιοι στο παρελθόν μάς είχαν χτυπήσει την πόρτα, αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι στις προθέσεις μας. Αντίθετα, κάποια στιγμή ψάχναμε εμείς να εξαγοράσουμε άλλες εταιρείες, αλλά αυτή η υπόθεση δεν είναι απλή στον κλάδο μας. Είναι πολλές φορές πιο αποδοτικό να αναπτύσσεσαι οργανικά. Αντίθετα, η εμπειρία έχει δείξει πως στο deals το ένα συν ένα δεν κάνει περισσότερο από δύο, αλλά ίσως να κάνει 1,7 ή και 1,4.

Videos

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

  • Watch Video

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

  • Watch Video

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

  • Watch Video

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

  • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok