ETHNIKI 300x250 July26 HOME

ΜΙΝΕΤΤΑ 300x250 banner ΗP

ARAG 300x250 HP

INTERLIFE 300x250 2021 Home

New Poseidon 300x250 banner FP

Αναζήτηση

 

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΔΙΕΘΝΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΝΑΥΤΙΛΙΑ
  • ENGLISH

Αυστηρά τα νέα πρόστιμα του νόμου για τις Ανώνυμες Εταιρείες

Παρασκευή, 08 Ιουνίου 2018 11:09

Το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του δικαίου των ανωνύμων εταιρειών ψηφίζεται αυτές τις ημέρες από τη Βουλή και αναμένεται να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2019, επιβάλλοντας αυστηρές ποινές σε υποθέσεις όπως αυτή της διοίκησης της Folli Follie.

Με το νομοσχέδιο επαναπροσδιορίζεται το πλαίσιο των ποινικών διατάξεων σχετικά µε τις κυρώσεις που δύνανται να επιβληθούν σε ιδρυτές, µέλη ΔΣ ή διευθυντές εταιρειών, καθώς και σε ελεγκτές εταιρειών κατά παράβαση διατάξεων σχετικά µε ψευδείς ή παραπλανητικές δηλώσεις προς το κοινό, τη λειτουργία της εταιρείας, τις συνελεύσεις μετόχων και ομολογιούχων κ.λπ.

Συγκεκριμένα, προβλέπονται αυστηρές ποινικές κυρώσεις για τα μέλη Διοικητικού Συμβουλίου ανώνυμης εταιρείας και τους ορκωτούς ελεγκτές, με χρηματικές ποινές που φτάνουν μέχρι και 100.000 ευρώ για μέλη ΔΣ ή 50.000 ευρώ για ορκωτούς ελεγκτές, όταν σήμερα τα πρόστιμα αυτά ανέρχονται μέχρι 10.000 ευρώ.

Με τον τρόπο αυτό, επιχειρείται να αντισταθμιστεί η κατάργηση της κρατικής εποπτείας με την επίταση της ευθύνης των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των ελεγκτών της ανώνυμης εταιρείας, χάριν προστασίας κυρίως των μετόχων μειοψηφίας και των τρίτων συναλλασσομένων με την ανώνυμη εταιρεία.

Ειδικότερα:

- Τιμωρείται με φυλάκιση και με χρηματική ποινή από 10.000 μέχρι 100.000 ευρώ ο ιδρυτής, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου ή ο διευθυντής της εταιρείας, ο οποίος εν γνώσει του προβαίνει σε ψευδή ή παραπλανητική δήλωση προς το κοινό, α) που αφορά την κάλυψη ή την καταβολή του κεφαλαίου, ή β) με σκοπό την εγγραφή σε τίτλους που εκδίδει η εταιρεία και αφορά στοιχεία αυτής, τα οποία ασκούν ουσιώδη επιρροή επί των εταιρικών υποθέσεων.

- Τιμωρείται με φυλάκιση και με χρηματική ποινή από 10.000 μέχρι 100.000 ευρώ το μέλος του διοικητικού συμβουλίου, το οποίο εν γνώσει του συντάσσει ή εγκρίνει ανακριβείς ή παραπλανητικές χρηματοοικονομικές καταστάσεις της εταιρείας ή τις ενοποιημένες χρηματοοικονομικές καταστάσεις, που οφείλει να συντάξει, ή τις συντάσσει κατά παράβαση του νόμου. Ποινή δεν επιβάλλεται σε περίπτωση επουσιωδών ελλείψεων, που δεν επηρεάζουν τη συνολική εικόνα των καταστάσεων.

- Τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών ετών ή με χρηματική ποινή από 10.000 μέχρι 50.000 ευρώ ή και με τις δύο ποινές ο τακτικός ελεγκτής ανώνυμης εταιρείας, ο οποίος θεωρεί οικονομική κατάσταση αυτής που εν γνώσει του έχει καταρτισθεί κατά παράβαση των διατάξεων του νόμου και ο τακτικός ελεγκτής ανώνυμης εταιρείας ή ο διενεργών έκτακτο έλεγχο, ο οποίος παραβιάζει το καθήκον εχεμύθειας που έχει εκ του νόμου. Η ποινική δίωξη ασκείται μόνο με έγκληση της εταιρείας.

- Τιμωρείται με φυλάκιση μέχρις 1 έτους ή με χρηματική ποινή από 5.000 μέχρι 30.000 ευρώ όποιος παρακωλύει τη διενέργεια ελέγχου της εταιρείας από τους τακτικούς ελεγκτές ή τους ελεγκτές που έχουν ορισθεί για τη διενέργεια εκτάκτου ελέγχου ή δεν παρέχει σε αυτούς τις πληροφορίες που οφείλει να παράσχει και οι οποίες του ζητούνται νομίμως.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

ΔΕΗ: Ανανεώνεται η θητεία του Μ. Παναγιωτάκη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου

Google: Χρηματοδοτεί ελληνικά προγράμματα καινοτομίας στα μέσα ενημέρωσης

επιστροφή στην κορυφή

Σχετικά Άρθρα

  • Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 19 Οκτωβρίου έως 23 Οκτωβρίου
  • Σε πανελλαδική απεργία προχωρούν δάσκαλοι και νηπιαγωγοί στις 21 Οκτωβρίου
  • Συντάξεις Νοεμβρίου: Νωρίτερα λόγω 28ης Οκτωβρίου - Πότε θα καταβληθούν
  • Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 12 έως 16 Οκτωβρίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • DryDel’s CEO at the stage of 28th Annual Marine Money Greek Ship Finance Forum
  • Χίος: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο για την 4μηνη διακοπή λειτουργίας του αεροδρομίου
  • Orilina Properties: Προσύμφωνο πώλησης συγκροτήματος γραφείων στη Νέα Κηφισιά, με τίμημα άνω των 45 εκατ. ευρώ
  • Ενημερωτική εκδήλωση της ΕΑΕΕ με κεντρικό μήνυμα «Φυσικές καταστροφές - Χτίζοντας μια πιο ανθεκτική Ελλάδα»
  • Β. Κικίλιας από το Τόκιο: «Εμβάθυνση της ναυτιλιακής συνεργασίας Ελλάδας-Ιαπωνίας με έμφαση στους λιμένες, τα ναυπηγεία και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας»
  • Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 19 Οκτωβρίου έως 23 Οκτωβρίου

Copyright ©2026 e-Asfalistiki


main version