Στην Πειραιώς τα βασικά assets της ΕΒΖ

Τετάρτη, 09 Ιανουαρίου 2019 11:01

Τέλος εποχής για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), με τη μορφή που σήμερα γνωρίζουμε, θα σηματοδοτήσει το σχέδιο εξυγίανσης, που έχουν επεξεργαστεί η διοίκησή της, το υπουργείο Οικονομίας και η Τράπεζα Πειραιώς, ως η βασική πιστώτρια της επιχείρησης.

Εντός των επόμενων 15 ημερών, η εταιρεία θα καταθέσει στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης προσυμφωνημένο με την πλειοψηφία των πιστωτών σχέδιο εξυγίανσης, βάσει του άρθρου 106δ του Πτωχευτικού Κώδικα, το οποίο προβλέπει την τριχοτόμησή της, ώστε να είναι πιο εύκολο να πουληθεί τμηματικά, και τη μεταβίβαση των βασικών της περιουσιακών στοιχείων στην Πειραιώς.

Το σχέδιο εξυγίανσης

Ειδικότερα, το υπό διαμόρφωση ακόμα σχέδιο εξυγίανσης προβλέπει τη σύσταση από την τράπεζα τριών Εταιρειών Ειδικού Σκοπού (SPV). Στην πρώτη εταιρεία, θα περάσουν οι θυγατρικές εταιρείες της Σερβίας, στη δεύτερη, τα βιομηχανικά ακίνητα της εταιρείας στην Ελλάδα και στην τρίτη, τα real estate assets που κατέχει η εταιρεία.

Ως αντάλλαγμα, η Πειραιώς θα προχωρήσει σε μερική διαγραφή απαιτήσεων από την ΕΒΖ (κατά ορισμένες πληροφορίες φτάνει τα 100 εκατ. ευρώ), ενώ το εναπομείναν τμήμα του δανεισμού θα «σπάσει» στις τρεις εταιρείες ειδικού σκοπού, οι οποίες εν συνεχεία θα επιχειρηθεί να πωληθούν.

Γίνεται αντιληπτό ότι το σχέδιο εξυγίανσης δεν προβλέπει στρατηγικό επενδυτή, αλλά την απόδοση των αξιόλογων περιουσιακών στοιχείων που διαθέτει η ΕΒΖ στην Πειραιώς. Η υπό εκκαθάριση ΑΤΕ, που τελεί υπό τη διαχείριση της PQH, θα μείνει μέτοχος της παλιάς EBZ που θα τεθεί υπό εκκαθάριση.

Η απουσία στρατηγικού επενδυτή αποτελεί και τη βασικότερη δυσκολία του σχεδίου εξυγίανσης, καθώς είναι η πρώτη φορά που θα επιχειρηθεί κάτι τέτοιο.

Παρότι τα SPVs, που προβλέπει το σχέδιο εξυγίανσης, είναι «τομεακά», η κυβέρνηση προτείνει να υπαχθεί στην εταιρεία ειδικού σκοπού κάτω από την οποία θα περάσουν οι δύο σερβικές θυγατρικές και η βιομηχανική μονάδα στο Πλατύ Ημαθίας, προκειμένου σε ένα βαθμό να διασφαλιστεί η παραγωγή ζάχαρης και στην Ελλάδα. Με την πρόταση αυτή, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, φέρεται να συμφωνεί και η διοίκηση των θυγατρικών της Σερβίας.

Φεύγουν οι εργαζόμενοι

Το σχέδιο εξυγίανσης είναι δομημένο στην προοπτική ότι όλοι οι εργαζόμενοι της εταιρείας στην Ελλάδα είτε θα μεταταχθούν σε κενές θέσεις του δημοσίου, είτε θα υπαχθούν σε προσυνταξιοδοτικό πρόγραμμα. Οι ρυθμίσεις αυτές ψηφίστηκαν πρόσφατα από τη Βουλή, ώστε να μη βρεθούν στον δρόμο οι εργαζόμενοι αλλά και για να διευκολυνθεί η πώληση, εν προκειμένου τμηματικά, της εταιρείας.

Σήμερα στην εταιρεία απασχολούνται 215 άτομα, εκ των οποίων τα περίπου 100 είναι άνω των 55 ετών, οπότε θα ενταχθούν στο προσυνταξιοδοτικό πρόγραμμα, ενώ τα υπόλοιπα θα μεταταχθούν.

Πρόβλημα η χρηματοδότηση

Άσχετα με το πώς θα διαμορφωθεί η επόμενη ημέρα για την ΕΒΖ, έντονος είναι ο προβληματισμός για τη χρηματοδότηση της εταιρείας έως όπου εγκριθεί και υλοποιηθεί το σχέδιο εξυγίανσης, καθώς σίγουρα θα απαιτηθεί χρονικό διάστημα κάποιων μηνών. Αν και είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί χρηματοδότηση, έως αυτή τη στιγμή δεν είναι σαφές από πού θα αναζητηθεί.

«Βουνό» οι οφειλές

Υπογραμμίζεται ότι οι οφειλές της ΕΒΖ, με βάση στοιχεία Ιουνίου του 2018, προς την Tράπεζα Πειραιώς ανέρχονταν σε 174,4 εκατ. ευρώ, στα 30 εκατ. ευρώ προς την PQH, στα 13,8 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΠΑ, στα 9,4 εκατ. ευρώ προς την Crvenka - Fabrika Secera, στα 6 εκατ. ευρώ προς τη Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών, στα 2,3 εκατ. ευρώ προς τη ΓΑΙΑ ΑΕΒΕ, στα 2 εκατ. ευρώ, προς τα ασφαλιστικά ταμεία, στο 1,5 προς την ΤΡΑΙΝΟΣΕ κ.ο.κ.

Συνολικά η εταιρεία όφειλε 246,6 εκατ. ευρώ.

Πηγή: euro2day.gr

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok