ΟΤΕ: Αύξηση τζίρου και κερδών στο α΄ τρίμηνο

Πέμπτη, 14 Μαΐου 2020 13:09
ΟΤΕ: Αύξηση τζίρου και κερδών στο α΄ τρίμηνο

Τα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματά του για το Α΄ τρίμηνο του 2020 ανακοίνωσε ο ΟΤΕ, με βάση τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς.

Ο Όμιλος κατέγραψε λειτουργικά κέρδη προ χρηματοοικονομικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων ύψους €157,5 εκατ. σε σύγκριση με τα κέρδη €133,3 εκατ. το Α΄ τρίμηνο του 2019, αντανακλώντας χαμηλότερες αποσβέσεις, ως αποτέλεσμα των απομειώσεων των περιουσιακών στοιχείων στη Ρουμανία το 2019.

Η φορολογία εισοδήματος του Ομίλου ανήλθε σε €40,0 εκατ. το Α΄ τρίμηνο του 2020, μειωμένη σε σχέση με τα €46,4 εκατ. το Α΄ τρίμηνο του 2019, αντανακλώντας κυρίως την επίδραση από τον μειωμένο συντελεστή φορολογίας στην Ελλάδα. Τα προσαρμοσμένα κέρδη, μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας, ανήλθαν το Α' τρίμηνο του 2020 σε €112,5 εκατ., σε σύγκριση με €62,9 εκατ. το Α΄ τρίμηνο του 2019, καταγράφοντας άνοδο 78,9%.

Κύρια σημεία των αποτελεσμάτων είναι τα εξής:

• Αύξηση εσόδων Ομίλου κατά 3,6% σε €941,1 εκατ. χάρη στις θετικές επιδόσεις στην Ελλάδα και στη Ρουμανία

• Αύξηση προσαρμοσμένου EBITDA (AL) κατά 4,5% λόγω βελτιωμένου περιθωρίου σε Ελλάδα και Ρουμανία

• Ενίσχυση εσόδων στην Ελλάδα κατά 1,4%:

- Αύξηση εσόδων από υπηρεσίες κινητής κατά 3,3% λόγω αύξησης εσόδων από υπηρεσίες δεδομένων
- Αύξηση εσόδων από υπηρεσίες λιανικής σταθερής κατά 1,3% χάρη στις υπηρεσίες ευρυζωνικότητας
- Αύξηση προσαρμοσμένου EBITDA (AL) κατά 2,0%

• Αύξηση εσόδων στη Ρουμανία κατά 9,5%, συνεχίζοντας την πορεία ανάκαμψης:

- Την ανάπτυξη οδήγησαν έργα ICT και υπηρεσίες χονδρικής
- Ισχυρές επιδόσεις υπηρεσιών ευρυζωνικότητας & συνδυαστικών υπηρεσιών (FMC)
- Προσαρμοσμένο EBITDA (AL) στα €33,8 εκατ. ενισχυμένο κατά 31,5% λόγω υψηλότερων περιθωρίων και πρωτοβουλιών εξορθολογισμού κόστους

• Προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές στα €133 εκατ. στο τρίμηνο, αυξημένες κατά €97 εκατ. σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2019

• Περιορισμένη επίδραση της Covid-19 στα αποτελέσματα του τριμήνου, περαιτέρω επιδράσεις θα αξιολογηθούν το επόμενο διάστημα

• Παραμένει ο στόχος της Πολιτικής Αμοιβών Μετόχων το 2020 στα €400 εκατ., με προτεινόμενο μέρισμα ανά μετοχή €0,55

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Α΄ τριμήνου του 2020, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου OΤΕ, κ. Mιχάλης Τσαμάζ, ανέφερε: «Παρά την περιορισμένη επίδραση της Covid-19 στο τρίμηνο, η πανδημία άλλαξε ουσιωδώς τις λειτουργίες μας και την οργάνωσή μας. Από την πρώτη μέρα, προτεραιότητά μας ήταν η διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των ανθρώπων μας και των πελατών μας, αλλά και η απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών μας, τις οποίες οι πελάτες έχουν ανάγκη περισσότερο από ποτέ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω κάθε μέλος της οικογένειας του OΤΕ για την προσήλωση και τον ζήλο που επέδειξαν σε αυτήν την κρίση. Χάρη στη δική τους δουλειά και τις συνεχιζόμενες επενδύσεις, τα δίκτυα του OΤΕ ανταποκρίθηκαν άψογα σε μία άνευ προηγουμένου ζήτηση στην Ελλάδα, η ημερήσια κίνηση δεδομένων αυξήθηκε κατά 50% στη σταθερή και σχεδόν διπλασιάστηκε στην κινητή, χωρίς την παραμικρή επίδραση στην ποιότητα της παρεχόμενης υπηρεσίας ή την ταχύτητα. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους πελάτες μας, οικιακούς και εταιρικούς, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με σκοπό να επιταχύνουμε την ανάκαμψη της αγοράς μόλις υποχωρήσει αυτή η κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Ο κ. Τσαμάζ πρόσθεσε: «Παρότι σε αυτή τη φάση δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε πλήρως τον αντίκτυπο
που θα έχει η πανδημία στα έσοδά μας, θα προβούμε σε μείωση εξόδων σε όλους τους τομείς, ώστε να μην υπάρξει καμία αλλαγή στους στόχους που έχουμε θέσει για τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) και τις ελεύθερες ταμειακές ροές. Η παρούσα κατάσταση επιβεβαιώνει την ανάγκη ψηφιακοποίησης της εταιρείας και επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό μας. Σκοπεύουμε, μάλιστα, να αξιοποιήσουμε και μετά την κρίση τα μαθήματα που πήραμε όλο αυτό το διάστημα».

Covid-19

Η πανδημία του κορωνοϊού δεν άφησε ανεπηρέαστη την Ελλάδα, ωστόσο ο αντίκτυπος στις λειτουργίες του OΤΕ το Α΄ τρίμηνο ήταν περιορισμένος.

Το εύρος των επιπτώσεων του κορωνοϊού στις λειτουργίες της εταιρείας τα επόμενα τρίμηνα θα εξαρτηθεί
από τις μελλοντικές εξελίξεις και τα μέτρα της Πολιτείας. Η πιθανότητα επανεισαγωγής των περιοριστικών
μέτρων, που πρόσφατα άρθηκαν, θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις οικονομικές επιδόσεις της
εταιρείας, μειώνοντας τα έσοδα από υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών, περιορίζοντας προσωρινά τη δυνατότητα της εταιρείας να εισπράξει λογαριασμούς και επηρεάζοντας την εφοδιαστική αλυσίδα. Τομείς που αναμένεται να επηρεαστούν ή ήδη επηρεάζονται από την κρίση του κορωνοϊού είναι το B2B, το ICT, οι υπηρεσίες κινητής, οι πωλήσεις συσκευών και το roaming.

Επιπρόσθετα, η πανδημία θα έχει σημαντική επίδραση στην παγκόσμια και ελληνική οικονομία, που
εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό. Χάρη στην εμπειρία της τελευταίας δεκαετίας, η Ελλάδα και
ο OΤΕ βρίσκονται σε σχετικά καλή θέση, ώστε να αντιμετωπίσουν μία κρίση, οι επιπτώσεις της οποίας
παραμένουν αβέβαιες.

Η διοίκηση παρακολουθεί στενά την κατάσταση και τον πιθανό αντίκτυπο στις δραστηριότητες της εταιρείας.

Η εταιρεία ακολουθεί τις οδηγίες και τις αποφάσεις των αρμόδιων αρχών και συμμορφώνεται πλήρως με τις απαιτήσεις και τις δράσεις που ορίζει η Πολιτεία. Επιπλέον, ο OΤΕ υλοποιεί προληπτικά σχέδια επιχειρησιακής συνέχειας και περιορισμού του ρίσκου, ώστε να ελαττώσει τυχόν δυσμενή επίδραση στους λειτουργικούς και χρηματοικονομικούς δείκτες του.

Παράλληλα, ο OΤΕ έχει υλοποιήσει μια σειρά από πρωτοβουλίες και έχει παράσχει οικονομική ενίσχυση για να υποστηρίξει ενεργά το σύστημα υγείας και το κοινωνικό σύνολο.

Προοπτικές

Καθώς η πανδημία θα μπορούσε να επηρεάσει τα έσοδα του Ομίλου σε Ελλάδα και Ρουμανία το Β΄ τρίμηνο του 2020, η εταιρεία σκοπεύει να υλοποιήσει αυστηρά μέτρα περιορισμού του κόστους σε όλους τους τομείς, με σκοπό να διατηρήσει το 2020 την κερδοφορία και τις ταμειακές ροές. O OΤΕ θα συνεχίσει το στρατηγικό πλάνο ψηφιακοποίησης και μετασχηματισμού, με σκοπό να γίνει ακόμα πιο ευέλικτος, αποδοτικός και προσανατολισμένος στον πελάτη. H διοίκηση αναμένει για το 2020, προσαρμοσμένες επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία €600,0 εκατ., προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές €610,0 εκατ. και ελεύθερες ταμειακές ροές €350,0 εκατ.

Λαμβάνοντας υπόψη την αναβολή πληρωμής για άδειες φάσματος το 2019, η αμοιβή των μετόχων για το 2020 αναμένεται να ανέλθει σε €400,0 εκατ., σημαντικά αυξημένη σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, παρά τα επίπεδα-ρεκόρ των εκτιμώμενων πληρωμών για άδειες φάσματος και τα έξοδα αναδιάρθρωσης.

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok