Ανοίγουν οι τράπεζες τη Δευτέρα;

Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2015 16:11

Υστερα από τρεις εβδομάδες αργίας οι τράπεζες αναμένεται να ανοίξουν τη Δευτέρα 20 Ιουλίου, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Δημήτρης Μάρδας, στον ΣΚΑΙ.

Ωστόσο, στη συνέχεια εκφράστηκαν αμφιβολίες για τον εάν οι τράπεζες είναι έτοιμες να ανοίξουν στο σύνολό τους.

Ο κ. Μάρδας είπε ότι από τη Δευτέρα οι τράπεζες αρχίζουν να λειτουργούν με ένα σύνολο υπηρεσιών και τραπεζικών συναλλαγών. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η σταδιακή – και όσο το δυνατόν ταχύτερη – αύξηση των τραπεζικών συναλλαγών που θα διενεργούνται, ενώ το μεγάλο στοίχημα έχει να κάνει με την αύξηση του ορίου ανάληψης.

Οι εργασίες που θα μπορούμε να κάνουμε από Δευτέρα στις τράπεζες, εάν ανοίξουν:

Αναλήψεις

Όπως δήλωσε ο Δημήτρης Μάρδας, οι τράπεζες θα λειτουργήσουν με ένα σύνολο υπηρεσιών και συναλλαγών, ωστόσο αρχικά το ημερήσιο όριο των 60 ευρώ θα διατηρηθεί.

Αυτό που εξετάζεται είναι σε πρώτη φάση να μπορούν οι καταθέτες να «σηκώνουν» σωρευτικά το ποσό που δικαιούνται έτσι ώστε να αποφευχθεί η καθημερινή ταλαιπωρία.

«Μάχη» δίνεται για την αύξηση του ημερήσιου ορίου και μία λύση που εξετάζεται είναι αυτή της αύξησης του εβδομαδιαίου ορίου.

Θυρίδες

Σύμφωνα με τον υπουργό κάθε πολίτης θα έχει πρόσβαση στη θυρίδα του και θα μπορεί να κάνει ό,τι θέλει με το περιεχόμενό της, είτε πρόκειται για μετρητά είτε για τιμαλφή, αρκεί να συνεννοηθεί πρώτα με την τράπεζα. Ο κ. Μάρδας έχει ξεκαθαρίσει εδώ και αρκετές ημέρες ότι δεν αλλάζει τίποτα στο ισχύον καθεστώς για τις θυρίδες, βάζοντας τέλος στη φημολογία που είχε αναπτυχθεί και ήθελε το κράτος να βάζει χέρι στις θυρίδες για να εντοπίσει τα μετρητά που βγήκαν από το τραπεζικό σύστημα.

Σημειώνεται ότι οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση στις θυρίδες τους όταν ανοίξουν όλα τα υποκαταστήματα των τραπεζών.

Προθεσμίες

Σχετικά με τις προθεσμιακές καταθέσεις, ο κ. Μάρδας δήλωσε ότι όποιος έχει προθεσμιακή κατάθεση μπορεί να την σπάσει μερικώς για να πληρώσει τις υποχρεώσεις του.

Εξωτερικό

Οι γονείς θα μπορούν να στέλνουν 5.000 ευρώ ανά τρίμηνο στα παιδιά τους που σπουδάζουν στο εξωτερικό, είπε ο κ. Μάρδας, ενώ νομικά και φυσικά πρόσωπα που παίρνουν χρήματα από το εξωτερικό, θα μπορούν να λαμβάνουν το 80% του ποσού.

“Συναλλαγή στο εξωτερικό γίνεται με κάρτα, δεν μπορεί να κάνει κανείς ανάληψη, αν κάποιος ξένος επιχειρηματίας δεν δεχθεί την κάρτα είναι άλλη υπόθεση, αλλά το φαινόμενο αυτό λογικά θα πρέπει να υποχωρήσει από τη Δευτέρα”, τόνισε ο υπουργός.

Επιταγές

Η Δευτέρα είναι πρώτη μέρα για μια επιταγή που έληξε, το δεκαήμερο της αργίας δεν συνυπολογίζεται είναι σαν να ήταν Σαββατοκύριακο, επισήμανε ο υπουργός.

Εισαγωγές

Για τις εισαγωγικές εταιρείες τόνισε ότι υπάρχει επιτροπή που δέχεται όλα τα αιτήματα. Η επιτροπή θα ελέγχει τις μεγάλες υποθέσεις πλέον, και τα υποκαταστήματα τις μικρότερες.

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok