Κομισιόν για ΔΕΗ: Κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά ηλεκτρισμού την περίοδο 2013-2019

Τετάρτη, 07 Φεβρουαρίου 2024 13:58
Κομισιόν για ΔΕΗ: Κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά ηλεκτρισμού την περίοδο 2013-2019

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ενημέρωσε τη ΔΕΗ για το προκαταρκτικό της πόρισμα περί παραβίασης των κανόνων ανταγωνισμού με πώληση ηλεκτρισμού κάτω του κόστους στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού.

Ειδικότερα, η ΔΕΗ παραβίασε τους κανόνες ανταγωνισμού πωλώντας ηλεκτρισμό κάτω του κόστους στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και αποκλείοντας τους ανταγωνιστές της, αναφέρει το προκαταρκτικό πόρισμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το οποίο έχει ήδη ενημερωθεί η εταιρεία.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα η Ε.Ε. μετά από έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Μάρτιο του 2021 σχετικά με την υπόθεση που αφορά στην περίοδο 2013 – 2019, όταν η ΔΕΗ έλεγχε όλη την λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή καθώς και μονάδες αερίου και ΑΠΕ ενώ ήταν επίσης ενεργή και στην προμήθεια.

Σύμφωνα με το προκαταρκτικό πόρισμα της Κομισιόν, η ΔΕΗ κατείχε δεσπόζουσα θέση στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού, με την Επιτροπή να εκφράζει ανησυχίες ότι η ΔΕΗ έκανε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην ελληνική χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας προμηθεύοντας την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τους θερμικούς της σταθμούς (δηλαδή λιγνίτη και φυσικό αέριο) σε τιμές χαμηλότερες από το μεταβλητό κόστος τους.

Οι εικαζόμενες συνέπειες αυτής της υποτιθέμενης συμπεριφοράς στην ελληνική αγορά χονδρικής του ηλεκτρισμού ήταν ότι οι ανεξάρτητοι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας περιθωριοποιήθηκαν και αποτράπηκαν οι επενδύσεις σε πιο φιλικές προς το περιβάλλον πηγές ενέργειας.

Επιπλέον, η συμπεριφορά αυτή θα μπορούσε να είχε εμποδίσει τους ανεξάρτητους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας να επεκταθούν στη λιανική αγορά, θέτοντας εμπόδια στις προσπάθειες απελευθέρωσης της λιανικής αγοράς που ολοκληρώθηκε επίσημα τον Ιούλιο του 2013. Επομένως, σύμφωνα πάντα με το προκαταρκτικό πόρισμα της Κομισιόν, η συμπεριφορά της ΔΕΗ μπορεί να οδήγησε σε υψηλότερες τιμές για τους Έλληνες καταναλωτές, καθώς και σε υψηλότερα επίπεδα εκπομπών ρύπανσης.

Εάν επιβεβαιωθεί η προκαταρκτική άποψη της Επιτροπής, αυτή η συμπεριφορά παραβιάζει το άρθρο 102 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ("ΣΛΕΕ"), το οποίο απαγορεύει την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης.

Όπως δήλωσε η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργκρέτ Βερστάγκερ «εκφράζουμε ανησυχία ότι η ΔΕΗ, μπορεί να έκανε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της πουλώντας σε τιμές κάτω του κόστους στη χονδρική αγορά για περισσότερα από έξι χρόνια. Η συμπεριφορά της ΔΕΗ μείωσε την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από περιβαλλοντικά καθαρότερες ανταγωνιστικές μονάδες παραγωγής. Η συμπεριφορά αυτή παρεμπόδισε επίσης τον ανταγωνισμό σε επίπεδο λιανικής. Μια λιγότερο ανταγωνιστική αγορά λιανικής σημαίνει ότι οι χαμηλότερες τιμές χονδρικής δεν μετακυλίονταν στις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές. Οι Έλληνες καταναλωτές μπορεί επομένως να έχουν υποφέρει από υψηλές τιμές λιανικής και μεγαλύτερη ρύπανση».

Videos

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

  • Watch Video

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

  • Watch Video

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

  • Watch Video

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

  • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok