Bloomberg: Άδειες κατασκευής νέων μονάδων ηλιακής και αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα
Τρίτη, 01 Μαΐου 2018 08:51Η Ελλάδα ετοιμάζεται να προβεί σε δημοπράτηση 2.6 gigawatts ηλιακής και αιολικής ενέργειας για να προσελκύσει επενδύσεις και να βελτιώσει τα διαπιστευτήρια της χώρας ως προς την καθαρή ενέργεια.
Αυτό αναφέρει ρεπορτάζ του Bloomberg μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης ότι ο πρώτος διαγωνισμός για νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (αιολικά και φωτοβολταϊκά) θα γίνει τη Δευτέρα, 2 Ιουλίου.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, δήλωσε: «Από τώρα και στο εξής, η παραγωγή και οι τιμές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα καθοριστούν με ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών» και πρόσθεσε: «Η κίνηση θα πρέπει να ενθαρρύνει επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από 2,5 δισ. έως 3 δισ. ευρώ, ειδικά στην αιολική ενέργεια».
Η κυβέρνηση δημοσίευσε τους τελικούς κανόνες για την πρώτη πρόσκληση σε διαγωνισμό που σκιαγραφεί το χρονοδιάγραμμα και το μέγεθος των έργων που θα ανατεθούν.
Ο πρώτος διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στις 2 Ιουλίου και θα εκχωρήσει άδειες για την κατασκευή 300 megawatts αιολικής ενέργειας και 300 megawatts ηλιακών φωτοβολταϊκών. Η μετάβαση σε πλειστηριασμούς από τιμολογιακές τροφοδοσίες ακολουθεί μια κίνηση που έχουν κάνει οι περισσότερες ανανεώσιμες αγορές.
«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους θεσμικούς παράγοντες στην αγορά αιολικής ενέργειας, αλλά υπάρχει και μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές, κυρίως σε ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια», δήλωσε ο Δημήτρης Ασιμάκης, συνεργάτης της Norton Rose Fulbright LLP, μιας δικηγορικής εταιρείας που συμβουλεύει εταιρείες για επενδύσεις στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας της χώρας, όπως αναφέρει το Bloomberg.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
-
Ανακαίνιση κατοικίας: Έως 38.500 ευρώ για ιδιοκτήτες - Προτεραιότητα στα κλειστά σπίτια -
Ελεγκτικό Συνέδριο: Προβλήματα στο φαρμακευτικό υλικό των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ -
Alpha Bank is consolidating its strategic presence in Cyprus -
CNP Assurances announces the signing of a binding agreement with Prudential Financial to acquire its insurance businesses in Brazil and Mexico -
Royal Bank announces new Executive Chair for Scotland as it looks ahead to 300th anniversary -
Εθνική Τράπεζα: Νέο μέλος του ΔΣ ο Αδριανός Ηφαιστείων Κυριαζής