AON: Πάνω από 7,3 δισ. δολ. το κόστος από τις ξηρασίες, τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες τον Ιούλιο - Αναφέρεται και η πυρκαγιά στο Μάτι

Κυριακή, 19 Αυγούστου 2018 14:02
AON: Πάνω από 7,3 δισ. δολ. το κόστος από τις ξηρασίες, τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες τον Ιούλιο - Αναφέρεται και η πυρκαγιά στο Μάτι

Οι έντονες ξηρασίες, οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες από καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις και τυφώνες συνέβαλαν να προκαλέσουν οικονομικές ζημίες άνω των 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιούλιο του 2018, σύμφωνα με μελέτη της ΑΟΝ, με τον ασφαλιστικό και αντασφαλιστικό κλάδο να πρέπει να πληρώσει το μερίδιό του στον παγκόσμιο λογαριασμό.

Τα άκρα καιρικά φαινόμενα έχουν προκαλέσει «εκατοντάδες θανάτους και σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις παγκοσμίως -ιδιαίτερα στη γεωργία, στη δασοκομία, στη διαχείριση των υδάτων και στην αλιεία», εξηγεί η Aon.

Πρώτον, στη Βόρεια Ευρώπη αυτή η μακρόχρονια έλλειψη βροχοπτώσεων έχει οδηγήσει σε μία από τις βαθύτερες ξηρασίες που έχουν σημειωθεί, γεγονός που έχει προκαλέσει συνδυασμένες απώλειες ξηρασίας στην Ευρώπη πέραν των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ μόνο οι Γερμανοί αγρότες αναμένεται να βιώσουν οικονομικές απώλειες 2,9 δισ. δολ.

Υπήρξαν επίσης σοβαρές εκδηλώσεις ξηρασίας που επηρέασαν τις γεωργικές βιομηχανίες στην Αυστραλία και την Κεντρική Αμερική, καθώς και εκτεταμένοι καύσωνες που έχουν σκοτώσει περισσότερους από 150 ανθρώπους στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα κατά τη διάρκεια του Ιουλίου.

Οι πυρκαγιές της Καλιφόρνια και η πυρκαγιά του Carr ειδικότερα, αναμένεται να οδηγήσουν σε ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές αποζημιώσεις ύψους περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων ή περισσότερο, δήλωσε η Aon.

Επιπλέον, η πυρκαγιά στην περιοχή Μάτι της Ανατολικής Αττικής της Ελλάδας έχει γίνει το πιο θανατηφόρο γεγονός που έχει σημειωθεί στην Ευρώπη από το 1900, σκοτώνοντας τουλάχιστον 92 άτομα. Αυτή η φωτιά, και άλλες στην περιοχή της Αττικής, έχουν καταστρέψει τουλάχιστον 905 δομές και προκάλεσε φθορές σε άλλες 740.

Η Σουηδία επίσης έδωσε τη μεγαλύτερη μάχη πυρκαγιάς στη σύγχρονη ιστορία της κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, με οικονομικές απώλειες άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Michal Lorinc, αναλυτής της ομάδας Catastrophe Insight της Impact Forecasting, σχολίασε: «Ο μήνας του Ιουλίου χαρακτηρίστηκε από ρεκόρ θερμότητας, βαθειά ξηρασία και καταστροφικές πυρκαγιές σε περιοχές σε όλο τον κόσμο. Σχεδόν κάθε ήπειρος κατέγραψε κάποιου είδους επίδραση κινδύνου που θα οδηγήσει σε σημαντικό κόστος για τα γεωργικά συμφέροντα. Μόνο στη Βόρεια Ευρώπη, το κόστος για τα τοπικά γεωργικά συμφέροντα αναμένεται να οδηγήσει σε απώλεια πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στην παραγωγή της συγκομιδής. Όλα τα μάτια είναι στραμμένα στην απειλητική πιθανότητα μιας επιστροφής ενός El Nino μέχρι το τέλος του έτους, η οποία θα μπορούσε να επιδεινώσει αυτά τα είδη των επιπτώσεων».

Επιπλέον, η εκδήλωση ακραίων βροχοπτώσεων στην Ιαπωνία θεωρείται ότι προκάλεσε απώλειες τουλάχιστον 711 εκατομμυρίων δολαρίων από ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές επιχειρήσεις, πολύ περισσότερο με τον οικονομικό αντίκτυπο και αυτό είναι μόνο μια αρχική εκτίμηση.

Επίσης, στην Ασία, οι εποχιακές πλημμύρες στην Κίνα οδήγησαν σε συνολική οικονομική επίπτωση περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, δήλωσε η ΑΟΝ.

Πέρα από αυτό, αρκετοί τυφώνες προκάλεσαν έντονες βροχοπτώσεις, καθώς και κάποια ζημιά από παράκτιους και αιολικούς παράγοντες, με τον Τυφώνα Μαρία να είναι ο πιο ακριβός και να προκαλεί οικονομική ζημία 500 εκατομμυρίων δολαρίων στην Κίνα.

Για να μην αναφέρουμε άλλες εξάρσεις έντονων φαινομένων σε περιοχές των ΗΠΑ, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Κίνας τον Ιούλιο, καθώς και σημαντικούς σεισμούς στο Ιράν και την Ινδονησία κατά τη διάρκεια του μήνα.

Τέλος, πλημμύρες σημειώθηκαν στην Αριζόνα και στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, στη Νιγηρία, στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας, στην Ινδία και σε πολλές χώρες στη Νοτιοανατολική Ασία, όπως η Μιανμάρ, το Βιετνάμ, το Λάος, η Καμπότζη και οι Φιλιππίνες.

Videos

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

  • Watch Video

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

  • Watch Video

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

  • Watch Video

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

  • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok