«Θερίζει» τις ευρωπαϊκές ασφαλιστικές η ασφαλιστική απάτη

Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2019 20:13

Από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ασφαλιστικής βιομηχανίας παραμένει η ασφαλιστική απάτη.

Η Insurance Europe δημοσίευσε πριν από λίγες ημέρες μια νέα έκδοση με τίτλο «Ασφαλιστική απάτη: δεν είναι έγκλημα χωρίς θύματα», στην οποία περιλαμβάνει πολλά στοιχεία ως προς το ύψος των ζημιών που υφίστανται οι επιχειρήσεις, καθώς και επιμέρους στοιχεία για το τι συμβαίνει σε διάφορα ευρωπαϊκά κράτη (δεν περιλαμβάνεται η Ελλάδα).

Όπως σημειώνει η Insurance Europe, η ασφαλιστική απάτη συγκαταλέγεται στις περισσότερο κοινές μορφές απάτης παγκοσμίως και έρχεται δεύτερη μετά τη φορολογική απάτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2017 εξακριβώθηκαν ασφαλιστικές απάτες ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Αυτό όμως είναι μόνο η κορφή του παγόβουνου, αφού είναι πολλαπλάσιο το ποσοστό των απατών που δεν ανιχνεύονται από τις εταιρείες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μελετητών της I.E., η ασφαλιστική απάτη στην ΕΕ προσδιορίζεται σε περίπου 13 δισ. ευρώ το 2017!

«Η φύση της ασφαλιστικής απάτης εξελίσσεται συνεχώς και διαμορφώνεται από την προηγμένη τεχνολογία που διαθέτουν οι απατεώνες. Για παράδειγμα, τα τελευταία χρόνια η ηλεκτρονική απάτη έχει γίνει πιο διαδεδομένη, καθώς οι περισσότερες ασφαλίσεις διεξάγονται ηλεκτρονικά», τονίζουν οι ερευνητές και προσθέτουν: «Η παρούσα έκδοση περιγράφει επίσης τις πολλές και αρνητικές συνέπειες του φαινομένου. Για παράδειγμα, οι τίμιοι καταναλωτές αντιμετωπίζουν υψηλότερα ασφάλιστρα και οι ασφαλιστές τους μοιάζουν να έχουν μικρότερη ικανότητα στο να αντιμετωπίζουν γρήγορα τις γνήσιες αξιώσεις. Ορισμένες μορφές απάτης θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, όπως τα τρακαρίσματα ή οι εμπρησμοί που έχουν στόχο την είσπραξη της ασφαλιστικής αποζημίωσης. Συχνά, μάλιστα, οι επιτήδειοι συνεργάζονται με το οργανωμένο έγκλημα».

Σύμφωνα με τη γαλλική υπηρεσία καταπολέμησης της ασφαλιστικής απάτης (l'Agence de lutte contre la fraud assurance ή ALFA), το 2017 ανιχνεύτηκαν απάτες ύψους 127 εκατ. ευρώ στην ασφάλιση αυτοκινήτου και 125 εκατ. ευρώ στον κλάδο των ακινήτων. Η ALFA εκτιμά ότι άλλο τόσο ποσό παραμένει μη ανιχνεύσιμο από τους ερευνητές των γαλλικών εταιρειών. Μάλιστα σημειώνει ότι ποσοστό μικρότερο του 5% από τις περιπτώσεις που ερευνήθηκαν φτάνει στην αστυνομία. Οι ίδιες εκτιμήσεις δείχνουν ότι το 2017 οι γαλλικές εταιρείες εξοικονόμησαν 252 εκατ. ευρώ από τις περιπτώσεις απάτης που ξεσκέπασαν.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, θυμίζουμε τα στοιχεία που είχε ανακοινώσει τον Μάρτιο του ’18 η ΕΑΕΕ, σύμφωνα με τα οποία είχαν αυξηθεί οι περιπτώσεις εξακριβωμένης απάτης από 2.318 περιπτώσεις το 2015 σε 3.583 το 2016. Επισημαίνεται ότι το 80% των εξακριβωμένων περιπτώσεων απάτης καταγράφηκε από τις Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις που διέθεταν οργανωτικά ειδικό τμήμα διερεύνησης της ασφαλιστικής απάτης στον κλάδο Αυτοκινήτων.

Με βάση την αποτίμηση των επιχειρήσεων που είχαν λάβει μέρος στην έρευνα, το οικονομικό όφελος από την εξακρίβωση των απατηλών απαιτήσεων αποζημίωσης αυξήθηκε κατά 51% κατά τη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου (από 4,9 εκατ. ευρώ το 2015 σε 7,5 εκατ. ευρώ το 2016).

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok