Σκοπιανό: Οδεύουν προς το όνομα "Severna Makedonija"
Παρασκευή, 01 Ιουνίου 2018 13:04Η ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», στα σλαβικά «Severna Makedonija», φαίνεται να είναι η επικρατέστερη των τριών λύσεων που παραμένουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.
Οι πληροφορίες για τη συγκεκριμένη λύση διακινούνται όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά προέρχονται και από την ΠΓΔΜ, όπου το πολιτικό παιχνίδι ανάμεσα στην κυβέρνηση, στην αντιπολίτευση, αλλά και στη σταθερά αντίθετη στη λύση του ονοματολογικού προεδρία της χώρας, διεξάγεται σε υψηλότατους τόνους.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παραμένουν και τα άλλα δύο, από τα συνολικά πέντε, ονόματα του πακέτου που είχε συνθέσει σε μια κοινή πρόταση ο προσωπικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς (Gorna και Nova).
Το επόμενο, αναμενόμενο βήμα, είναι η τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους δύο πρωθυπουργούς, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, που μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμη και τις αμέσως επόμενες ώρες. Οι δύο άνδρες αργότερα μέσα στον Ιούνιο και, σίγουρα, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 28 & 29 Ιουνίου, θα συναντηθούν χωρίς να έχει ακόμη προσδιοριστεί η τοποθεσία.
Στο διαδικαστικό σκέλος, όπως υπογράμμισε προχθές ο κ. Ζάεφ σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου στην εξουσία, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής η Βουλή της ΠΓΔΜ θα πρέπει να εγκρίνει τη νέα συμφωνία. Εφόσον η κυβέρνηση Ζάεφ κατορθώσει να περάσει τη νέα συμφωνία, τότε το βασικό σενάριο προβλέπει μια κίνηση καλής θέλησης από την Ελλάδα (την αποστολή μιας επιστολής προς τη Βορειοατλαντική Συμμαχία), ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την πρόσκληση από το ΝΑΤΟ.
Σε κάθε περίπτωση, βασική προϋπόθεση είναι η εξασφάλιση του erga omnes και της συνταγματικής αναθεώρησης στην ΠΓΔΜ, προκλήσεις, τις οποίες προφανώς πρέπει να αντιμετωπίσει ο κ. Ζάεφ, εφόσον επιθυμεί να οριστικοποιήσει τη συμφωνία με την Ελλάδα.
Τελικό βήμα, από την πλευρά της ΠΓΔΜ, θα είναι η διοργάνωση δημοψηφίσματος, κάτι που θεωρείται προαπαιτούμενο για οποιαδήποτε κυβέρνηση στην ΠΓΔΜ.
Σχετικά Άρθρα
- Σε πανελλαδική απεργία προχωρούν δάσκαλοι και νηπιαγωγοί στις 21 Οκτωβρίου
- Συντάξεις Νοεμβρίου: Νωρίτερα λόγω 28ης Οκτωβρίου - Πότε θα καταβληθούν
- Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 12 έως 16 Οκτωβρίου
- Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την απαγόρευση χρήσης κοινωνικών δικτύων από ανηλίκους κάτω των 15 ετών
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
-
Eurolife FFH: 10 χρόνια συμμετοχής στην Εθνική Εβδομάδα Εξυπηρέτησης Πελατών -
ΜΙΝΕΤΤΑ Goes Morocco: 80 συνεργάτες σε ένα ταξίδι επιβράβευσης γεμάτο εμπειρίες -
Allianz SE, Εθνική Τράπεζα και Allianz Ελλάδος υπέγραψαν οριστική συμφωνία για μειοψηφική συμμετοχή και στρατηγική συνεργασία bancassurance -
Πέθανε η ηθοποιός Μπέτυ Βαλάση -
Τράπεζα Κύπρου: Παράταση της θητείας του Διευθύνοντος Συμβούλου Πανίκου Νικολάου έως το 2031 -
TAP Air Portugal: Στη Lufthansa το 44,9% με απόφαση της πορτογαλικής κυβέρνησης