Συνάντηση Κοτζιά - Λαβρόφ: Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και οι ελληνορωσικές σχέσεις

Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2018 16:20

Για «πλούσιες και ουσιαστικές» συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά, έκανε λόγο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, τονίζοντας ότι οι συνομιλίες αυτές διέπονται από την κοινή θέληση «διατήρησης της κοινής μας κληρονομιάς την οποία επιδιώκουμε να εμπλουτίσουμε».

Αναφερόμενος στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, ο Ρώσος υπουργός είπε ότι η Ρωσία πάντα τασσόταν «υπέρ της εξεύρεσης συμφωνίας για το ζήτημα αυτό χωρίς έξωθεν παρέμβαση, χωρίς καθορισμό τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων και όρων» και συμπλήρωσε: «Είπαμε ότι θα στηρίξουμε τη λύση, η οποία θα ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της Ελλάδας και της "Μακεδονίας" και η οποία θα βασίζεται σε ευρεία κοινωνική υποστήριξη. Ελπίζω ότι η ανακοινωθείσα χθες συμφωνία θα είναι τέτοια».

Ο Σεργκέι Λαβρόφ αναφέρθηκε στη δυναμική που παρουσιάζεται στη διμερή εμπορική οικονομική συνεργασία, η οποία το 2017 σημείωσε αύξηση της τάξης του 30% και ανήλθε στα 3,7 δισ. δολάρια. Ανέφερε, επίσης, πως Μόσχα και Αθήνα συμφώνησαν να κρατούν στενή επαφή στους διεθνείς Οργανισμούς, τον ΟΗΕ, ΟΑΣΕ, Οργανισμό Παρευξείνιας Συνεργασίας και στο Συμβούλιο Ευρώπης.

Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία της Μόσχας για την αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ κοντά στα ρωσικά σύνορα. Η Ρωσία, τόνισε, θεωρεί απαράδεκτη τη δημιουργία διαχωριστικών γραμμών και ξεκαθάρισε ότι «κανένας δεν μπορεί να ενισχύει την ασφάλειά του σε βάρος της ασφάλειας του άλλου».

Όσον αφορά στην ενεργειακή συνεργασία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων με τη Ρωσία, ο κ. Λαβρόφ υπογράμμισε πως η υλοποίηση των σχεδίων εξαρτάται από τα κράτη που κάνουν τις συμφωνίες «και όταν το ενδιαφέρον για κοινή δράση συνεχίζει να υπάρχει, εμείς σίγουρα θα απαντάμε θετικά. Όταν υπάρχει η πολιτική βούληση, τις οικονομικές παραμέτρους θα τις βρούμε...».

Ωστόσο, διευκρίνισε, «δεν θα πρέπει να γίνονται τεχνητές παρεμβάσεις αναφορικά με το ένα ή το άλλο σχέδιο, όπως έγινε -και το γνωρίζετε- με το σχέδιο μεταφοράς φυσικού αερίου "Νότια Ροή"... Τώρα έχει ενδιαφέρον για τα δυτικά Βαλκάνια ένα άλλο σχέδιο, ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας -και η Μόσχα είναι διατεθειμένη ξανά να συνεργαστεί. Για να γίνει όμως το έργο αυτό πρέπει να έχει το 100% των εγγυήσεων της ευρωπαϊκής επιτροπής ενέργειας, συνολικά της ΕΕ».

Τέλος, σε ερώτηση αναφορικά με τη συνάντηση Τραμπ-Κιμ, ο Ρώσος αξιωματούχος τόνισε πως η Μόσχα χαιρέτισε αυτό κάθ' εαυτό το γεγονός της συνάντησης αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «όπως φαίνεται, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας εκτιμά ως επαρκείς τις διαβεβαιώσεις του Προέδρου Τραμπ για τις εγγυήσεις ασφαλείας που θέλει η χώρα του».

Ωστόσο, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας διευκρίνισε πως πάντα στις συζητήσεις για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή «γινόταν λόγος για την αποπυρηνικοποίηση συνολικά της χερσονήσου της Κορέας» και όχι -όπως λαθεμένα αναφέρουν κάποιοι αναλυτές στη Δύση- ότι επιτεύχθηκε συμφωνία αποπυρηνικοποίησης μόνο της Βόρειας Κορέας.

«Αποπυρηνικοποίηση και εγγυήσεις ασφαλείας πρέπει να είναι μια διαδικασία ταυτόχρονη και αμοιβαία», πρόσθεσε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok