Ναύαρχος Αποστολάκης από τις ΗΠΑ: «O ρόλος της Τουρκίας είναι αποσταθεροποιητικός»

Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2018 13:26

Την πρεσβεία της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον επισκέφθηκε χθες, Δευτέρα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, όπου συναντήθηκε με τον πρέσβη κ. Χάρη Λαλάκο. Λίγο αργότερα συναντήθηκε με το προσωπικό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο υπηρετεί στην περιοχή. Το απόγευμα έλαβε μέρος σε συζήτηση που διοργάνωσε η δεξαμενή σκέψης «Atlantic Council», σε συνεργασία με το «American Hellenic Institute» και με συντονιστή τον πρώην αναπληρωτή γ.γ. του ΝΑΤΟ, πρέσβη Alexander Vershbow.

Ο ναύαρχος Αποστολάκης, στις τοποθετήσεις του κατά τη συζήτηση, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, τις διαχρονικά άριστες σχέσεις των ΕΔ Ελλάδας-ΗΠΑ, οι οποίες και πιστοποιούνται από τις πρόσφατες επισκέψεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας στις ΗΠΑ και του Chairman of the Joint Chiefs of Staff, General Joseph F. Dunford US MC, στην Ελλάδα. Παράλληλα αναφέρθηκε στο σύνθετο περιβάλλον ασφαλείας που παρατηρείται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, γεγονός που καθιστά επιβεβλημένη την ανάπτυξη διεθνών αμυντικών συνεργασιών για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των συναφών προκλήσεων.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ανέπτυξε το ευρύ φάσμα διεθνών στρατιωτικών συνεργασιών στις οποίες συμμετέχουν οι Ελληνικές ΕΔ με κράτη των Βαλκανίων, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, ενισχύοντας τη σταθερότητα στον ευρύτερο χώρο εθνικού και συμμαχικού ενδιαφέροντος. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έκανε ειδική μνεία στις περιφερειακές πρωτοβουλίες στρατιωτικής συνεργασίας, που προωθούν οι Ελληνικές ΕΔ, όπως οι πολυεθνικές ασκήσεις «ΗΝΙΟΧΟΣ», «ΜΕΔΟΥΣΑ», «NOBLE DINA», «SALAMIS STORM 18», αλλά και η «Διαβαλκανική Σύνοδος Αρχηγών ΓΕΕΘΑ», ενώ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε τις αμυντικές της υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή της στο ευρωατλαντικό πλαίσιο ασφαλείας, καθώς και στον ΟΗΕ.

Παράλληλα ανέδειξε τον αποσταθεροποιητικό ρόλο και την προβληματική στάση που επιδεικνύει η Τουρκία στο διεθνές πεδίο. Στο σημείο αυτό ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ τόνισε την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία αντιμετωπίζεται από τις Ελληνικές ΕΔ με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Μίλησε, επίσης, για τη στρατηγική σημασία των υποδομών της Σούδας, καθώς και για το στάδιο αναδιοργάνωσης, στο οποίο βρίσκονται οι Ελληνικές ΕΔ στο πλαίσιο επαύξησης της αποτελεσματικότητάς τους.

Σήμερα, Τρίτη, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, θα συμμετάσχει στο διεθνές συνέδριο «2018 Chiefs of Defence Conference to Counter-Violent Extremist Organizations» που διοργανώνει ο Chairman of the Joint Chiefs of Staff, General Joseph F. Dunford, US MC.

Videos

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

  • Watch Video

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

  • Watch Video

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

  • Watch Video

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

  • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok