«Παραδικαστικό»: Την ενοχή Ευσταθίου, Μαντούβαλου και Γιοσάκη ζήτησε ο Εισαγγελέας

Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2018 14:02

Την ενοχή του προέδρου Εφετών, Γιάννη Ευσταθίου, και του δικηγόρου, Πέτρου Μαντούβαλου, ζήτησε σήμερα το πρωί, ο Εισαγγελέας της έδρας, Νίκος Δεγαίτης, στη δίκη που μπαίνει πλέον στην τελική της ευθεία, ύστερα από 18 μήνες.

Η υπόθεση αυτή ξεκίνησε πριν από 8 χρόνια, όταν ο μέχρι πρότινος φυγόδικος επιχειρηματίας Γιάννης Μπολέτσης είχε καταγγείλει ότι είχε πέσει θύμα εκβιασμού με αντάλλαγμα την αθώωσή του, σε άλλη δίκη.

Ο Γιάννης Μπολέτσης στο Δικαστήριο έχει επίσης υποστηρίξει πως αντικείμενο συνδιαλλαγής ήταν και η τότε αθώωση του Πέτρου Μαντούβαλου.

Σύμφωνα, μάλιστα, με το κατηγορητήριο της παρούσας δίκης, ο πρόεδρος Εφετών, Γιάννης Ευσταθίου, κι ακόμη ένα μέλος εκείνου του Δικαστηρίου, ο Αθανάσιος Μουστάκας, φέρονται να έλαβαν, από τον Μάιο του 2009 έως τον Φεβρουάριο του 2010, 600.000 ευρώ από τον Πέτρο Μαντούβαλο -μέσω του Ιάκωβου Γιοσάκη - προκειμένου να αθωώσουν τον ίδιο και δύο συνεργάτες του που δικάζονταν για το λεγόμενο «παραδικαστικό κύκλωμα Νο 1».

Στην αγόρευσή του, ο εισαγγελέας της έδρας κ. Δεγαίτης πρότεινε την ενοχή του προέδρου Εφετών, Γιάννη Ευσταθίου και του δικηγόρου Πέτρου Μαντούβαλου, ενώ αντίθετα ζήτησε την απαλλαγή του Γιάννη Μπολέτση επισημαίνοντας μάλιστα ότι κακώς παραπέμφθηκε σε δίκη.

«Έπρεπε εξαρχής να μην παραπεμφθεί. Τα στοιχεία θεμελιώνουν πως εξαναγκάστηκε καθώς βρέθηκε προ καταστάσεως ανάγκης. Η επίμαχη πράξη της δωροδοκίας ήταν απότοκος έντονου φόβου που ένιωσε από τον αδίστακτο δικαστικό λειτουργό. Το μόνο που θα μπορούσε να δεχθεί ήταν διαπραγματεύσεις ως προς τη μείωση αρχικού ποσού», επεσήμανε ο εισαγγελέας, καταλήγοντας πως ο Γιάννης Μπολέτσης πρέπει να αθωωθεί.

Επιπλέον, ο εισαγγελικός λειτουργός πρότεινε να κριθεί ένοχος και ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης για την εκβίαση του επιχειρηματία, αφού φέρεται ότι είχε μεσολαβητικό ρόλο σ’ αυτήν.

Ο κ. Δεγαίτης πρότεινε, ωστόσο, την απαλλαγή του αρχιμανδρίτη λόγω εξαλείψεως του αξιοποίνου για το αδίκημα της πλημμεληματικής δωροδοκίας (παραγραφή).

Επίσης, ο εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε να απαλλαγούν, λόγω παραγραφής, ο δικηγόρος Πέτρος Λεωτσάκος και ο ιερέας Διον. Ζήκος. Αντίθετα, εισηγήθηκε την ενοχή του Σταύρου Γεωργιτσιανάκου για διαμεσολάβηση σε ενεργητική δωροδοκία δικαστή άνω των 120.000 ευρώ.

Απαλλακτικός όμως ήταν οι εισαγγελέας και για το δικηγόρο Κωνσταντίνο Ντάλτα, λόγω αμφιβολιών, αλλά και για τον Εφέτη Αθανάσιο Μουστάκα.

Τέλος, ο εισαγγελέας πρότεινε να απαλλαγούν από την κατηγορία της άμεσης συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα όσοι κατηγορούμενοι έχουν παραπεμφθεί για αυτό το αδίκημα στο ακροατήριο.

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok