Φάκελος της Κύπρου: Παραδόθηκαν στον Αναστασιάδη οι τέσσερις πρώτοι τόμοι

Πέμπτη, 08 Νοεμβρίου 2018 12:33
Φάκελος της Κύπρου: Παραδόθηκαν στον Αναστασιάδη οι τέσσερις πρώτοι τόμοι

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, παρέλαβε σήμερα τους πρώτους τέσσερις τόμους του Φακέλου της Κύπρου, από τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημήτρη Συλλούρη, και εξέφρασε την ευχή και την πεποίθηση η δημοσιοποίηση του Φακέλου να αποτελέσει ένα θεμέλιο «για γνώση και για ενέργειες στο μέλλον». Σύμφωνα με τον κ.Αναστασιάδη, ο Φάκελος της Κύπρου, δηλαδή η καταγραφή των γεγονότων, «θα συμβάλει στη γνώση, στην αυτοκριτική και ιδιαίτερα στο σημαντικό μήνυμα πως οσάκις η διχόνοια επικρατούσε τα αποτελέσματα ήταν εξίσου τραγικά, όπως η τραγωδία της Κύπρου, η τραγωδία της Μικράς Ασίας και τόσες άλλες τραγωδίες, που έζησε ο Ελληνισμός ως αποτέλεσμα του διχασμού ή των εγκληματικών ενεργειών κάποιων».

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, δήλωσε ότι τα έγγραφα «είναι αυτούσια, δεν έχουμε αφαιρέσει απολύτως τίποτα από τις μαρτυρίες. Από κει και πέρα, δίδονται στη δημοσιότητα, ο καθένας μπορεί να τα μελετήσει και να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα». Ο κ. Συλλούρης επεσήμανε, τέλος, ότι «κλείνει ένα κεφάλαιο της υποψίας ότι κρύβονται από το λαό και από τους μελετητές διάφορα στοιχεία για την τραγωδία της Κύπρου».

Στον έναν τόμο είναι τα πορίσματα που έβγαλε η Βουλή της Κύπρου και η Βουλή της Ελλάδας, στον άλλο το διαδικαστικό της Βουλής της Ελλάδας και στους άλλους δύο οι πρώτες δέκα βασικές μαρτυρίες, αυτούσιες. Συγκεκριμένα:

Ο πρώτος τόμος, με υπότιτλο «Τα πορίσματα», είναι ο ογκωδέστερος της σειράς, καθώς ξεπερνά τις 600 σελίδες, και σε αυτόν περιλαμβάνονται:

1. Το «Πόρισμα για το Φάκελο της Κύπρου» της Βουλής των Ελλήνων, της Επιτροπής, δηλαδή, που συστάθηκε για αυτόν το λόγο από το 1986 (πρώτη συνεδρία στις 12 Μαρτίου του 1986) και συνέχισε τις εργασίες της μέχρι τον Οκτώβριο του 1988. Το πόρισμα «περιλαμβάνει και τις μειοψηφίες που διατυπώθηκαν, τόσο σε επιμέρους κεφάλαια όσο και επί του συνόλου».

2. Το ομώνυμο πόρισμα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τον Φάκελο της Κύπρου, που εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 17 Μαρτίου του 2011. Το πόρισμα πρόεκυψε από τις εργασίες της Επιτροπής κατά την τρίτη περίοδο λειτουργίας της (Ιούνιος 2006 - Απρίλιος 2011).

Και τα δύο πορίσματα αναδημοσιεύονται αυτούσια με παραρτήματα εγγράφων, πινάκων και καταλόγων.

Ο δεύτερος τόμος, που κι αυτός πλησιάζει τις 600 σελίδες, έχει υπότιτλο «Τα διαδικαστικά της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων». Ουσιαστικά πρόκειται για τα πρακτικά οκτώ συνεδριάσεων της Επιτροπής (του 1986), που αναλώθηκαν στον τρόπο λειτουργίας της, στους μάρτυρες που θα εκαλούντο να καταθέσουν, στο υλικό για το Κυπριακό που ζητήθηκε εγγράφως από Υπουργεία και αρμόδιες Υπηρεσίες.

Επιπλέον, περιλαμβάνεται και αλληλογραφία με ιδιώτες που απέστειλαν αυτοβούλως έγγραφα ή πληροφορίες για την περίοδο 1964-1974. Των πρακτικών προτάσσεται ένα υποκεφάλαιο με τα σύντομα βιογραφικά των βουλευτών - μελών της Επιτροπής.

Στον τρίτο και τέταρτο τόμο περιλαμβάνονται οι καταθέσεις των πρώτων δέκα μαρτύρων, με τη σειρά που κλήθηκαν. Πρόκειται για τα πρακτικά των Συνεδριάσεων της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων του Ιουλίου του 1986 (Φάκελοι 1-8) και των Συνεδριάσεων της περιόδου 29 Ιουλίου - 4 Σεπτεμβρίου του 1986 (Φάκελοι 9-12).

Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται και οι καταθέσεις (με τη σειρά που δημοσιεύονται) των Μιχαήλ Γεωργίτση, Γεώργιου Ντενίση, Κωνσταντίνου Κομπόκη, Αθανάσιου Σκλαβενίτη, Περικλή Κορκόντζελου, Γεώργιου Πούλου, Ιωάννη Μπίτου κ.ά., που αποτελούν τις προσωπικές τους μαρτυρίες, κομίζοντας σημαντικές πληροφορίες για το χουντικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή. Οι γραπτές καταθέσεις που αντιστοιχούσαν στους φακέλους 1-11 δεν έχουν εντοπιστεί στο αρχείο της Βουλής των Ελλήνων και γι' αυτό χρειάστηκε να γίνει απομαγνητοφώνηση και εκ νέου δακτυλογράφηση από τις μαγνητοταινίες που διασώθηκαν για όλες τις συνεδρίες της Επιτροπής. Από το Φάκελο 12 το υλικό των καταθέσεων αναδημοσιεύεται στην αυθεντική δακτυλογράφησή του, με τις ιδιόχειρες διορθώσεις των μαρτύρων.

Οι τέσσερις τόμοι αναμένεται να είναι στη διάθεση του ευρύτερου αναγνωστικού κοινού το τρίτο δεκαήμερο Νοεμβρίου.

Videos

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

  • Watch Video

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

  • Watch Video

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

  • Watch Video

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

  • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok