Εγκρίθηκε από το Eurogroup η δόση του 1 δις

Παρασκευή, 05 Απριλίου 2019 12:29

Εγκρίθηκε από το άτυπο Eurogroup στο Βουκουρέστι η εκταμίευση της δόσης και των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους συνολικού ύψους 970 εκατ. ευρώ.

Προσερχόμενος στο συμβούλιο ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πιερ Μοσκοβισί, είπε πως η Επιτροπή, στη βάση της επικαιροποιημένης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας θα εισηγηθεί θετικά στο Eurogroup να εγκρίνει την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ, το οποίο θα αποτελέσει καλό σημάδι για την ανάκαμψη της χώρας και την εμπιστοσύνη των αγορών.

Αυτό που κυρίως επιβεβαιώθηκε είναι πως η Ελλάδα έχει θεσπίσει νομοθεσία για την προστασία της πρώτης κατοικίας και έχει προβλέψει σημαντικές επικαιροποιήσεις των μέτρων για τη στήριξη της εξυγίανσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της σταθερότητας του τραπεζικού τομέα, έχει προχωρήσει σε νομοθετικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την πλήρωση των κενών θέσεων στο ΤΧΣ, έχει επαναπροκηρύξει τον διαγωνισμό για την εκποίηση τμήματος του λιγνιτικού ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ, έχει θεσπίσει τη νομοθεσία για την αναδιάρθρωση της ΔΕΠΑ, έχει προωθήσει σε μέτρα για την άρση των εμποδίων στη συναλλαγή για την Εγνατία και έχει εγκρίνει σειρά μέτρων για την προώθηση της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης, βάζοντας φρένο στις προσλήψεις.

Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, το σώμα αυτό κάλεσε την Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Στη γραπτή δήλωση που εξέδωσε το Eurogroup, η Ελλάδα καλείται να προσέξει και τις μισθολογικές εξελίξεις, αλλά και τις επιπτώσεις από την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά χαιρετίζουν τη γενική δέσμευσή των ελληνικών αρχών να συνεχίσουν την εφαρμογή όλων των βασικών μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ΕSM, ιδίως όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος διευρύνοντας τη φορολογική βάση και άλλες φορολογικές μεταρρυθμίσεις, των κοινωνικών προγραμμάτων, της μείωσης των ληξιπρόθεσμων καθυστερήσεων, της είσπραξης φόρων και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, των προσλήψεων στο δημόσιο τομέα, των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας.

Σήμερα η Ευρωομάδα ενέκρινε την επιστροφή 640 εκατ. ευρώ που απορρέουν από την κατοχή ελληνικών κρατικών ομολόγων από κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης (στο πλαίσιο του προγράμματος για τις αγορές τίτλων και της συμφωνίας για τα καθαρά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία) και την ελάφρυνση χρέους 330 εκατ. ευρώ, δια μέσου της μηδενικής προσαύξησης του επιτοκίου για ορισμένες δόσεις των δανείων που χορηγήθηκαν από το Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας.

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok