Μπαράζ αποχωρήσεων από το ΚΙΝΑΛ

Κυριακή, 02 Ιουνίου 2019 17:37
Μπαράζ αποχωρήσεων από το ΚΙΝΑΛ

Σφοδρή επίθεση στη Φώφη Γεννηματά ότι έκανε την παράταξη ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο υποψήφιος βουλευτής με το ΚΙΝΑΛ, Μάνος Επιτροπάκης, ο οποίος με διαδοχικές αναρτήσεις στο facebook έκανε γνωστό πως αποσύρει την υποψηφιότητά του και υποστηρίζει τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

«Μετά την αισχρή απόφαση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ να μην τοποθετήσει τον Ευάγγελο Βενιζέλο επικεφαλής του Επικρατείας, είναι αυτονόητο πως όχι μόνο ΑΠΟΣΥΡΩ ΑΜΕΣΑ την υποψηφιότητα μου, αλλά θα δώσω και αγώνα για την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα με κάθε μέσο. Πράσινη Δούρου, πράσινα ΚΚΕ και δεκανίκια του Τσίπρα εγώ δεν στηρίζω!», έγραψε χαρακτηριστικά ενώ λίγο αργότερα επανήλθε για να διευκρινήσει ότι «η Φώφη Γεννηματά έγινε σήμερα η πράσινη Δούρου. Και στην κάθε Δούρου, ξέρετε τι κάνουμε». Για να συμπληρώσει: «Έκαναν το ΠΑΣΟΚ ΚΙΔΗΣΟ. Δηλαδή Σύριζα...».

Ο Μάνος Επιτροπάκης διευκρινίζει πως «τώρα εσείς πιστεύετε πως μεταξύ της αγάπης μου για την παράταξη και της αγάπης μου για τον Βενιζέλο κέρδισε ο Βενιζέλος. Κι όμως, η αγάπη μου για την παράταξη κέρδισε. Τον Βενιζέλο θα μπορούσα να τον αγαπάω και από μακριά. Όπως θα αναγκαστούν, θα εκβιαστούν ορθότερα, να κάνουν πολλοί σύντροφοι. Εγώ ταχθηκα πάντως με την Παράταξη. Με την πιο πολύτιμη ιστορία της, με την ιστορικά εθνική υπευθυνότητα που επέδειξε, με τον σκληρό αγώνα της εναντίον του Εθνολαϊκισμού του Σύριζα, με την περήφανη ευρωπαϊκή στάση της στο Δημοψήφισμα, με την ανελέητη αλλά πάντα δίκαιη αντιπολιτευση που άσκησε η παράταξη μας, πάντα με ήθος και θεσμικότητα όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια. Διάλεξα την Παράταξη, και όχι την αγάπη μου για τον Βενιζέλο, διότι η παράταξη αρχίζει με τον Ανδρέα Παπανδρέου, και τους πολύ λίγους υποστηρικτές του όταν έγινε θύμα διώξεων, αλλά και τον Κώστα Σημίτη, που συμβολιζε και ήταν η πιο κοντινή εκδοχή του πιο ώριμου ΠΑΣΟΚ των τελευταίων χρόνων. Διάλεξα την Παράταξη και όχι την αγάπη μου για τον Βενιζέλο, διότι πρέπει να υπερασπιστουμε και την Κυβέρνηση ΓΑΠ που φορτώθηκε 15% έλλειμμα και όμως, δεν άφησε την χώρα να χρεοκοπήσει για να πουλήσει επανάσταση. Και κάποιος την υπερασπίστηκε κι αυτήν με τεράστιο κόστος. Διάλεξα λοιπόν την Παράταξη, και όχι την αγάπη μου για τον Βενιζέλο. Μόνο που όλες αυτές τις αξίες της Παράταξης, τις διαχρονικές αξίες, τις αυθεντικές αξίες και αρετές της, τις συμβολίζει ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος είναι η ζωντανή κιβωτός των διαχρονικων αξιών της Δημοκρατικής Παράταξης στην Μεταπολίτευση.
Και αυτόν πέταξαν με Ιταμό τρόπο εχτές από το ΚΙΝΑΛ κάποιοι στην ηγεσία.
Όταν λοιπόν ακολουθώ τον Βενιζέλο, το κάνω επειδή κερδίζει η αγάπη μου για την Παράταξη. Καταλάβατε;».

Σε άλλη δημοσίευση ο κ. Επιτροπάκης αναφέρει: «Η Φώφη πιστεύει πως οι Συριζαιοι μισούν τον Βενιζέλο επειδή κυβερνησε (με υπουργό την Φώφη) με Σαμαρά. Λάθος προφανώς. Τον μισούν γιατί μόνος του ο Βενιζέλος είναι μια ολόκληρη αντιπολιτευση. Τον μισούν επειδή μπορεί να τους ταπεινώνει και να τους περιγράφει με τρεις λέξεις. Ακόμα και με μια :πχ Εκτσογλανισμός. Από αυτόν τον Βενιζέλο απάλλαξε εχθές η Φώφη, όχι το ΚΙΝΑΛ, αλλά τον Τσίπρα. Το πιάσατε τώρα; Καλημέρα!».

Μάλιστα έστειλε και μήνυμα στους ψηφοφόρους σχολιάζοντας πως «τουλάχιστον τώρα ξέρετε τι να ψηφίσετε όσοι θέλετε απλή αναλογική και τι όσοι δεν την θέλετε» και ότι «εγκαταλείψαμε τις ίσες αποστάσεις. Πιάσαμε αγκαλιά τον Τσίπρα!».

Το μεσημέρι της Κυριακής την απόσυρσή του ανακοίνωσε και ο Δημήτρης Λιντζέρης, αλλά και η υποψήφια βουλευτής, Γιώτα Μπουμπούλη, η οποία θα ήταν εκ νέου υποψήφια στην Αιτωλοακαρνανία. Ο κ. Λιντζέρης ανέφερε στο λογαριασμό του στο facebook:

«O εξοβελισμός του Ευάγγελου Βενιζέλου επιβεβαιώνει την ανομολόγητη επιδίωξη ενός συστήματος να οδηγήσει τις δυνάμεις της προοδευτικής αλλαγής στην αγκαλιά του κου Τσίπρα.

Η κα Γεννηματά χωρίς το απαιτούμενο πολιτικό βάθος, χωρίς ιστορική συνείδηση και ευθύνη, αντιστρατεύεται την ανάγκη ανασύστασης της Δημοκρατικής Παράταξης. Επιδιώκει τη χειραγώγηση και τον προσωπικό έλεγχο των δυνάμεων του ΚΙΝΑΛ, μετατρέποντάς το σε ένα ιδιότυπο, ιδιωτικό κόμμα.

Δεν ενδιαφέρεται αν αυτές οι μεθοδεύσεις συρρικνώνουν την απήχηση και επιρροή του κινήματός μας. Δεν ενδιαφέρεται αν στερεί από τη χώρα τη δυνατότητα να πάει μπροστά. Μοναδικό της μέλημα είναι να στήσει γέφυρες για σύμπραξή της με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Προσωπικά, αρνούμαι κατηγορηματικά να συμπράξω στα ευτελή αυτά σχέδια.

Η αποχώρηση μου από το ψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ στη Β' περιφέρεια Πειραιά είναι πράξη υποχρεωτική και αυτονόητη».

Η Γιώτα Μπουμπούλη γνωστοποίησε ότι ακολουθεί τον Ευάγγελο Βενιζέλο και παραιτείται. Παράλληλα δήλωσε ότι διαφωνεί και με την στήριξη του κόμματος στον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα.

Στη δήλωση παραίτησής της αναφέρει συγκεκριμένα:

«Σε όλο αυτό το πολιτικό ταξίδι υπήρξα υπέρμαχος των πιστεύω και των αρχών μου από την αρχή μέχρι το τέλος. Δεν κατευθύνθηκα, δεν εξαγοράστηκα από κανέναν και παρά τον πόλεμο που δέχθηκα από τον χώρο μου, πάλεψα σε ένα ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο με κύριο γνώμονα να προσφέρω στον τόπο μου ανιδιοτελώς.

Μετά την αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου και την δήλωσή του ότι το ΚΙΝΑΛ δεν θα γίνει ουρά του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν αναμενόμενο να υπάρχει σωρεία αντιδράσεων. Προ ολίγου απέσυρε την υποψηφιότητά του από το ψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ ο Μάνος Επιτροπάκης. Ως υπέρμαχοι των αρχών του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος που ανακοίνωσε ο Ανδρέας Παπανδρέου στις 3 Σεπτεμβρίου 1974, θα ήταν αφερέγγυα η στήριξή μας σε υποψηφίους που φλερτάρουν με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, στην προεκλογική συγκέντρωση της κυρίας Σταρακά, βρισκόταν σε πρώτη γραμμή βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Την επόμενη ημέρα η Πρόεδρός μας, παρευρέθη στο Αγρίνιο και εξέφρασε την πλήρη στήριξή της σε υποψηφίους που στηρίζονται ανοιχτά και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Θέλω να ευχαριστήσω όσους με τίμησαν και με συμπεριέλαβαν στο ψηφοδέλτιο του Κινήματος Αλλαγής. Ωστόσο, σεβόμενη την απόφαση της Προέδρου ως προς τη στήριξή της στον δήμο και στην περιφέρεια και επειδή δεν ταυτίζεται με τα δικά μου πιστεύω, αποφάσισα να αποσύρω την υποψηφιότητά μου από τις επερχόμενες εθνικές αλλαγές.

Θα είμαι δίπλα στο Κίνημα Αλλαγής με όλες μου τις δυνάμεις ως απλός πολίτης. Θεωρώ πως η διάσπαση της παράταξής μας με την αποχώρηση ηγετικών στελεχών, μόνο πόλωση μπορεί να προκαλέσει στο ήδη τεταμένο κλίμα. Το ΚΙΝΑΛ μπορεί να πάει μπροστά ενωμένο και όχι διασπασμένο. Και φυσικά δεν έχει ανάγκη την στήριξη σε υποψηφίους που συνεργάζονται και με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος θέλω να επισημάνω πως η απόφασή μου να μην στηρίξω την κυρία Σταρακά και τον κύριο Κατσιφάρα είναι καθαρά προσωπική. Δεν εκπροσωπεί την παράταξη του Νίκου Καζαντζή στην οποία ήμουν εκπρόσωπος τύπου, αλλά είναι συνειδητή προσωπική μου επιλογή.

Σας ευχαριστώ όλους για την στήριξή σας όλο αυτό το διάστημα. Θα συνεχίσω να τηρώ τη συνέπεια λόγων και έργων σε όλο το υπόλοιπο της ζωής μου, είτε ασχολούμαι με την πολιτική είτε όχι».

Εξάλλου, το πρωί της Κυριακής την παραίτησή του από το ΚΙΝΑΛ ανακοίνωσε και ο Γραμματέας του Τομέα Πολιτικής Υποδομών του κόμματος Γιάννης Οικονομίδης.

Στην επιστολή παραίτησής του ο κ. Οικονομίδης, ο οποίος στο παρελθόν υπήρξε γενικός γραμματέας Υποδομών καθώς και επικεφαλής της Εγνατίας Οδού, ενώ τα τελευταία χρόνια εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, υποστηρίζει πως «η απόφαση της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής να προτείνει στον πρώην Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλη Βενιζέλο, την τελευταία θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, αποτελεί κίνηση απαράδεκτη και πραξικοπηματική. Ταυτόχρονα προσβάλει την ιστορία και το κύρος του πλέον επιφανούς στελέχους του Κινήματός μας, Βαγγέλη Βενιζέλου. Η απόφαση αυτή ισοδυναμεί με την διαγραφή του από το Κίνημα Αλλαγής».

Κατά τον κ. Οικονομίδη, «μια τέτοια απόφαση διχάζει το Κίνημα και οδηγεί τον πολιτικό μας φορέα, για μια ακόμη φορά, σε ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας και αυτοκαταστροφής».

Videos

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

  • Watch Video

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

  • Watch Video

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

  • Watch Video

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

  • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok