Με 158 «ναι» πήρε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση

Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2019 23:08

Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε το βράδυ της Δευτέρας η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στην προβλεπόμενη από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, την κυβέρνηση ψήφισαν οι 158 βουλευτές της ΝΔ. Την καταψήφισαν οι 142 βουλευτές της Aντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ 25). 

«Τώρα είναι ώρα να κάνουμε πραγματικότητα την Αυτοδύναμη Ελλάδα του 21ου αιώνα. Ενωμένοι μπορούμε, και θα το κάνουμε», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται αμέσως και ψηφίζεται ως κατεπείγον την ερχόμενη εβδομάδα, επανέλαβε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι ο «νέος εκλογικός νόμος προσφέρει αναλογικότητα και κυβερνησιμότητα. Ναι, κύριε Τσίπρα, όταν ένα κόμμα παίρνει 40% δικαιούται να έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο». 

Υπογράμμισε, δε, ότι «παιδεία και υγεία καθίστανται απόλυτες προτεραιότητες», ενώ σημείωσε ότι θα δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στις προσλήψεις αναπληρωτών, όπως και οι προσλήψεις που έχουν προαναγγελθεί για την ασφάλεια.

Ο πρωθυπουργός απάντησε ακόμα στην κριτική που έχει δεχθεί για αλλαγή στάσης στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, τονίζοντας ότι είχε πει από το βήμα της Βουλής «ότι η Συμφωνία ήταν μια κακή συμφωνία», είχε προειδοποιήσει όμως ότι άπαξ και κυρωθεί δεν αλλάζει μονομερώς.

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι θα δώσει μάχη για την ονομασία των προϊόντων και πως θα αξιοποιήσει την ευρωπαϊκή πορεία της γείτονος και τις διαπραγματεύσεις για να κερδίσει η χώρα όσο το δυνατόν περισσότερα. 

Ξεκινά εντός της εβδομάδας το νομοθετικό έργο

Αύριο, Τρίτη, οι διαρκείς Επιτροπές της Βουλής, που συγκροτήθηκαν με απόφαση του προέδρου της Βουλής, εκλέγουν τα προεδρεία τους με διαδοχικές ψηφοφορίες, οι οποίες θα ξεκινήσουν από το πρωί και θα ολοκληρωθούν το μεσημέρι.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, το απόγευμα της Τρίτης συγκαλείται η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, όπου ο Κώστας Τασούλας θα κάνει μια καταρχήν ενημέρωση για τα πρώτα νομοσχέδια που καταθέτει η κυβέρνηση μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε από τη Βουλή.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η κυβέρνηση κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί θα είναι αυτό για το επιτελικό κράτος, στο οποίο η κυβέρνηση αποδίδει συμβολικό και ουσιαστικό χαρακτήρα και γι' αυτό επιθυμεί να συζητηθεί στη Βουλή με κανονικές διαδικασίες, ήτοι πρώτη και δεύτερη ανάγνωση στις Επιτροπές και στη συνέχεια συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια.

Θα ακολουθήσει το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Προτού κλείσει η Βουλή για τον Δεκαπενταύγουστο θα έχει κατατεθεί και ενδεχομένως και ψηφισθεί με τη διαδικασία του επείγοντος το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (δήμοι και Περιφέρειες) ενόψει της ανάληψης καθηκόντων των νέων περιφερειακών και δημοτικών αρχών. Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει και άλλες διατάξεις επείγοντος χαρακτήρα.

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok