Ν. Παναγιωτόπουλος: Δεν μπορεί να γίνει διάλογος με την Τουρκία με όρους εκβιασμού

Τρίτη, 23 Ιουνίου 2020 12:35
Ν. Παναγιωτόπουλος: Δεν μπορεί να γίνει διάλογος με την Τουρκία με όρους εκβιασμού

«Το μόνο που λέω εγώ είναι αυτό που λέει και η ελληνική κυβέρνηση, ότι δεν μπορείς να καλείσαι σε έναν διάλογο με όρους εκβιασμού ή ευθείας αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Τέτοιο διάλογο δεν τον θέλουμε. Αν ο κ. Τσαβούσογλου θεωρεί ότι αυτός είναι ο τρόπος για να καλέσει τον άλλον σε διάλογο, εμείς τον βρίσκουμε έναν παράξενο τρόπο και πραγματικά, ενώ θεωρούμε ότι όντως οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να παραμένουν ανοιχτοί, δεν πρέπει ο διάλογος αυτός να εκβιάζεται. Ελάτε δηλαδή να συζητήσουμε τι διεκδικούμε και τι πιθανώς θα πρέπει να μας παραχωρήσετε. Με συγχωρείτε, δεν είναι έτσι τα πράγματα. Ευχαριστούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά για την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναναγιωτόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Η Ελλάδα επιμένει στην τήρηση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, ενώ η Τουρκία λειτουργεί ως ο ταραξίας ή ο ταραχοποιός ή ο νταής της περιοχής, συμπλήρωσε.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε ότι αν η Τουρκία προχωρήσει, όπως έχει εξαγγείλει, σε έρευνες στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, αυτό θα σημαίνει παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και δεν θα είναι ανεκτό. 

Μ. Τσαβούσογλου: «Κανείς δεν θα τολμήσει να σταματήσει τα γεωτρητικά σκάφη μας»

Υπενθυμίζεται ότι ο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στην Sueddeutsche Zeitung, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πώς θα αντιδράσει η Τουρκία σε περίπτωση που το Ελληνικό Πολεμικό ναυτικό εμποδίσει τα γεωτρητικά σκάφη, τονίζει:

«Ας το επιχειρήσουν! Κανείς δεν θα τολμήσει να σταματήσει τα γεωτρητικά σκάφη μας: Εδώ πρόκειται για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τα οποία και θα υπερασπιστούμε. Εάν θέλουν κλιμάκωση, θα λάβουν την απάντηση».

Ενώ, ως προς τη δήλωση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος, σύμφωνα με την SZ, περιέγραψε την Τουρκία ως «θρασύ ταραχοποιό της γειτονιάς», ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν «προσέφερε συνεργασία στη Μεσόγειο», αλλά «η Αθήνα δεν ήταν πρόθυμη».

«Ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα έπρεπε να κοιτάξει στον καθρέφτη και να αναρωτηθεί πού έκανε ο ίδιος λάθη. Μετά την ανάληψη της εξουσίας ο Πρόεδρος Ερντογάν του πρότεινε συνεργασία στην Μεσόγειο. Μπορούμε να επιλύσουμε τα υπάρχοντα προβλήματα των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο. Ο Ερντογάν ήθελε να συζητήσει, αλλά η Αθήνα δεν ήταν πρόθυμη για αυτό. Η Ελλάδα συνάπτει συμφωνίες με γειτονικές μεσογειακές χώρες. Αντί να εργάζεται εναντίον μας με τη Γαλλία και την Ε.Ε., η Ελλάδα θα έπρεπε επιτέλους να μιλήσει με εμάς. Οι προσπάθειες της Αθήνας να μας αποκλείσει είναι μάταιες. Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας και τα συμφέροντα της Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», τονίζει ο κ. Τσαβούσογλου.

Για το ζήτημα της χάραξης θαλασσίων συνόρων υποστήριξε ότι δεν αποτελεί θέμα για δικαστήριο και υποστηρίζει ότι «έχουν ήδη υπάρξει αποφάσεις για αυτά τα ζητήματα», ενώ η Άγκυρα έχει, όπως λέει, καταχωρήσει την υφαλοκρηπίδα της στα Ηνωμένα Έθνη.

«Ένα παράδειγμα για το πώς η Αθήνα μπορεί να λύσει τέτοια προβλήματα μέσω της διπλωματίας και του διαλόγου είναι η πρόσφατη συμφωνία για την ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας. Μόνον με την Τουρκία αρνούνται να ακολουθήσουν αυτό το δρόμο», συνεχίζει ο Τούρκος υπουργός και επανέρχεται στο θέμα του Καστελόριζου:

«Το μικρό ελληνικό νησί Καστελόριζο βρίσκεται δύο χιλιόμετρα μακριά από τις τουρκικές ακτές και φέρεται να έχει 40.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα χωρικών υδάτων. Αυτό το μικρό νησί απέχει 500 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα, τα χωρικά του ύδατα είναι 4.000 φορές μεγαλύτερα από το ίδιο το νησί. Ποια χώρα θα δεχόταν κάτι τέτοιο; Είναι η Τουρκική Δημοκρατία μια χώρα που μπορεί κανείς να τη μεταχειριστεί έτσι;», λέει χαρακτηριστικά.

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok