ETHNIKI 300x250 July26 HOME

ΜΙΝΕΤΤΑ 300x250 banner ΗP

ARAG 300x250 HP

INTERLIFE 300x250 2021 Home

New Poseidon 300x250 banner FP

Αναζήτηση

 

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΔΙΕΘΝΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΝΑΥΤΙΛΙΑ
  • ENGLISH

Οι κυρώσεις που πρότεινε η Ελλάδα στην ΕΕ για την Τουρκία

Τρίτη, 14 Ιουλίου 2020 12:13

Λεκτική μόνο ήταν προς το παρόν η καταδίκη της Τουρκίας κατά την πολύωρη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ καταδίκασε την απόφαση Ερντογάν να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί και ζήτησε την ανάκλησή της. Ούτως ή άλλως, κεντρικό θέμα της ατζέντας του Συμβουλίου ήταν η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στη ΝΑ Μεσόγειο. Η ελληνική πλευρά πρότεινε ακόμη πιο ισχυρή καταδίκη της Άγκυρας, τουλάχιστον σε φραστικό επίπεδο, αλλά η πρότασή της δεν έγινε αποδεκτή από την πλειοψηφία. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Εσθονία, Σλοβακία και Σουηδία υποστήριξαν το ελληνικό αίτημα, ενώ η Αυστρία ζήτησε ανοιχτά ακόμη και τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ανοιχτό ακόμη είναι και το ενδεχόμενο διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ή η διακοπή της προενταξιακής χρηματοδότησης και το «μπλόκο» στη συμφωνία της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, η οποία συνεπάγεται δασμούς, αλλά και η διακοπή της χρηματοδότησης έργων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, επικαλέστηκε επιπλέον και το άρθρο 42 της Συνθήκης της ΕΕ, το οποίο αναφέρεται στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και προβλέπει συγκεκριμένα ότι σε περίπτωση κατά την οποία κράτος-μέλος δεχθεί ένοπλη επίθεση στο έδαφός του, τα άλλα κράτη-μέλη οφείλουν να του παράσχουν βοήθεια και συνδρομή με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, σύμφωνα με το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. 

«Η Ελλάδα διαθέτει ικανές ένοπλες δυνάμεις. Η Ευρώπη θα πρέπει να καταλάβει ότι εδώ θα πρέπει να πάρει γρήγορα θέση, για να αποτρέψει. Γιατί αν δεν αποτρέψει, δεν θα της αρέσει καθόλου αυτό που θα συμβεί. Μα καθόλου», ξεκαθάρισε ο Νίκος Δένδιας σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Την Αθήνα επισκέπτεται σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

Μητσοτάκης - Αναστασιάδης: Άριστη συνεργασία απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα

επιστροφή στην κορυφή

Σχετικά Άρθρα

  • Τουρκία: Πρόταση στην Αίγυπτο για συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών
  • Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Προκλητική η κύρωση του τουρκολυβικού μνημονίου - Ελλάδα και Τουρκία να λύσουν με διάλογο τις διαφορές τους
  • Ρεκόρ πωλήσεων για τα ηλεκτρικά οχήματα στην ΕΕ το 2026
  • Η Κομισιόν παραπέμπει την Ελλάδα και την Κύπρο στο Δικαστήριο της ΕΕ για ελλείψεις στους XYTA

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Πειραιώς - Δείκτης Στεγαστικού Κλίματος: Προσδοκίες και αντιλήψεις των ελληνικών νοικοκυριών για την αγορά ακινήτων
  • Νέος Τεχνικός Διευθυντής στην ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική o κ. Μιχάλης Κολέτσος
  • Bioderma & Emmanouela Cosmetics δημιουργούν το Pink with Purpose Kit, για να ενισχύσουν το «Άλμα Ζωής»
  • Ferrari: Αύξηση 6% των εσόδων στο εννεάμηνο, στα 5,68 δισ. ευρώ
  • Κυβερνοεπίθεση σε κρεοπωλείο στην Κηφισιά – Ανέβασαν τη θερμοκρασία στους 150 βαθμούς
  • ΟΤΕ: Πρόταση του ΔΣ για επανεκλογή του Κώστα Νεμπή για νέα τριετή θητεία

Copyright ©2026 e-Asfalistiki


main version