Επίσκεψη Μητσοτάκη στο Μάτι - Δωρεά 11 εκατ. από την Κύπρο

Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2020 12:43
Επίσκεψη Μητσοτάκη στο Μάτι - Δωρεά 11 εκατ. από την Κύπρο

Το πυρόπληκτο Μάτι επισκέφθηκε σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επτά ημέρες μετά την τραγική επέτειο του 2018, όταν 102 άνθρωποι βρήκαν φρικτό θάνατο από την καταστροφική φωτιά.

Ο κ. Μητσοτάκης κατέθεσε λίγα άνθη στο μνημείο των θυμάτων και στη συνέχεια συνάντησε κάποιους κατοίκους και συζήτησε μαζί τους «για τα έργα του σήμερα και την αναγέννηση του αύριο», όπως χαρακτηριστικά είχε αναφέρει ο ίδιος. 

«Η κυβέρνηση αυτή έχει ασχοληθεί πολύ συστηματικά με το ζήτημα του Ματιού. Και δεν μιλάω μόνο για τον καθαρισμό των οικοπέδων, για την απομάκρυνση του αμιάντου, για την τακτοποίηση όλων των εκκρεμοτήτων που είχαν να κάνουν με τους εγκαυματίες. Η μεγάλη μας πρόκληση είναι να ξαναφτιάξουμε την περιοχή αυτή πολύ καλύτερη από ό,τι ήταν και αν δεν έχουμε ένα ειδικό πολεοδομικό σχέδιο αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε», τόνισε ο Πρωθυπουργός συνομιλώντας με τους κατοίκους.

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ακόμα τη δωρεά της Κυπριακής Δημοκρατίας συνολικού ύψους 11 εκατ. ευρώ για την αναγέννηση της περιοχής, τα οποία αναλυτικά θα διατεθούν ως εξής:

- 8 εκατ. ευρώ  για την ανέγερση οικιστικών μονάδων προς τις ευπαθείς ομάδες εκείνες που μετά τη φονική πυρκαγιά αδυνατούν να εξασφαλίσουν τη δική τους στέγη, σε οικόπεδο 50 στρεμμάτων της εκκλησίας και

- 3 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της μελέτης και των τεχνικών έργων για τη διαμόρφωση χώρου σε μεσογειακό πάρκο πρασίνου και αναψυχής που η τοπική κοινωνία επι χρόνια διεκδικεί σε οικόπεδο 130 στρεμμάτων του ΕΦΚΑ.

Ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον χώρο που προορίζεται για το άλσος, στην έκταση των πρώην κατασκηνώσεων που είναι ιδιοκτησίας ΝΑΤ-ΕΦΚΑ. Το οικόπεδο θα μετατραπεί σε χώρο πρασίνου και αναψυχής, που θα λειτουργεί και ως αντιπυρικό μέτωπο.

«Θα γίνει ένα πολύ ωραίο μεγάλο πάρκο εδώ. Και απολύτως αναγκαίο για την περιοχή. Κύριε Πρέσβη, ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Κυπριακή Δημοκρατία. Σε συνεννόηση και με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη μία από τις δύο σημαντικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η Κύπρος θα είναι να φτιάξουμε εδώ, για τους κατοίκους της περιοχής, ένα πάρκο το οποίο θα έχει και τα χαρακτηριστικά πάρκου μνήμης. Αλλά ταυτόχρονα, βέβαια, θα είναι ένας χώρος πρασίνου υποδειγματικός και απολύτως αξιοποιήσιμος από τους κατοίκους της περιοχής», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Αυτό είναι μία μεγάλη παρακαταθήκη», προσέθεσε. 

«Ακόμα κι από τα τραγικά, αναδεικνύεται η σχέση» μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, σημείωσε ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας Κυριάκος Κενεβέζος, ο οποίος συνόδευσε τον Πρωθυπουργό.

Παράλληλα διαμηνύθηκε πως το νέο πολεοδομικό σχέδιο θα σέβεται ιδιοκτησίες και θα δημιουργεί βιώσιμη ρυμοτομία. Σε κάθε περίπτωση δόθηκε παράταση στη δημόσια διαβούλευση έως τις 17 Αυγούστου. 

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok