Τσίπρας για ελληνογαλλική συμφωνία: «Συναίνεση στο λάθος δεν θα δώσουμε»

Πέμπτη, 07 Οκτωβρίου 2021 13:46
Τσίπρας για ελληνογαλλική συμφωνία: «Συναίνεση στο λάθος δεν θα δώσουμε»

«Συναίνεση στο λάθος δεν θα δώσουμε», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του στην Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας δικαιολογώντας την απόφαση του κόμματος να μην ψηφίσει την Συμφωνία για την Στρατηγική Σχέση Ελλάδας-Γαλλίας, για να προσθέσει ότι «συνιστά νέο δόγμα στην Εξωτερική Πολιτική της χώρας που δεν λαμβάνει υπόψη τις οικονομικές δυνατότητες».

Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του με επίθεση για τη στάση του κ. Μητσοτάκη στη Συμφωνία των Πρεσπών. Απαντώντας στις αιτιάσεις του πρωθυπουργού «για μικροκομματικές σκοπιμότητες στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε: «Μας εγκάλεσε ο πρωθυπουργός για ανευθυνότητα και μικροκομματικές σκοπιμότητες σε κρίσιμα εθνικά θέματα. Αλήθεια ποιος μιλάει; Αυτός που έκανε μικροκομματικό εμπόριο πατριωτισμού όταν κλείσαμε το ονοματολογικό για να ψαρέψει στα θολά νερά της ακροδεξιάς; Εκείνος που αρνείται να φέρει τα τρία μνημόνια συνεργασίας μεταξύ των οποίων και εκείνο για τον εναέριο χώρο της γειτονικής χώρας; Μιλάτε για υπευθυνότητα εσείς που στερείτε επιχειρησιακές δυνατότητες της χώρας υπό τον φόβο του Μπογδάνου;».

Συνεχίζοντας ανέφερε «δεν θα υπονοήσω ποτέ έλλειμμα πατριωτισμού για κανένα κόμμα παρά τις διαφορές που έχουμε», ωστόσο πρόσθεσε: «Ποια ήταν η παράταξη που χρεοκόπησε την χώρα και ποια την έβγαλε από τα μνημόνια;». Αφού υποστήριξε ότι «αναδείξατε νέο δόγμα για την εξωτερική πολιτική της χώρας που αποστασιοποιείται από την λογική του πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στη περιοχή», μιλώντας για το οικονομικό κόστος, είπε: «ο κ. Μητσοτάκης ψωνίζει φρεγάτες σαν να ψωνίζει γραβάτες», και ρώτησε: «πόσο θα φθάσει τελικά ο λογαριασμός»;

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: «Αυξάνεται ο προϋπολογισμό κατά 41% για την άμυνα και μειώνεται την υγεία. Γιατί όταν το Orus Reis παραβίαζε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα λέγατε ότι το πήρε ο αέρας.

Το καλοκαίρι του 2020 είχαμε την πιο εχθρική Τουρκία, αφήσατε το καλοκαίρι να περάσει. Υποβαθμίσατε το ζήτημα λέγοντας ότι ρήτρα αμυντικής συνδρομής υπάρχει μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Αυτό λέγατε. Τι άλλαξε; Τότε λέγατε ότι ακυρώσατε τη συμφωνία γιατί οι φρεγάτες στα 3,3 δις. ήταν πολύ ακριβές και ότι πρέπει να δώσετε αναδρομικά. Ξαφνικά βρεθήκαμε με πλεόνασμα στον προϋπολογισμό μας; Που να φανταστούμε ότι έχουμε ένα πρωθυπουργό που άλλα λέει, άλλα κάνει και μας λέει ψέματα;

Πέρασαν 3 μήνες με το Orus Reis να οργώνει τη θάλασσα και η χώρα μας ήτα ανήμπορη για τις ελάχιστες κυρώσεις. Σήμερα μας προτείνετε να στηρίξουμε τη συμφωνία που μέχρι χθες αρνιόσασταν».

«Αν είχαμε αυτή τη συμφωνία το καλοκαίρι του 2020, το γαλλικό θα ήταν υποχρεωμένο να συνδράμει; Όχι. Αν αύριο έχουμε παραβιάσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη, η Γαλλία θα είναι υποχρεωμένη να συνδράμει, η απάντηση είναι όχι. Όχι γιατί υπάρχει κάποιο λάθος, διότι διευκρινήσεις το γαλλικό ΥΠΕΞ. «Το Παρίσι εστιάζει μόνο την επικράτεια και δεν αφορά η συμφωνία την αποκλειστική οικονομική ζώνη», ανέφερε.

Το δόγμα σας είναι τα 6 ναυτικά μίλια. Γι’ αυτό και όταν σας προτείναμε τότε την επέκταση νότια και ανατολικά της Κρήτης δεν το δεχτήκατε. Αν το είχατε δεχτεί θα μπορούσε το γαλλικό να συνδράμει», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχεια αναφέρθηκε στο Σαχέλ, λέγοντας:

«Το Σαχέλ είναι μια περιοχή που ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης είναι πολύ μεγάλος. Γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στη συμφωνία. Οι τζιχαντιστές δρουν σε όλο τον πλανήτη. Η Γαλλία έχει ανακοινώσει τη συρρίκνωση των δυνάμεων της. Μέσα σε μερικά χρόνια αρκετά φέρετρα επέστρεψαν από την Αφρική στη Γαλλία. Εσείς ως πρόθυμος ότι μεταξύ άλλων ότι το κενό θα το καλύψουν Έλληνες στρατιώτες. Στα πόσα φέρετρα με ελληνικές σημαίες θα βάλετε όριο να επιστρέψουν οι ελληνικές δυνάμεις; Οι Έλληνες στρατιώτες μάχονται για να υπερασπιστούν το ελληνικό έδαφος. Στο Σαχέλ ποιο έδαφος θα υπερασπιστούν;

Για να είμαι σαφής, η συμφωνία δεν είναι ισότιμων εταίρων. Η Γαλλία παίρνει χρήματα από μια χρεωμένη χώρα. Εμείς πρέπει να στείλουμε στρατιώτες στο Σαχέλ και η Γαλλία δεν μπορεί να μας υποστηρίξει εκτός ελληνικών χωρικών υδάτων. Είναι μια ανισοβαρής συμφωνία».

«Θα μπορούσαμε στο Σαχέλ ν’ αναπτύξουμε ανθρωπιστική βοήθεια. Εδώ είναι άλλο δόγμα, άλλη κατεύθυνση. Ελλάδα πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας δεν σημαίνει ότι στέλνουμε πυραύλους στη Σαουδική Αραβία, απ’ όπου φεύγουν οι ΗΠΑ. Ποιον να προστατέψουν εκεί; Λέτε πόσο πιεσμένος είναι ο Ερντογάν. Μόνο ένας ουσιαστικός διάλογος θα οδηγούσε σε αποκλιμάκωση της έντασης. Στηρίζουμε αυτό τον διάλογο γιατί μόνο αυτός έχει μια προοπτική διεξόδου. Στο πλαίσιο της διπλωματίας που εφαρμόζετε γίνεται ένας διάλογος που δίνει το δικαίωμα στον Ερντογάν να αυξάνει και να μειώνει την ένταση όποτε θέλει.

Δείχνει και διαλλακτικός. Θα μπορούσε να μην δημιουργείται υστερία για εξοπλιστικά. Η Τουρκία έχει 4 φορές μεγαλύτερο ΑΕΠ από εμάς με εγχώριο βιομηχανία. Η θέση μας είναι σαφής και κρυστάλλινη και διαρκής. Δεν συναινούμε σε αλόγιστη κούρσα εξοπλισμών».

Δεν συναινούμε σε μια συμφωνία με αρνητικές προβλέψεις. Η στάση μας είναι ευθύνης και βαθιά πατριωτική. Δεν συναινούμε στο λάθος. Είμαστε αποφασισμένοι για μια προοδευτική κυβέρνηση που θα διορθώσει το λάθος και θα φέρει τη χώρα στην πλευρά της Ειρήνης και της σταθερότητας».

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok