Η Ελλάδα αποκτά «Νέο Εθνικό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας Δημόσιων Υπηρεσιών»

Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2022 17:08
Η Ελλάδα αποκτά «Νέο Εθνικό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας Δημόσιων Υπηρεσιών»

Το «Νέο Εθνικό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας Δημόσιων Υπηρεσιών», ένα εμβληματικό έργο της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού, παρουσιάστηκε στην ημερίδα που διοργάνωσε την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022 το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εξήντα (60) φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι εργάζονται στον τομέα των ψηφιακών υπηρεσιών και έργων ΤΠΕ, καθώς και εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας από οκτώ (8) Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, ενημερώθηκαν διεξοδικά για το «Νέο Εθνικό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας», ενώ συγχρόνως έθεσαν τις βάσεις για τη συνεχή συνεργασία, ώστε να επιταχύνεται η δημιουργία διαλειτουργικών ψηφιακών υπηρεσιών.

Στο πλαίσιο της ημερίδας παρουσιάστηκε, επιπλέον, η νέα Ψηφιακή Πύλη για το Εθνικό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας (www.e-gif.gov.gr), η οποία θα αποτελέσει το κεντρικό σημείο συνεργασίας, ενημέρωσης και δημόσιας συμμετοχής, όλων των εμπλεκόμενων φορέων σε εθνικό επίπεδο. Το νέο «Πλαίσιο», το οποίο επικαιροποιείται μετά από μια ολόκληρη δεκαετία, εναρμονίζεται με το ισχύον Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας, τις κατευθυντήριες οδηγίες της νέας Ευρωπαϊκή Στρατηγικής διαλειτουργικότητας (Interoperable Europe) που βρίσκεται προ των πυλών, το ισχύον εθνικό θεσμικό πλαίσιο, αλλά και τις τρέχουσες τεχνολογικές εξελίξεις.

Το «Πλαίσιο» αποτελεί κρίσιμη προτεραιότητα για τη χώρα μας, ώστε να ανταποκριθεί με ορθό και αποτελεσματικό τρόπο στις διαδικασίες σχεδιασμού, αξιολόγησης και υλοποίησης ψηφιακών υπηρεσιών και έργων ΤΠΕ, τα οποία περιλαμβάνουν διαλειτουργικότητες οι οποίες υλοποιούνται από το Κέντρο Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης. Με τον τρόπο αυτό, ενισχύεται ουσιαστικά η απορρόφηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.

Περαιτέρω, το «Πλαίσιο» για πρώτη φορά ενσωματώνει ένα δυναμικό συνεργατικό μοντέλο διακυβέρνησης με στόχο η χώρα μας να έχει τη δυνατότητα έγκαιρης προσαρμογής στις αλλαγές που προκύπτουν, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, στο πεδίο της διαλειτουργικότητας. Συγχρόνως, παρέχει έναν πρακτικό οδηγό για τη δημιουργία ολοκληρωμένων διαλειτουργικών υπηρεσιών.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι για τη διαμόρφωση του νέου πλαισίου υλοποιήθηκε το έργο «Ανάπτυξη νέου Εθνικού Πλαισίου Διαλειτουργικότητας Δημοσίων Υπηρεσιών» στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας. Στην Ομάδα Έργου συμμετείχαν επιστημονικοί συνεργάτες του Διεθνούς Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και της ΑΣΠΑΙΤΕ, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό οι Γενικοί Γραμματείς Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδας Χριστόπουλος, Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας Γιώργος Βούτσινος, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χριστιάνα Καλογήρου, Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος και Μεταφορών Ιωάννης Ξιφαράς.

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok