Γ. Χατζηθεοδοσίου (ΕΕΑ): «Πρέπει να μπει ένα τέλος στον εφιάλτη των πυρκαγιών»

Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2022 13:56
Γ. Χατζηθεοδοσίου (ΕΕΑ): «Πρέπει να μπει ένα τέλος στον εφιάλτη των πυρκαγιών»

«Από την Τρίτη το απόγευμα, μαζί με τον ουρανό της Πεντέλης που μαύρισε από τον πυκνό καπνό, μαύρισε και η ψυχή μας. Για μία ακόμα φορά στο ίδιο έργο θεατές. Μία από τις ομορφότερες περιοχές της Αττικής -αλλά και πνεύμονας οξυγόνου για την πρωτεύουσα- παραδόθηκε στις φλόγες, ενώ σπίτια αλλά και επιχειρήσεις καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Επαγγελαμτικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Και συνεχίζει: «Η σκέψη μας είναι στους συνανθρώπους μας που πρέπει να ξαναστήσουν τη ζωή τους από την αρχή. Αυτό που μπορούμε να πούμε εμείς ως Επιμελητήριο αυτή τη δύσκολη ώρα είναι ότι το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών θα σταθεί δίπλα σε κάθε επιχείρηση- μέλος του που έχει πληγεί, με πραγματογνώμονες που θα καταγράψουν τις ζημιές αλλά και με οικονομική στήριξη, όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν σε ανάλογες περιστάσεις. Έτσι θα δηλώσουμε ακόμα μία φορά έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στην τοπική κοινωνία και την επιχειρηματική κοινότητα.

Είναι τραγικό να θεωρούμε περίπου ως δεδομένο ότι κάθε χρόνο θα γινόμαστε μάρτυρες τέτοιων δραματικών καταστάσεων. Μία μεγάλη πυρκαγιά προκαλεί τεράστια προβλήματα στην τοπική κοινωνία αλλά επηρεάζει αρνητικά όλη τη χώρα γιατί έχει περιβαλλοντικές και οικονομικές συνέπειες. Μετά από μία πυρκαγιά αλλάζει το μικροκλίμα της περιοχής που έχει πληγεί ενώ ακολουθούν συνήθως πλημμύρες. Και οι κάτοικοι που είδαν τις περιουσίες τους να παραδίδονται στις φλόγες, για πάρα πολύ καιρό προσπαθούν να ανακάμψουν. Αποτελεί λοιπόν εθνική ανάγκη να εργαστούμε όλοι για να μπει ένα τέλος σε αυτόν τον εφιάλτη.

Είναι ώρα λοιπόν να συζητήσουμε πολύ σοβαρά για τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής. Είναι κάτι που συμβαίνει τώρα, σε πάρα πολλά σημεία του πλανήτη και που απειλεί και τις επόμενες γενιές, καθώς αλλάζει όλα όσα ξέρουμε.

Ήδη είδαμε πρωτοφανείς εικόνες από τις πυρκαγιές στην Αγγλία, στην Ιταλία, την Ισπανία. Στη Γερμανία επικρατεί καύσωνας. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που αν δεν το επιλύσουμε άμεσα, θα βιώσουμε ακόμα πιο τραγικές καταστάσεις.

Για τη χώρα μας ο μοναδικός ουσιαστικός τρόπος θωράκισης απέναντι στις πυρκαγιές, είναι η πρόληψη και η αλλαγή νοοτροπίας όλων μας και όχι να εναποθέτουμε κάθε φορά τις ελπίδες μας στον ηρωισμό των πυροσβεστών και των εθελοντών. Δεν πρέπει να περιμένουμε να μπει για τα καλά το καλοκαίρι για να καθαρίσουμε τους περιβάλλοντες χώρους των σπιτιών μας και τα οικόπεδα. Και η Πολιτεία οφείλει και αυτή να λάβει τα μέτρα της. Από την αυστηροποίηση των ποινών για τους εμπρηστές έως την καλύτερη στελέχωση των δυνάμεων πυρόσβεσης και την προμήθεια περισσότερων μέσων, κυρίως πτητικών.
Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πού και πότε θα ξεσπάσει το κακό. Και για αυτό οφείλουμε όλοι να είμαστε σε εγρήγορση. Οι συνέπειες μίας μεγάλης πυρκαγιάς μας αφορούν όλους».

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok