Τραγωδία χωρίς τέλος στη Μάνδρα: Στους δεκαπέντε οι νεκροί

Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2017 17:13

Στους δεκαπέντε ανέρχονται οι νεκροί (έντεκα άντρες και τέσσερις γυναίκες) από την πρωτοφανή καταιγίδα που έπληξε τις περιοχές της δυτικής Αττικής, με τις περιοχές της Μάνδρας, των Μεγάρων και της Ελευσίνας να έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο κύμα της κακοκαιρίας. Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί μέχρι στιγμής περισσότερες από 600 κλήσεις. Όλοι οι τραυματίες -δεκαεπτά μέχρι στιγμής- έχουν μεταφερθεί στο Θριάσιο Νοσοκομείο, ανάμεσά τους και μία γυναίκα διασωληνωμένη, σε κρίσιμη κατάσταση. 

Μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, εκφράζει την οδύνη του για τα θύματα της θεομηνίας που έπληξε τη Δυτική Αττική και την αμέριστη συμπαράστασή του στους κατοίκους της περιοχής. 

Από τις πρωινές ώρες ενημερώνεται συνεχώς για την εξέλιξη της κατάστασης από την Περιφερειάρχη κυρία Ρένα Δούρου.

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους από την καταστροφική καταιγίδα στη Μάνδρα Αττικής. Νωρίτερα, είχε επικοινωνία με τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, και τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα.
 
Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την κατάσταση και την πορεία των επιχειρήσεων κι έδωσε εντολή να μεταβεί στο σημείο κυβερνητικό κλιμάκιο, προκειμένου να πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη με τους φορείς της τοπικής Αυτοδιοίκησης για το συντονισμό των επιχειρήσεων, την άμεση αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων και την αποκατάσταση των ζημιών από τη φυσική καταστροφή. 

Η Περιφέρεια για τις ζημιές

Στο πλαίσιο των παρεμβάσεών της, για την αντιμετώπιση των σοβαρών συνεπειών των καταστροφικών πλημμυρών, η Περιφέρεια Αττικής ενημερώνει τους πολίτες ότι: 
· Για την καταγραφή και εκτίμηση ζημιών σε οικίες προκειμένου να χορηγηθούν οι προβλεπόμενες οικονομικές ενισχύσεις, οι πολίτες παρακαλούνται να απευθύνονται στο Δήμο τους.
· Για καταγραφή καταστροφών που προκλήθηκαν από πλημμύρες σε φυτική και ζωική παραγωγή και για τη χορήγηση αποζημιώσεων, αρμόδιος φορέας είναι ο ΕΛΓΑ. Οι πολίτες παρακαλούνται να απευθύνονται στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΟΓΑ - ΕΛΓΑ των Δήμων στους οποίους ανήκουν. 
· Για την καταγραφή - εκτίμηση ζημιών σε επιχειρήσεις, αρμόδιες είναι οι επιτροπές της Περιφέρειας Αττικής / Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής. Παρακαλούνται οι πολίτες να απευθύνονται στη Διεύθυνση Ανάπτυξης ΠΕ Δυτικής Αττικής.
Τέλος, ενημερώνουμε τους πολίτες πως από αύριο, Πέμπτη 16.11.2017, ομάδες καταγραφής της Περιφέρειας Αττικής θα προβούν συντονισμένα στις απαραίτητες ενέργειες για την καταγραφή των ζημιών, για θέματα αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής. 

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Τα ορμητικά νερά έκοψαν δρόμους στη μέση, γκρέμισαν μάντρες, πλημμύρισαν σπίτια και παρέσυραν δεκάδες αυτοκίνητα. Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούν στην περιοχή, ενώ εκατοντάδες κάτοικοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους.

Η Περιφέρεια Αττικής ζητεί την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης των πληγεισών περιοχών από τα πλημμυρικά φαινόμενα, ενώ λόγω των σοβαρών πλημμυρικών φαινομένων τα σχολεία των Δημοτικών Ενοτήτων Μάνδρας, Μαγούλας και Νέας Περάμου των Δήμων Μάνδρας - Ειδυλλίας, Ελευσίνας, και Μεγάρων, ύστερα από απόφαση των οικείων δημοτικών αρχών και του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, Γ. Βασιλείου, θα παραμείνουν σήμερα κλειστά. 
Η Περιφέρεια Αττικής κατέθεσε αίτημα στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για να κηρυχθούν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης οι Δημοτικές Ενότητες Μάνδρας, Μαγούλας και Νέας Περάμου των Δήμων Μάνδρας - Ειδυλλίας, Μεγάρων, και Ελευσίνας της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής.
Οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας και οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής διενεργούν ήδη αυτοψίες για τον καθαρισμό των δρόμων από φερτά υλικά, ενώ ιδιαίτερα προβλήματα παρουσιάζουν οι πλημμυρισμένοι δρόμοι στις περιοχές του Δήμου Μάνδρας - Ειδυλλίας και ειδικότερα στην περιοχή Αγία Σωτήρα.

Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής βρίσκονται σε επιφυλακή προκειμένου να παρέμβουν, όπου είναι απαραίτητο, και να συνδράμουν τις αρμόδιες αρχές.

Συστήνεται ο περιορισμός των άσκοπων μετακινήσεων, καθώς και ιδιαίτερη προσοχή στους οδηγούς, οι οποίοι θα πρέπει να συμμορφώνονται με τις οδηγίες της Τροχαίας για την ασφαλή μετακίνησή τους καθ’ όλη τη διάρκεια των πλημμυρικών φαινομένων, σύμφωνα με τις προγνώσεις της ΕΜΥ.

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok