Σκοπιανό: Τα μέτωπα της μάχης για την κυβέρνηση

Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2018 11:50

Δύο μέτωπα καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση αναφορικά με την επίλυση του ονοματολογικού με την πΓΔΜ την ώρα που οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε ολοένα και πιο λεπτό σημείο.

Από τη μία πλευρά τίθεται το ζήτημα του Συντάγματος των Σκοπίων, με την ελληνική πλευρά να επιμένει πως αν δεν υπάρξει αναθεώρησή του θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία. Την ίδια στιγμή, όμως, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης έχουν κατατεθεί τρόποι για να ξεπεραστούν και οι ανασφάλειες της Αθήνας για «ασφαλιστικές δικλίδες», αλλά και η πολιτική αδυναμία της κυβέρνησης Ζάεφ για αλλαγή Συντάγματος. Πιο συγκεκριμένα, η προσθήκη μιας ερμηνευτικής διάταξης στο Σύνταγμα της πΓΔΜ, με την οποία θα ορίζεται ρητώς ότι οι διεθνείς συμφωνίες που συνομολογεί η χώρα έχουν μεγαλύτερη ισχύ από τον καταστατικό χάρτη της θα αποτελούσε λύση, τουλάχιστον αν συνοδευόταν από την περίφημη διεθνή συμφωνία, αλλά και από ένα δεσμευτικό χάρτη, στον οποίο θα περιγράφεται η ανάληψη της υποχρέωσης αλλαγής του Συντάγματος της πΓΔΜ πριν η γειτονική χώρα διεκδικήσει την ιδιότητα του πλήρους μέλους του ΝΑΤΟ ή της Ε.Ε.

Το δεύτερο μέτωπο έχει να κάνει με το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό και συγκεκριμένα με τον κ. Καμμένο, ο οποίος σε εκπομπή του ΑΝΤ1 χθες πήγε πολλά βήματα πίσω από τη συμφωνία που είχε προσφάτως συνομολογήσει με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχαν συμφωνήσει πως, αν υπάρξει θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων για λύση με σύνθετη ονομασία, τότε οι δύο κυβερνητικοί εταίροι θα μπορούσαν να εμφανιστούν στη Βουλή με διαφορετική θέση χωρίς να διακυβεύεται η κυβερνητική συνοχή. Προς τούτο, μάλιστα, είχαν καλλιεργηθεί σενάρια περί αποχής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων από τη σχετική ψηφοφορία, ενώ το Μαξίμου αναζητούσε βουλευτές και κόμματα «πρόθυμους» να συμβάλουν στην επίλυση ενός πάγιου προβλήματος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Ωστόσο, χθες, ο κ. Καμμένος εμφανίστηκε να παίρνει πίσω αυτήν τη συμφωνία, καθώς προανήγγειλε ότι ο ίδιος και το κόμμα του θα κάνουν «ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν τη χρήση του όρου Μακεδονία». Σαν να μην έφτανε αυτό, ο κ. Καμμένος διαφώνησε με το ενδεχόμενο να εισαχθεί στη Βουλή μια πρόταση λύσης με σύνθετη ονομασία, ενώ ερωτηθείς αν αυτό συνεπάγεται πτώση της κυβέρνησης, απάντησε πως «για να πέσει η κυβέρνηση θα πρέπει να το θέλουμε και εμείς και ο κ. Τσίπρας». Και ταυτόχρονα προϊδέασε πως, αυτή τη στιγμή, ίσως η σκληρότερη διαπραγμάτευση για το Μαξίμου να μην είναι με… την πΓΔΜ, αλλά με τον ελάσσονα κυβερνητικό εταίρο…

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok