Καταργούνται επίσημα τα Capital Controls εντός Ελλάδας - Ποια μέτρα ισχύουν ακόμα για το Εξωτερικό

Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2018 16:31

1.190 μέρες πέρασαν οι Έλληνες με το μαρτύριο των Capital Controls. Για την ακρίβεια πρόκειται ακριβώς για τρία χρόνια και τρεις μήνες κεφαλαιακών περιορισμών που υπέστησαν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες. Φαίνεται, λοιπόν, ότι οι Ευρωπαίοι και η Μέρκελ, θέλοντας να ενισχύσουν πολιτικά τον Αλέξη Τσίπρα, συναινούν στην κατάργηση των Capital Controls, αφού σήμερα, Πέμπτη, στάλθηκε για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση του υπουργού Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία τροποποιούνται οι περιορισμοί στην ανάληψη μετρητών και στη μεταφορά κεφαλαίων που θεσπίστηκαν με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 18ης Ιουλίου 2015 (Α΄ 84), όπως ισχύει.

Συγκεκριμένα, καταργούνται πλήρως οι δύο πυλώνες των capital controls και απελευθερώνονται πλήρως οι περιορισμοί στην ανάληψη μετρητών και στην κίνηση των κεφαλαίων εντός της χώρας. Για τους περιορισμούς, όμως, του τρίτου πυλώνα που αφορά στη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό, δεν θα αρθούν άμεσα, αλλά σταδιακά στο εγγύς μέλλον όπως ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου οικονομικών στo e-asfalistiki.gr

Ειδικότερα, o νέος νόμος προβλέπει ότι:

- Επιτρέπονται πλέον από την 1η Οκτωβρίου χωρίς περιορισμό οι κάθε μορφής αναλήψεις μετρητών από τα ιδρύματα στην Ελλάδα.

- Επιτρέπονται από 1η Οκτωβρίου οι κάθε μορφής αναλήψεις μετρητών από τα ιδρύματα στο εξωτερικό έως του ποσού των 5.000 ευρώ.

- Αυξάνεται με τη δημοσίευση της απόφασης το ποσό μεταφοράς ευρώ ή ξένου νομίσματος στο εξωτερικό από 3.000 ευρώ σε 10.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η μεταφορά χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή και σε ξένο νόμισμα ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι στο εξωτερικό.

- Διευκολύνονται με τη δημοσίευση της απόφασης και θα διεκπεραιώνονται απευθείας από το δίκτυο των υποκαταστημάτων οι συναλλαγές νομικών προσώπων ή επιτηδευματιών προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, μέσω της αύξησης του ποσού που μπορούν να στείλουν στο εξωτερικό, από 40.000 ευρώ σε 100.000 ευρώ, για κάθε συναλλαγή ανά πελάτη και ανά ημέρα.

- Επιτρέπεται η μεταφορά στο εξωτερικό χρηματικών ποσών που αποτελούν κέρδη και μερίσματα προερχόμενα από κεφάλαια εξωτερικού, που επενδύονται στην Ελλάδα μετά τη δημοσίευση της απόφασης, έως ποσοστού 100% του επενδεδυμένου κεφαλαίου για κάθε ημερολογιακό έτος.

Όπως σημειώνει η ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών, οι Ελληνικές Αρχές στοχεύουν στην πλήρη άρση των περιορισμών το συντομότερο δυνατόν, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη χρηματοπιστωτική και μακροοικονομική σταθερότητα.

Γιώργος Γ. Αδαλής

Videos

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

  • Watch Video

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

  • Watch Video

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

  • Watch Video

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

  • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok