«Λευκός καπνός» στη Σύνοδο Κορυφής - «Πακέτο» 70 δισ. για την Ελλάδα

Τρίτη, 21 Ιουλίου 2020 12:04
«Λευκός καπνός» στη Σύνοδο Κορυφής - «Πακέτο» 70 δισ. για την Ελλάδα

Μετά από ένα σκληρό «παζάρι» πέντε ημερών, «λευκός καπνός» βγήκε τελικά στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, με την Ελλάδα να εξασφαλίζει ένα πακέτο άνω των 70 δισ. ευρώ. 

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες των 27 χωρών - μελών κατέληξαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε συμφωνία για το γιγαντιαίο Σχέδιο Ανάκαμψης των 750 δισ. που θα επιτρέψει στις οικονομίες τους να ξεπεράσουν το πλήγμα από την παγκόσμια πανδημία του κορωνοϊού. 

Το τελικό κείμενο της συμφωνίας προβλέπει ότι το ποσό που θα χορηγηθεί υπό μορφή επιχορηγήσεων και ενισχύσεων θα ανέλθει σε 390 δισ. ευρώ, θα είναι δηλαδή μειωμένο σε σχέση με ό,τι προβλεπόταν αρχικά, σε μια χειρονομία κατευνασμού των λεγόμενων «φειδωλών» κυβερνήσεων (Ολλανδία, Σουηδία, Δανία, Αυστρία, συν τη Φινλανδία). 

Το ποσό που θα χορηγηθεί υπό μορφή ενισχύσεων ή δανείων θα αντληθεί από τις αγορές, κάτι άνευ προηγουμένου, βάσει της γαλλογερμανικής πρότασης, που συνάντησε σφοδρή αντίδραση από τις «φειδωλές» χώρες.

Θα είναι διαθέσιμα επίσης 360 δισ. ευρώ για δανεισμό σε χώρες που θα τα ζητήσουν.

Το σχέδιο ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσού που θα αντληθεί με την έκδοση -για πρώτη φορά- κοινού ευρωπαϊκού χρέους, θα εγγραφεί στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ (2021-2027), ύψους 1,074 τρισ. ευρώ. 

Κυρ. Μητσοτάκης: Επιστρέφουμε στην Αθήνα με ένα πακέτο που ξεπερνά τα 70 δισ. ευρώ 

«Ήταν ένας εύλογος και δίκαιος συμβιβασμός. Καταλήξαμε σε μια ιστορική συμφωνία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη Τύπου μετά την επίτευξη συμφωνίας για το Σχέδιο Ανάκαμψης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Γυρίζουμε στην Αθήνα με πακέτο που ξεπερνά τα 70 δισ. ευρώ, τα οποία θα τα διαχειριστούμε με ευθύνη και σύνεση για την παραγωγική ανασυγκρότηση», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης. 

Μακρόν: Ιστορική ημέρα για την Ευρώπη

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μέσω Twitter έκανε λόγο «για ιστορική ημέρα για την Ευρώπη». 

Ν. Αναστασιάδης: Πάνω από 2,7 δισ. στην Κύπρο από το ΠΔΠ και το Σχέδιο Ανάκαμψης

«Εκφράζω την πλήρη ικανοποίησή μου, γιατί, ύστερα από πολυήμερες και εντατικές διαπραγματεύσεις, η Κύπρος πέτυχε τους οικονομικούς στόχους που είχε θέσει σε σχέση με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) και το Σχέδιο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης», επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης.

Σε σχετική ανάρτησή του, στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο ΠτΔ διευκρινίζει ότι, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη, η Κύπρος θα έχει τη δυνατότητα να αντλήσει συνολικά ποσό πέραν των 2,7 δισ. ευρώ. 

Καταληκτικά ο Πρόεδρος αναφέρεται και στην Τουρκία, «ενόψει της παραβατικής συμπεριφοράς της οποίας» όπως λέει «και ύστερα από σχετική παρέμβασή μου, συμπεριλήφθηκε πρόνοια με βάση την οποία η χρηματοδότηση τρίτων χωρών, συγκαταλεγομένης και της Τουρκίας, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τίθεται υπό την αίρεση του σεβασμού που επιδεικνύουν στις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το Διεθνές Δίκαιο».

Βελγίδα πρωθυπουργός: Έχουμε καλή συμφωνία

«Έχουμε συμφωνία. Καλή συμφωνία! Με έναν προϋπολογισμό 1,074 τρισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027 κι ένα σχέδιο ανάκαμψης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, ουδέποτε η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είχε αποφασίσει να επενδύσει με τόσο φιλόδοξο τρόπο στο μέλλον» συνόψισε η Βελγίδα πρωθυπουργός Σοφί Βιλμές.

Videos

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

  • Watch Video

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

  • Watch Video

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

  • Watch Video

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

  • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok